Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024 20:24
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κασσελάκης δείχνει την έξοδο στον Τσίπρα: Τα διαπιστευτήρια που ζήτησε και οι νέοι υπαινιγμοί για «μαύρο χρήμα»






Σε τροχιά ολικής ρήξης με τον προκάτοχό του, Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται ανοιχτά πλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, καθώς η επάνοδός του από την Αμερική επισφράγισε την… άβυσσο που τους χωρίζει μετά την ανάρτηση- μανιφέστο για τον «δικό του ΣΥΡΙΖΑ», με αιτία τις εξελισσόμενες διεργασίες για την «ενιαία Κεντροαριστερά».

Ζητούμενο η ηγεσία του νέου φορέα

Μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο κ. Κασσελάκης προχώρησε ένα βήμα ακόμη, υπαινισσόμενος ακόμη και την έξοδό του πρώην προέδρου και πρωθυπουργού από το κόμμα. Κάνοντας λόγο για έντιμη στάση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριέλαβε αναγκαστικά τον κ. Τσίπρα σε όσους θα πρέπει να υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δικαιούται να είναι η ηγέτιδα δύναμη σε αυτές τις συνεννοήσεις και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι ο ηγέτης μιας οποιασδήποτε συνεννόησης». «Εάν δεν μπορεί κάποιος αυτό να το πει για το κόμμα του, για τον ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται σε λάθος κόμμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης για το φυσικό ηγέτη του χώρου, αφήνοντας για πρώτη φορά να εννοηθεί πως η ιδιότητα του βουλευτή και του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δεδομένη για τον πρώην πρωθυπουργό.

Στην ίδια μοίρα τοποθέτησε και τους «87», δηλαδή τους 7 βουλευτές και τα 80 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που συνυπέγραψαν το κείμενο κριτικής προς τον κ. Κασσελάκη, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επαναλαμβάνει με νόημα χθες πως «τα όργανα, αυτά θα αλλάξουν». Ειδικότερα για τους «87», «εάν διαφωνούν με την ιδέα ότι το κόμμα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να εξυγιανθεί, τότε πολύ απλά δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε ποτέ, διότι αυτά πρέπει να γίνουν» παρατήρησε ο κ. Κασσελάκης, λέγοντας πως σε αυτήν την περίπτωση, «θα πρέπει σε εκείνη την περίπτωση να βρουν μια εναλλακτική λύση για τους εαυτούς τους», δείχνοντάς τους το δρόμο προς την αποχώρηση από το κόμμα.

Συγκρουσιακοί τόνοι

Και αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει ένα σχέδιο «εθελουσίας εξόδου» για όσους διαφωνούν μαζί του, ο ίδιος δεν μοιάζει διατεθειμένος να υιοθετήσει μια ενωτική λογική, καθώς δεν απέσυρε πλήρως τους υπαινιγμούς του περί «μαύρου χρήματος» στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άφησε και νέες αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα για την οικονομική ενίσχυση της «Αυγής».

Αναφερόμενος στον προκάτοχό του, «εγώ ουδέποτε είπα ότι αρνήθηκε να προσφέρει χρηματοδότηση στην Αυγή» επισήμανε ο κ. Κασσελάκης, για να προσθέσει στην συνέχεια, ωστόσο, ότι «εντάξει, κι εγώ στο εξωτερικό ήμουν, δύο λεπτά μου πήρε στο τηλέφωνό μου να κάνω τη δωρεά στο κόμμα με e-banking γιατί έπρεπε να πληρώσουμε μισθούς», κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς τον κ. Τσίπρα για ολιγωρία.

«Δεν μου έφερε κανείς σακούλα»

Χλιαρά επιχείρησε ο ίδιος να ανασκευάσει και τους ισχυρισμούς του για «μαύρο χρήμα» στον ΣΥΡΙΖΑ πριν την ανάληψη της ηγεσίας του, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι και επί των ημερών του «αναφέρομαι στις επιλογές που πολύ πρόθυμα μου πρότειναν για να μην υπάρχει η επίπονη επιλογή του οικονομικού εξορθολογισμού που προφανώς αναφέρεται και στα Μέσα Ενημέρωσης».

