Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, 2025 12:04
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Νίκος Αγγελάρας, ο Ράμμος της ΑΔΑΕ και ο Κεδίκογλου οι τρεις πρώην δικαστικοί που προσέφυγαν για μεγαλύτερες συντάξεις






Μεταξύ των τριών δικαστών που προσέφυγαν – και δικαιώθηκαν – από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την περικοπή των συντάξεων  των δικαστών –  εγείροντας ερωτήματα για το κατά πόσον πέρα από νόμιμο είναι και ηθικό να διεκδικούν μόνοι αυτοί την εξάλειψη περικοπών που επιβλήθηκαν σε όλους τους συνταξιούχους ανεξαιρέτως-  είναι o πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νικόλαος Αγγελάρας. Οι άλλοι δύο είναι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος και  ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρωμύλος Κεδίκογλου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: Για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ή τριών ταχυτήτων

Στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ρωτήθηκε σχετικά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος τόνισε πως η απόφαση αφορά αποκλειστικά και μόνον αυτούς που προσέφυγαν.

«Για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ή τριών ταχυτήτων», απάντησε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης έχοντας διευκρινίσει ότι «Δεν υπάρχει ζήτημα σεβασμού συνολικά στις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Αφορά δυο προσφεύγοντες και μόνο αυτούς, άρα δεν υπάρχει ζήτημα επέκτασης. Όσον αφορά στους βουλευτές, έχει ψηφιστεί να μην γίνει η σχετική διεκδίκηση», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Γεωργιάδης για αναδρομικά δικαστικών: Δεν θα εφαρμοστεί για όλους – Mπορεί να οδηγήσει σε πλήρη εκτροχιασμό

Τα δικαστήρια δεν μπορούν να ασκούν δημοσιονομική πολιτική, τόνισε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης στην ΕΡΤ κληθείς να σχολιάσει πρόσφατη δικαστική απόφαση για αύξηση σε δικαστικούς. Η απόφαση αφορά αυτούς που έχουν προσφύγει, μελετάμε τις συνέπειές της σημείωσε ενώ τόνισε ότι υπάρχει θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Όπως είπε σέβομαι πολύ τους δικαστές και συμφωνώ ότι το στάτους τους πρέπει να είναι ψηλά. Το θέμα είνα τι μπορεί να είναι, συμπλήρωσε. Δεν θα εφαρμοστεί σε όλους, δεν υπάρχουν τα λεφτά, είπε ακόμα ο Άδωνις Γεωργιάδης καθώς όπως εξήγησε αυτό θα οδηγούσε σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.

Όλα θέλουν ένα μέτρο στη ζωή, δεν θέλω να κατηγορήσω την απόφαση, είπε σε άλλο σημείο.

Οι βουλευτές ψηφίσαμε να παραιτηθούμε από τα αναδρομικά μας, το κάναμε γιατί θέλαμε να δείξουμε στην κοινωνία ότι όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη, είπε σε άλλο σημείο.

«Εδώ υπάρχουν δυο παρεπόμενα προβλήματα. Το ένα είναι δημοσιονομικό που είναι πραγματικό και υπάρχει και ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα καθαρά κοινωνικό. Φαντάζεστε μια κοινωνία που για εφαρμόσουμε την πραγματική συνέπεια αυτής της αποφάσεως έπρεπε να πάμε να δώσουμε αναδρομικά τις αυξήσεις στους δικαστές και στους βουλευτές. Και να έχουν αποφασίσει τα δικαστήρια ότι είναι νόμιμες και συνταγματικές οι περικοπές συντάξεων σε όλους τοςυ άλλους πλην των δικαστών και των βουλευτών. Μα είναι δυνατόν; » αναρωτήθηκε.

Στο τέλος το κράτος πληρώνει αυτά που έχει, υπογράμμισε. «Αναδρομικά εγώ δεν δίνω σε κανέναδεν υπάρχει περίπτωση να κόβεται η σύνταξη στον φτωχό άνθρωπο και να δίνω αναδρομικα εκατομμύρια… Υπάρχει ένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης…».

Επιπλεον πρόσθεσε ότι «στην αναθεώρηση του Συντάγματος εγώ θα προτείνω, πραγματικά θα το προτείνω, ότι αν βγαίνουν αποφάσεις δικαστικές που έχουν δημοσιονομικό κόστος, επειδή εμένα δεν μου αρέσει να μην εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις. Εμένα μου αρέσει το κράτος να είναι σοβαρό. Έμα σοβαρό κράτος τις δικαστικές αποφάσεις τις σέβεται και τις εφαρμόζει[…]Όταν βγαίνει μια απόφαση με δημοσιονομικό κόστος θα πρέπει να μπαίνει αυτομάτως ένας εφάπαξ φόρος σε όλους τους πολίτες. Να έρχεται ένα χαρτάκι και να τους λέει τώρα χρωστάς 500 ευρώ, 1.000 ευρώ, λόγω αυτής της δικαστικής απόφασης που πρέπει να πληρωθεί. Αλλιώς δεν μπορούμε να κανουμε δημοσιονομική πολιτική».

Eξετάζουμε πώς μπορούμε να ρυθμίσουμε δικαιότερα, την εισφορά αλληλεγγύης ανέφερε ερωτηθείς σχετικά ενώ τόνισε ότι σκοπός μας είναι να μηδενιστούν οι εκκρεμείς συντάξεις.

H απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Κατά πλειοψηφία (28-3) οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκαν (1330/2023) ότι είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα η σιωπηρή άρνηση της διοίκησης-Πολιτείας για επανακανονισμό της σύνταξης του πρώην προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκου Αγγελάρα, που είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο, διότι όφειλε η Διοίκηση- Πολιτεία να υπολογίσει τη σύνταξή του μη εφαρμόζοντας τις κριθείσες από το Μισθοδικείο ως αντισυνταγματικές τις σχετικές διατάξεις του νόμου 4387/2016, αλλά τις προϊσχύσασες αυτών.

Δηλαδή, εφαρμοστέες για τον καθορισμό του ύψους των συντάξεων των πρώην δικαστών, εισαγγελέων και μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) είναι οι προϊσχύσασες διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016). Δηλαδή, οι συντάξεις των δικαστών επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012, με άλλα λόγια προ του καθεστώτος που είχε διαμορφωθεί πριν το νόμο 4093/2012.

Ακόμη, το καταβλητέο ποσό της σύνταξής υπόκειται μόνο στις περικοπές και τις κρατήσεις που δεν αντίκεινται σε υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες, σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί από το Μισθοδικείο και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

 

Πηγή: protothema.gr