Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025 05:24
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης επιχειρεί βελούδινη διεύρυνση της ΝΔ -Και Αριστερά και Δεξιά






Η αρχή έγινε με την ανακοίνωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μαζί με τα στελέχη της παραδοσιακής δεξιάς, ο νέος πρωθυπουργός έβαλε στο σχήμα του και 3 πρόσωπα- έκπληξη, που δεν έχουν καμία σχέση με την Νέα Δημοκρατία και που προσμετρούνται σε αυτό που ονομάζαμε στο παρελθόν, «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ.

Ενας χώρος που παραμένει «ορφανός», μετά την στροφή του ΚΙΝΑΛ σε παραδοσιακά συνθήματα και προτάσεις και που ένιωσε «άστεγος», μετά την ρήξη της Φώφης Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός του Κώστα Σημίτη και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ την δεκαετία του ‘90, ο Κυριάκος Πιερακκάκης, νέο στέλεχος, με εντυπωσιακό βιογραφικό, που έκανε την εμφάνιση του στο ΠΑΣΟΚ επί εποχής Ευάγγελου Βενιζέλου και η Λίνα Μενδώνη, συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργείο Πολιτισμού, προσωποποιούν την διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας προς το κέντρο και την κεντροαριστερά.

Χωρίς τυμπανοκρουσίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τα πρόσωπα αυτά, αλλά και με τον ήπιο και ενωτικό λόγο που χρησιμοποίησε στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, έριξε γέφυρες προς το κέντρο- εκεί που κερδίζονται οι εκλογές- ταυτόχρονα με την απορρόφηση του παραδοσιακού δεξιού ακροατηρίου, που κέρδισε με την στάση του απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών. Παρδαλά (πχ ΑΝΕΛ) ή και απολύτως τοξικά σχήματα (ΧΑ), που είχαν κάνει την εμφάνισή τους στην αρχή της κρίσης, χάθηκαν στις κάλπες- ήδη από την ημέρα των ευρωεκλογών- και προσέφεραν στην Νέα Δημοκρατία την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Για όσους εξεπλάγησαν, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη θύμιζαν την φράση του πρωθυπουργού, σε μια από τις τελευταίες του τηλεοπτικές συνεντεύξεις προ των εκλογών, ότι θα χρησιμοποιήσει στην κυβέρνησή του και στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους, «χωρίς να υπάρχει προγραμματική συμφωνία». Δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής. Καθόλου τυχαία και η οργισμένη αντίδραση του ΚΙΝΑΛ που έσπευσε να διαγράψει τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από τις τάξεις του, αν και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε λάβει εδώ και καιρό τις αποστάσεις του από το κόμμα, αρνούμενος να πολιτευθεί στις λίστες του ΚΙΝΑΛ.

Άνοιγμα και με τους νέους Γενικούς Γραμματείς

Η διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας προς το κέντρο συνεχίστηκε, εξ ίσου αθόρυβα, και με την ανακοίνωση των νέων Γενικών Γραμματέων των υπουργείων. Η πιο θεαματική, αυτή που κέντρισε το ενδιαφέρον των media, ήταν φυσικά η συνεργασία με τον Γιώργο Μαυρωτά, πρώην αντιπροέδρου του Ποταμιού, κατ εξοχήν κεντρώα και φιλελεύθερη φωνή, που ανέλαβε το πόστο του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού.

Αλλά δεν ήταν ο μόνος. Μεταξύ των νέων ΓΓ που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ο Αποστόλης Δημητρόπουλος, που ανέλαβε ΓΓ Ανώτατης Εκπαίδευσης, και που είχε εργαστεί ως εμπειρογνώμονας στην σύνταξη του νόμου Διαμαντόπουλου για τα Πανεπιστήμια, ο ΓΓ Θρησκευμάτων Γιώργος Καλατζής, που ήταν σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών Θόδωρου Πάγκαλου και διευθυντής του γραφείου του στην πρώτη κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, η Αννα Στρατινάκη, γενική γραμματέας στο υπουργείο Εργασίας, επίσης στην κυβέρνηση Παπανδρέου και στενή συνεργάτης του υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Κουτρουμάνη, αλλά και ο ΓΓ Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Πάνος Αλεξανδρής, παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, γραμματέας Νομαρχιακής και δραστήριος συνδικαλιστής.

Οι αντιδράσεις

Το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το κέντρο, είχε φυσικά και αντιδράσεις. Κυρίως για τον Γιώργο Μαυρωτά, που παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ «θυμήθηκαν» ότι είχε ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών μαζί με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Προσφέροντας έτσι χείρα βοήθειας στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Οι αντιδράσεις για τον Γιώργο Μαυρωτά ήρθαν μαζί με τις αντιδράσεις για την τοποθέτηση του πρώην αρχηγού της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνου Τσουβάλα στην θέση του ΓΓ Δημόσιας Τάξης. Η θητεία του κ. Τσουβαλα στην ηγεσία της Αστυνομίας, την εποχή που συνέβη η τραγωδία στο Μάτι, έστω και αν η δικαστική έρευνα βρήκε ότι ο κ. Τσουβάλας δεν έχει ευθύνες, ήταν αρκετή για να θυμώσει πολλούς ψηφοφόρους της ΝΔ που εκφράστηκαν μέσω των social média.

Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση έκανε λόγο για επαναφορά του κομματικού κράτους. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τοποθέτησε στις θέσεις των ΓΓ «κομματικά της στελέχη και φίλα προσκείμενους», ενώ το ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση του νόμου για την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.

Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στις επικρίσεις για τις επιλογές των νέων ΓΓ των υπουργείων, απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας την ταχύτητα στην στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, αλλά κυρίως, τα αξιοκρατικά κριτήρια για την επιλογή των νέων ΓΓ των υπουργείων.

«Προχωρήσαμε χωρίς καμία καθυστέρηση στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού με αξιοκρατικά κριτήρια και στην δημιουργία μιας πιο λειτουργικής και λιγότερο δαπανηρής δομής» επεσήμανε. Και αυτό, όπως είπε, «γιατί πιστεύουμε πως το κράτος πρέπει πρωτίστως, να μπορεί να υπηρετεί με αποτελεσματικότητα τους πολίτες».