Η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων τις τελευταίες ημέρες έχει σημάνει συναγερμό στην Αθήνα.
Η κυβέρνηση εντείνει τις διπλωματικές επαφές για το μπλοκάρισμα των τουρκικών κινήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ, υπάρχει η μέγιστη επιφυλακή κατά μήκος των συνόρων για να αντιμετωπιστεί μια πιθανή νέα απόπειρα παραβίασης τους, όπως τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο.
Το θέμα αυτό κυριάρχησε και στην χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την οποία ενημέρωσε για όλες τις εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται στην ελληνική ατζέντα. Παράλληλα, στις δηλώσεις τους, φρόντισαν να καταστήσουν ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα η χώρα μας προβάλει την νηφαλιότητα, την αυτοπεποίθηση και την προσήλωση της στο Διεθνές Δίκαιο. Ταυτόχρονα, όμως, έχει κάνει ξεκάθαρο προς κάθε πλευρά ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές που δεν θα επιτραπεί η παραβίαση τους από την Τουρκία. Το μήνυμα αυτό έστειλε χθες από την Βουλή ο υπουργός Άμυνας, ο οποίος τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν παρακολουθεί. Ενίοτε δείχνει και τα δόντια της. Τα δείξαμε στην απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας στον Έβρο και σε αυτό το δρόμο κινούμαστε».
Εντείνει τις διπλωματικές ενέργειές της η Αθήνα
Η ελληνική πλευρά εντείνει τις κινήσεις της στην διπλωματική σκακιέρα εμβαθύνοντας τη συνεργασία με ισχυρά κράτη της περιοχής και επιχειρεί την οικοδόμηση ευρείας διεθνούς στήριξης σε μια προσπάθεια να καταρρίψει κάθε απόπειρα δημιουργίας «τετελεσμένων» ευρείας αποδοχής. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ενημέρωση για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας και για την προσπάθειά της να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Η δημοσίευση χαρτών για την διενέργεια γεωτρήσεων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δείχνει ότι η άλλη πλευρά είναι έτοιμη να τραβήξει το σχοινί παραβιάζοντας ανοιχτά το διεθνές δίκαιο.
Δεδομένη θεωρείται η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως φάνηκε και στην κρίση του Έβρου καθώς η Ελλάδα φυλάει ταυτόχρονα και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Το θέμα αναμένεται να θέσει ο Πρωθυπουργός στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις 18 Ιουνίου, αλλά και στην Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 του μήνα. Χθες ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Ζοσέπ Μπορέλ, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες και υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης «έχει ήδη στείλει ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα».
Από την δική της πλευρά η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία και με την Αίγυπτο σχετικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ. Εκκρεμεί επίσης η συμφωνία με την Αλβανία, λόγω εσωτερικών ζητημάτων της γειτονικής χώρας. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η επίσκεψη του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Ντι Μάιο την προσεχή Τρίτη στην Αθήνα, όπου αναμένεται να συζητηθεί σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο μια συμφωνία των δύο χωρών. Τεχνικά κλιμάκια από τις δύο πλευρές εδώ και μήνες επεξεργάζονται σχετικά σχεδία, με το μοναδικό θέμα που εκκρεμεί για να καταλήξουν σε συμφωνία είναι η αλιεία.
Στις 16 Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Ισραήλ, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Το Ισραήλ αποτελεί έναν σταθερό σύμμαχο τα τελευταία χρόνια, ενώ τα συμφέροντα των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο ταυτίζονται. Άλλωστε, πριν λίγους μήνες υπεγράφη η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med.
Πηγή: iefimerida.gr