Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025 03:11
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Τσιάρτας καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση για τρανσφοβική ανάρτηση






Σε φυλάκιση 10 μηνών με αναστολή και πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ, καταδικάστηκε ο Βασίλης Τσιάρτας για την τρανσφοβική ανάρτηση που είχε το κάνει το 2017, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων.

Την ενοχή και την ποινή του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή γνωστοποίησε ο δικηγόρος της Μαρίνας Γαλανού, τότε προέδρου του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Ο ποδοσφαιριστής -ο οποίος έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τη δημόσια σφαίρα με ανεπίτρεπτες, σεξιστικές και χυδαίες δηλώσεις του– είναι ο πρώτος που καταδικάζεται με τον αντιρατσιστικό νόμο, όπως τροποποιήθηκε το 2014.

Εναντίον του είχε καταθέσει μήνυση το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, δια της προέδρου του Μαρίνας Γαλανού, η οποία επίσης είχε καταγγείλει και όσους είχαν εκτοξεύσει απειλές κατά της ζωής της.

Με την ίδια απόφαση καταδικάστηκε σε 7 μήνες φυλάκιση με αναστολή και ένας ακόμη κατηγορούμενος, για τρανσφοβική εξύβριση μετά την ανάρτηση.

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής είχε προβεί σε ανάρτηση – δήλωση το 2017 πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας φύλου, με την οποία φέρεται ότι διέγειρε αναγνώστες σε πράξεις μίσους και διακρίσεων.

Η ανάρτηση του κ. Σωτηρόπουλου

«Σε 10 μήνες φυλάκιση και 5.000€ χρηματική ποινή με αναστολή καταδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών παλαίμαχος αθλητής για τρανσφοβική ανάρτηση του το 2017 κατά το χρόνο που συζητούσε η Βουλή το νομοσχέδιο για την Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου με την οποία διέγειρε αναγνώστες σε πράξεις μίσους και διακρίσεων.

Με την ίδια απόφαση καταδικάστηκε και σε 7 μήνες με αναστολή έτερο πρόσωπο για τρανσφοβική εξύβριση μετά την ανάρτηση.

Την μήνυση είχε υποβάλει η αείμνηστη Marina Galanou ως πρόεδρος του Σωματείου Διεμφυλικών. Δεν πρόλαβε να δει την δικαίωση της. Ήμουν δικηγόρος της και τότε και σήμερα.

Συγκλονιστικοί μάρτυρες στο ακροατήριο ο Thanos Vessis, σύντροφος της Μαρίνας και εκδότης του Πολύχρωμου Πλανήτη, η Parvy Palmou ψυχοθεραπεύτρια του ΣΥΔ και φυσικά η Άννα Απέργη, πρόεδρος του ΣΥΔ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Είναι η πρώτη απόφαση εφαρμογής του αντιρατσιστικού νόμου 927/1979 όπως τροποποιήθηκε το 2014 για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους λόγω ταυτότητας φύλου».