«Με την ανάρτησή σας εννοείτε ότι ο προηγούμενος ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε μαύρα χρήματα ή όχι;» ρωτήθηκε ξανά. «Απ’ ό,τι γνωρίζω δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, αλλά θα πρέπει να μιλήσετε στον προηγούμενο οικονομικό διευθυντή» παρατήρησε ο κ. Κασσελάκης, που ρωτήθηκε ακολούθως «σας έχει προτείνει κάποιος, στον έναν χρόνο που είστε πρόεδρος, να πάρετε μαύρα χρήματα για να μπορέσετε να ξελασπώσετε το κόμμα;».

«Προφανώς και ναι» απάντησε ο Στέφανος Κασσελάκης, ωστόσο διευκρίνισε στη συνέχεια: «Όταν κάποιος προτείνει την ιδέα ότι βρες άλλους πόρους, είναι μια ιδέα που δεν με εκφράζει. Δεν έχει έρθει κάποιος να μου δώσει σακούλα, όχι βέβαια, αλλά από την άλλη υπάρχει αυτή η ιδέα στην Ελλάδα, ότι βρες άλλους πόρους. Και για να είμαστε ειλικρινείς υπάρχει και στις βουλευτικές εκλογές στο επίπεδο των βουλευτών για τα έξοδα που υπάρχουν. Πρέπει επιτέλους στην Ελλάδα, κάποιος να πει την αλήθεια όπως είναι».

«Μασάζ» ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής

Παράλληλα με την κορύφωση της «αποτσιπροποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν αποκλείεται ακόμη και να οδηγήσει σε τρίτη διάσπαση του κόμματος, ο κ. Κασσελάκης επιχείρησε χθες να κάνει «μασάζ» σε αρκετούς από τους βουλευτές του κόμματος, πραγματοποιώντας διαδοχικά ραντεβού στο γραφείο του, στη Βουλή.

Μετά τις αντιδράσεις για την κίνησή του να αποχωρήσει για την Αμερική χωρίς να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα και να τοποθετηθούν οι βουλευτές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιδόθηκε σε μια προσπάθεια κατευνασμού σειράς βουλευτών, καθώς ο αριθμός όσων συντάσσονται παρασκηνιακά με το κείμενο των «87» είναι πολλαπλάσιος, όπως μετέδωσε το protothema.gr, από τους υπογράφοντες.

Casus belli η ενιαία Κεντροαριστερά

Πηγή της έντασης μεταξύ των κυρίων Τσίπρα και Κασσελάκη αποτελεί για τον τελευταίο η προοπτική μιας ενιαίας Κεντροαριστεράς, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε χθες πως «δουλέψαμε σκληρά για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ως αυτόνομο κυβερνητικό κόμμα. Δεν δουλέψαμε σκληρά, με προσωπικό κόστος, για να ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ», για να συμπληρώσει πως «η ιδέα ότι θα ρευστοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σχήμα πρέπει να τελειώνει εδώ και τώρα», βάζοντας φρένο από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις όποιες διεργασίες.

Την ίδια στιγμή, όμως, επανέλαβε την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία ενός ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς παρά το «ανάθεμα», λέγοντας ότι «προφανώς θα είμαι υποψήφιος. Μπορούμε να έχουμε έναν πάρα πολύ ευγενικό διάλογο και μια παραγωγική άμιλλα για το μέλλον του χώρου». «Αλλά εφόσον είναι να ηττηθώ σε μια τέτοια διαδικασία, θα ήμουν ο καλύτερος στρατιώτης, όπως είχα πράξει» πρόσθεσε ο κ. Κασσελάκης, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις που φέρουν τον κ. Τσίπρα να προηγείται κατά πολύ του ίδιου ως προς την καταλληλότητά του να ηγηθεί του νέου σχήματος.

Αγκάθι για τους συμμάχους

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η κατηγορηματική διατύπωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πως «πρέπει να τελειώνει αυτή η συζήτηση. Όπως είπα και στην ομιλία μου στη Βουλή, εάν επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ συνεργασία σε κοινοβουλευτικό έργο, είμαστε εδώ. Οι συνεργασίες χτίζονται από κάτω προς τα πάνω» δυσχεραίνει τους χειρισμούς της προεδρικής πλειοψηφίας ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς σειρά εσωκομματικών συμμάχων του κ. Κασσελάκη, με πρώτο τον πρώην Υπουργό, Νίκο Παππά, έχουν ταχθεί αναφανδόν υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων ακόμη και σε επίπεδο Βουλής, χωρίς να θέτουν ως προαπαιτούμενο την αναγνώριση του «ηγετικού ρόλου» του κ. Κασσελάκη σε μια τέτοια προσπάθεια.