Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024 10:46
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσαβούσογλου ανοίγει «παράθυρο» για κοινή προσφυγή Ελλάδας – Τουρκίας στη Χάγη

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Άγκυρα δεν είναι αντίθετη με το πνεύμα τη Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και το Δίκαιο στη Θάλασσας – «Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην περιοχή»
Ανοιχτό «παράθυρο» στο ενδεχόμενο για κοινή προσφυγή Ελλάδας – Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών αφήνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν είναι αντίθετη, από θέση αρχής, με το πνεύμα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και το Δίκαιο της Θάλασσας.






Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι το ζήτημα δεν συζητήθηκε ανοιχτά κατά τη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η επιλογή να αχθούν οι διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν συζητήθηκε ανοικτά στη συνάντηση του προέδρου μας με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη στο Λονδίνο, καθώς είναι ένα ζήτημα που αφορά μεταγενέστερο στάδιο. Δεν αναγνωρίζουμε αυτόματα την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου και η Ελλάδα έχει διατυπώσει επιφύλαξη επί της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου για τις θαλάσσιες οριοθετήσεις. Ωστόσο παραμένουμε ανοιχτοί σε όλες τις επιλογές που είναι αποδεκτές για τις δύο πλευρές, αλλά πρέπει να έχουμε μια διαδικασία διαλόγου για να φτάσουμε σε ένα αμοιβαία αποδεκτό αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Είναι εμφανές ότι η Τουρκία βρίσκεται πάντοτε στα εξώφυλλα του ελληνικού Τύπου ενώ οι θέσεις μας παρουσιάζονται ηθελημένα ως “εχθρικές”, “επιθετικές” ή “παράλογες”. Ωστόσο, στην Τουρκία, δεν τρέφουμε αρνητικά αισθήματα για την Ελλάδα και η τουρκική κοινή γνώμη, όπως και ο Τύπος εστιάζουν σε γεγονότα παρά στην προπαγάνδιση αρνητικών απόψεων», σημείωσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας – Λιβύης, υποστήριξε ότι «στην περιοχή μας υπάρχουν περίπλοκα προβλήματα για οποία κάθε μέρος έχει τη δική του ερμηνεία. Από την αρχή η Τουρκία υιοθέτησε πάντοτε μια πολιτική, επιδιώκοντας διάλογο για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Δυστυχώς οι εκκλήσεις μας για διάλογο έχουν πέσει σε ώτα μη ακουόντων… Η Τουρκία, όπως έπραξε και στο παρελθόν, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην περιοχή αυτή».

Για το προσφυγικό, ο κ. Τσαβούσογλου υπεραμύνθηκε των κινήσεων της Τουρκίας, στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης με την ΕΕ για το προσφυγικό.

Επίσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επέρριψε στους Ελληνοκυπρίους την ευθύνη για την επίλυση του Κυπριακού, λόγω της άρνησής τους να αποδεχθούν την πολιτική ισότητα.

«Υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης από την ελληνοκυπριακή πλευρά…Ό,τι κι αν ισχυρίζεται, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί να μοιραστεί την εξουσία και την ευημερία με τους Τουρκοκυπρίους. Αντιθέτως, προτιμά να τους θεωρεί μειονότητα σε ένα ενιαίο κράτος».