Να υπερβεί την κρίση που δημιούργησαν οι άστοχοι επικοινωνιακοί χειρισμοί της υπουργού Πολιτισμού στην υπόθεση Λιγνάδη και το τοξικό κλίμα που καλλιέργησε η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί η κυβέρνηση, με αποκορύφωμα τη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών την Πέμπτη στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κακοποίησης και της σεξουαλικής παρενόχλησης, καθώς και αυστηρότερο ποινικό πλαίσιο για συγκεκριμένα αδικήματα.
Κώδικας δεοντολογίας σε Δημόσιο και εργασιακούς χώρους
Οι παρεμβάσεις δεν θα περιορίζονται στον χώρο των κρατικών θεάτρων και του πολιτισμού, που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στα φώτα της επικαιρότητας, αλλά θα ξεδιπλώνονται σε όλο το εύρος των εργασιακών χώρων. Ήδη μελετάται κώδικας δεοντολογίας για όλους τους φορείς του Δημοσίου, με κανόνες συμπεριφοράς και αντιμετώπισης κάθε μορφής κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών παρενοχλήσεων. Θα υπάρχουν σαφείς προβλέψεις για την καταγγελία και τις ποινές παρόμοιων περιστατικών. Υπό συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται και η αυστηροποίηση των ποινών που αφορούν αδικήματα κατά ανηλίκων με αύξηση του χρόνου παραγραφής.
Να τοποθετηθεί ο Τσίπρας για την «καμπάνια χυδαιότητας»
Κατά την συζήτηση στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να καλέσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθεί για τα όσα αποκαλύπτονται και για την «καμπάνια χυδαιότητας που ο ίδιος και το κόμμα του έχουν αποδυθεί». Από την πλευρά της κυβέρνησης εγκαλούν τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «άλλοτε φανερά κι άλλοτε κρυπτόμενοι πίσω από τη στρατιά των troll τους στο διαδίκτυο έφθασαν στο έσχατο σημείο λασπολογίας μιλώντας ακόμη και για #ΝΔ_παιδεραστές», μετατρέποντας ένα μείζον θέμα για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία σε «ελληνικό Qanon».
Στήριξη, αλλά και αποστάσεις για Μενδώνη
Πάντως πολλά στελέχη της ΝΔ και της κυβέρνησης αποδίδουν ευθύνες στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για τον χειρισμό της στο θέμα Λιγνάδη. Τα επικοινωνιακά λάθη που της χρεώνουν εκτιμούν ότι μόνο προβλήματα δημιούργησαν, σε μια στιγμή, που αν είχε δώσει σαφείς απαντήσεις, χωρίς τα περί «εξαπάτησης» και «επικίνδυνου ανθρώπου» δεν θα έριχνε λάδι «στον μύλο των troll». Ωστόσο, από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου επιμένουν ότι πρόκειται για μια καλή υπουργό που τα επικοινωνιακά λάθη δεν δικαιολογούν την αποπομπή της από την κυβέρνηση. Γι αυτό και η στήριξη χθες από την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο. Όμως, αποστάσεις πήραν στελέχη της ΝΔ με τον βουλευτή του κόμματος, Θάνο Πλεύρη να τονίζει ότι «την επικινδυνότητα θα την κρίνουν τα δικαστήρια, οι Αρχές. Δεν θα την κρίνει η πολιτική ηγεσία» και την ευρωβουλευτή της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ να ζητά από τη Λίνα Μενδώνη να διευκολύνει τον πρωθυπουργό και να παραιτηθεί.