Νέα έμμεση απειλή κατά της Ελλάδας εκτόξευσε, την Παρασκευή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με φόντο τη δοκιμή του νέου τουρκικού βαλλιστικού πυραύλου, ονόματι «Tayfun».
Ο τούρκος πρόεδρος που παρευρέθηκε στην παρουσίαση του «Blockchain Istanbul» στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Δυναμώνουμε με τα συστήματα αεράμυνας, τους πυραύλους, τα τεθωρακισμένα οχήματα και πολλά άλλα τεχνολογικά μας εργαλεία. Σε όλη την ιστορία, δώσαμε παράδειγμα στον κόσμο με το θάρρος και την αποφασιστικότητά μας, καθώς και με την καινοτομία, την παραγωγικότητα και τη σκληρή δουλειά μας, και σήμερα επιδεικνύουμε παρόμοια απόδοση με τις τεχνολογικές μας καινοτομίες.
» Τώρα έχουμε τον Tayfun και αυτό είναι ένα μήνυμα… προς κάπου. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την καινοτόμο τεχνολογία που θα προσθέσει αξία στην οικονομία μας, σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. Με αυτόν τον ενθουσιασμό επιταχύνουμε τη δουλειά μας».
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, όπως και να ληφθεί η παραπάνω φράση του τούρκου προέδρου, τα τουρκικά ΜΜΕ, όπως η Hürriyet, η Sabah και η Milliyet τιτλοφορούν το κομμάτι με τη φράση «ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ελλάδα».
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε στις 18 Οκτωβρίου πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, χτύπησε έναν στόχο 561 χλμ. από την ακτή, σχεδόν διπλασιάζοντας την εμβέλεια του υπάρχοντος τουρκικού πυραύλου Bora.
«Αυτού του είδους οι πύραυλοι (βαλλιστικοί) έχουν αρχίσει να διαδίδονται στην περιοχή και σε όλον τον κόσμο» εξηγεί o Ιαν Γουίλιαμς, υποδιευθυντής του προγράμματος πυραυλικής άμυνας του Center for Strategic and International Studies (CSIS) στην «Καθημερινή».
«Οταν συλλογίζεται κανείς πιθανά ενδεχόμενα, ιδιαίτερα σε σχέση με τη Ρωσία και το Ιράν, είναι λογικό ότι η Τουρκία θα επιδιώξει παρόμοιες δυνατότητες για να αποθαρρύνει πιθανούς αντιπάλους που διαθέτουν τέτοια συστήματα» λέει, καθώς ο ίδιος πιστεύει ότι ο μεγαλύτερος παράγοντας που οδήγησε στην παραγωγή του Tayfun ήταν οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ιράν.
Στην ομιλία του, άλλωστε, ο Ερντογάν δήλωσε πως «έχουμε εκφράσει σε πολλές πλατφόρμες -ειδικά στον ΟΗΕ- ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε», εννοώντας ότι η Τουρκία μπορεί να μπει μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών στον τομέα Άμυνας που είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Κίνα και η Γαλλία.
Σύμφωνα με τον Ίαν Γουίλιαμς, από μόνη της η δοκιμή ενός καινούργιου οπλικού συστήματος ανατρέπει τα σημερινά δεδομένα στην Ανατ. Μεσόγειο και την ισορροπία δυνάμεων που έχει διαμορφωθεί.
«Οποιοδήποτε πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης εξαρτάται από τον αριθμό τέτοιων, ή παρόμοιων, οπλικών συστημάτων που σκοπεύει η Τουρκία να διαθέτει. Εξίσου σημαντικό είναι το πόσο αρμονικά μπορεί να τα εισάγει στο υπάρχον στρατιωτικό της δόγμα και να αναπτύξει τις απαραίτητες δυνατότητες συλλογής πληροφοριών, αναγνώρισης και παρακολούθησης ώστε να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά σε μια διένεξη» επισημαίνει ο ίδιος.
Η απάντηση της Αθήνας
Αναφερθείς στις απειλές του τούρκου προέδρου, ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι «δεν πείθει κανέναν» με τα μυθεύματα, τις κατασκευές και την προπαγάνδα του.
