Την ανάγκη οι επιχειρήσεις να μη μένουν πίσω και να ακολουθήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τόνισε, μεταξύ ο άλλων, ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου κατά την παρουσία του στην εκδήλωση κοπής πίτας του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, χθες σε εκδήλωση στο Ξενία.
Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή, καθώς και τοπικοί εκπρόσωποι φορέων.
Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην “πληγωμένη” Θεσσαλία κι όπως είπε “σε μία Θεσσαλία, που παλεύει να βρει τα βήματά της και η τεχνολογία είναι κομμάτι της επόμενης ημέρας. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα κομμάτι θεωρώ ότι πριν φτάσουμε εκεί, υπάρχουν κι άλλα κομμάτια, όπως πως μπορούμε να απλοποιούμε την ζωή των Ελλήνων. Το υπουργείο, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει μια τεράστια γκάμα υπηρεσιών για να γλυτώσουμε χρόνο από τους πολίτες και της επιχειρήσεις, αλλά πάμε σε μια εποχή που δεν βγάζουμε μόνο ψηφιακές υπηρεσίες, αλλά διαδικασίες και πιστοποιητικά και η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει, ώστε να γίνει η ζωή μας ακόμη πιο ασφαλή και γρήγορη αρκεί να βάλουμε τα όρια. Αν αφήσουμε ανεξέλεγκτο όπως κάθε εργαλείο μπορεί να πληγώσει, αλλά το ζητούμενο είναι να περιγράψουμε τι θέλουμε να κάνουμε και τι όχι με την τεχνητή νοημοσύνη. Αν αποφασίσουμε ποιος είναι ο ρόλος της μηχανής δίπλα στον άνθρωπο και το αντίστροφο είναι πιο απλά”.
Όσον αφορά στο θέμα των επιχειρήσεων, ο υπουργός, τόνισε την ανάγκη “¨Οι επιχειρήσεις να μη μείνουν πίσω, να ακολουθήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας”, ενώ πρόσθεσε ότι “Η τεχνολογία οφείλει να είναι συμπεριληπτική. Ο ψηφιακός βοηθός gov.gr είναι ο πιο απλός οδηγός να ψάξεις να βρεις ότι θέλεις κι αυτό που λέμε είναι τεχνολογία για όλους, τεχνολογία απλή και γι αυτό το πρόγραμμα νέων δεξιοτήτων του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης σταμάτησε για να το εμπλουτίσουμε με καινούργιες δεξιότητες”.
Ο πρόεδρος του ΣΒΘΣΕ Αθανάσιος Συριανός, αναφέρθηκε στις έρευνες που έχουν γίνει και από τον ΣΕΒ και τη ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ για τη χρήση των νέων τεχνολογιών και οι οποίες δεν είναι πολύ ενθαρρυντικές ως προς την διείσδυση των νέων τεχνολογιών στη σημερινή επιχειρηματικότητα.
“Το μέγεθος της επιχειρηματικότητας παίζει μεγάλη σημασία, γιατί οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν την ευχέρεια να εφαρμόσουν νέες τεχνολογίες και να επικαιροποιήσουν τη δράση τους και να γίνονται καλύτερες. Το θέμα είναι πολλαπλό, είναι ευκαιρία κι απειλή”, όπως είπε και συνέχισε “Απειλή γιατί όποιος δεν κάνει τις αναγκαίες προσαρμογές, θα μείνει πίσω και δε θα μπορέσει να σταθεί στο διεθνή ανταγωνισμό. Το μέγεθος ίσως να μην είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία, γιατί η τεχνολογική εξέλιξη μιας επιχείρησης δεν είναι απαραίτητα στοιχείο μεγέθους. Για τη μικρή – μεσαία επιχερηματικότητα της Ελλάδος, αποτελεί ευκαιρία βέβαια το να επικαιροποιήσεις τις γνώσεις σου είναι πολύ δύσκολη υπόθεση και χρειάζεται από την πλευρά της εκπαιδευτικής κοινότητας να γίνουν εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί κύκλοι για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε”.
Κλείνοντας, ο πρόεδρος αναφέρθηκε στην αισιοδοξία που πρέπει να διακατέχει τον επιχειρηματία κι όπως είπε “είναι το βασικό στοιχείο που πρέπει να στηριχτεί η ελληνική επιχειρηματικότητα και είναι ευκαιρία για να πάμε καλά”.