Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024 09:39
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ – Η αύξηση των κρουσμάτων και η ανάγκη τήρησης των μέτρων






Η καταγραφή περίπου 10.000 κρουσμάτων κορωνοϊού μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο δηλαδή ο υπερδιπλασιασμός της καταγραφής των κρουσμάτων των προηγούμενων ημερών είναι το αποτέλεσμα των Σαββατοκύριακων, του τριημέρου του Αγίου πνεύματος και δεν ξαφνιάζει τους ειδικούς που το περίμεναν.

Ο κορωνοϊός, όπως λένε οι επιστήμονες, δεν έφυγε. Εξακολουθεί να είναι εδώ και πλέον είναι πάρα πολύ συχνό το φαινόμενο άνθρωποι που έχουν μάλιστα εμβολιαστεί να κολλούν και δεύτερη και τρίτη και τέταρτη φορά καθώς οι νέες μεταλλάξεις που κυκλοφορούν και οι οποίες είναι υποπαραλλαγές της Ο2, εξακολουθούν να προκαλούν λοιμώξεις, καθώς διαθέτουν έντονα χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής και η προηγούμενη ανοσία δεν εξασφαλίζει ότι δεν θα κολλήσουμε.

Η βασική διαφορά με το παρελθόν είναι ότι οι περισσότερες λοιμώξεις είναι πλέον ήπιες ή ασυμπτωματικές και δεν οδηγούν τον ασθενή στο νοσοκομείο γι’ αυτό και δεν καταγράφεται πίεση στις κλινικές covid και στις μονάδες εντατικής θεραπείας όπου  το μεγαλύτερο ποσοστό των νοσηλειών αφορά non covid περιστατικά.

Ούτε όμως οι ασθενείς με κορωνοϊό που χρειάζονται νοσηλεία έχουν εκλείψει, ούτε έχουν μηδενιστεί ακόμα οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι. Είναι βέβαια κυρίως άνθρωποι με πολλά υποκείμενα νοσήματα η πολύ μεγάλη ηλικία, αλλά και πάλι οι αριθμοί, αν και βαίνουν σταδιακά μειούμενοι, δεν έχουν ακόμα ελαχιστοποιηθεί τόσο πολύ, που να θεωρήσουμε ότι όλα αυτά είναι πίσω μας και δεν μας αφορούν.

Η συμβουλή των ειδικών για τα ταξίδια του καλοκαιριού με πλοίο, αεροπλάνο, πούλμαν, τρένο, αυτοκίνητο και για τις συναυλίες, τα beach parties και τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς αλλά κυρίως εσωτερικούς χώρους. είναι πως θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προστασίας τα οποία δεν έχουν καταργηθεί -απλά η υποχρεωτική τους εφαρμογή καταργήθηκε.

Ματίνα Παγώνη

«Μετά από περισσότερα από δυόμιση χρόνια πανδημίας δεν νομίζω ότι ο κόσμος χρειάζεται εμάς τους γιατρούς για να του πούμε τι πρέπει να κάνει» λέει η Ματίνα Παγώνη πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και προσθέτει ότι πλέον όλοι μας έχουμε αρκετή εμπειρία από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας για να ξέρουμε πότε θα πρέπει να φορέσουμε τη μάσκα μας που είναι το βασικό μέτρο προστασίας και να κρατήσουμε αποστάσεις από τους γύρω μας όπου αυτό είναι δυνατό.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ δεν εκπλήσσεται από το γεγονός ότι ο δείκτης θετικότητας σκαρφάλωσε στο 35%  στη Μύκονο και πάνω από το 24%  στη Σαντορίνη, ενώ περιμένει ότι θα υπάρξουν και μεγαλύτερες ημερήσιες καταγραφές κρουσμάτων ακριβώς επειδή όλοι μας νομίζουμε ότι η πανδημία πλέον τελείωσε, ενώ στην πραγματικότητα δεν ισχύει αυτό.

Στις συναυλίες, τις μεγάλες συγκεντρώσεις στα υπαίθρια θέατρα, στα γεμάτα θερινά σινεμά, στα καταστρώματα των πλοίων και στις αίθουσες αναμονής των αεροδρομίων όπως και στα αεροπλάνα, παρότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι πλέον  να φοράμε τη μάσκα μας μπορούμε να την έχουμε πάντα στην τσέπη ώστε να την χρησιμοποιήσουμε οπότε οι περιστάσεις το απαιτούν και κυρίως τα ευπαθή άτομα πρέπει να ξέρουν να προστατεύουν την υγεία τους.

Τον Σεπτέμβρη, οι επιδημιολογικοί δείκτες θα δείξουν αν όταν με το καλό ανοίξουν τα σχολεία οι μαθητές θα χρειαστεί να επιστρέψουν στο σχολείο πίσω με μάσκες.  Παράλληλα, οι εξελίξεις ανάλογα με το ποιες μεταλλάξεις του κορωνοιού θα κυκλοφορούν, αλλά και αναλόγως των νέων που θα έχουμε από την φαρμακοβιομηχανία- αν δηλαδή θα έχει γίνει διαθέσιμο το επικαιροποιημένο εμβόλιο- θα καθορίσουν τι μέλλει γενέσθαι με τον εμβολιασμό  και ποιοι θα εμβολιαστούν -με ποια σειρά.