«Όσο κι αν προσπαθεί ο κ. Ερντογάν και η τουρκική ηγεσία, με μυθεύματα, με κατασκευές, με προπαγάνδα, με απειλές να δημιουργήσει εντυπώσεις, να μας πανικοβάλει, να μας τρομοκρατήσει, η πραγματικότητα είναι εδώ και αντιστέκεται επίμονα» τόνισε ο κ. Οικονόμου στον ΣΚΑΪ.
Πρόσθεσε ότι οι τουρκικές θέσεις δεν πείθουν κανέναν στον κόσμο καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι «είναι ανυπόστατοι και ανιστόρητοι οι ισχυρισμοί του».
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η Ελλάδα έχει καταφέρει να κάνει όσα χρειάζονται «για να ανέβουμε πολλές, πολλές, πολλές ‘’πίστες’’ γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά.
Διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε κάθε πρόκληση.
«Εμείς δεν προκαλούμε. Είμαστε παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης, αλλά είμαστε απολύτως ανυποχώρητοι στα θέματα της εθνικής κυριαρχίας και είμαστε και απολύτως ικανοί να διαχειριστούμε την κάθε απειλή με αποτελεσματικότητα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Νέο μέτωπο Ερντογάν με τη Δύση
Την ίδια στιγμή, ο τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως ανοίγει νέο μέτωπο κατά της Δύσης, καθώς θέλει να εμφανιστεί ως προστάτης της Σαουδικής Αραβίας στη διαμάχη που προέκυψε με τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφορικά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου.
«Βλέπουμε μία χώρα να έρχεται και να απειλεί ιδιαίτερα τη Σαουδική Αραβία. Αυτός ο εκφοβισμός δεν είναι σωστός» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όμως, η κυβέρνηση Μπάιντεν ξεκαθαρίζει πως η απόφασή της δεν αλλάζει. Θα υπάρξουν συνέπειες εναντίον του Ριάντ εάν μειώσει την παραγωγή πετρελαίου. «Πιστεύουμε ότι ήταν λάθος. Πιστεύουμε ότι ήταν μία απόφαση χωρίς όραμα. Ο Πρόεδρος πρόκειται να επανεξετάσει τη σχέση του με την Σαουδική Αραβία» σχολίασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιερ.
Τις τελευταίες ημέρες η τουρκική ηγεσία δεν κρύβει την ενόχλησή της και για τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Ελλάδα, ενώ στο στόχαστρο του Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε και η Γαλλία. Με αφορμή την καταδίκη της Lafarge και της παραδοχής της πως κατέβαλε εκατομμύρια δολάρια στην ISIS, προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό ένα εργοστάσιο της στη Συρία, ο τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την γαλλική εταιρεία τσιμέντου πως αναδείχθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς υποστήριξης της τρομοκρατίας. Και τους Γάλλους ότι λένε ψέματα.
«Όταν είπα πώς η Lafarge είχε ανοίξει τούνελ με μπετόν, οι Γάλλοι δεν το κατάλαβαν. Το είπα και στον κύριο Μακρόν. Αλλά δείτε τώρα, στο γαλλικό κοινοβούλιο ζήτησαν από τον Μακρόν να λογοδοτήσει. Έχει γίνει το πιο σημαντικό θέμα στην ατζέντα της Γαλλίας αυτή τη στιγμή. Γιατί το κερί του ψεύτη καίει μέχρι να νυχτώσει, κι αυτό το ψέμα δεν κράτησε» δήλωσε ο Ερντογάν.
Σε ομιλία του στο συνέδριο Επικοινωνίας των χωρών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, ο Ερντογάν υποστήριξε πως η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που μάχεται σώμα με σώμα τους τους τρομοκράτες της ISIS αλλά παρ’ όλα αυτά αυτή είναι που πέφτει θύμα συκοφαντίας. Επιπλέον, αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στην ισλαμοφοβία της Δύσης. «Από την Παλαιστίνη μέχρι το Κασμίρ, από την Κύπρο μέχρι τη Δυτική Θράκη, δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τις επιθέσεις χωρίς να αυξήσουμε τη συνεργασία μας» είπε χαρακτηριστικά.