Με κάθε επισημότητα τιμήθηκε και φέτος στον Βόλο η μνήμη των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.
Σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Βόλου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου στις 11:30, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σοφολογιότατο Ραββίνο Ηλία Σαμπετάι και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Η εορταστική διοργάνωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης έγινε παρουσία του πρέσβη του Ισραήλ στη χώρα μας, Νόαμ Κατς, ο οποίος νωρίτερα είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο στο δημαρχείο Βόλου.
Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό που διατηρεί στο Facebook ο κ. Μπέος δήλωσε: «Και φέτος – όπως κάθε χρόνο οφείλουμε να κάνουμε και το κάνουμε – αποτίσαμε την επιβαλλόμενη τιμή στην ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος».
«Δηλώσαμε με την παρουσία μας ότι δεν ξεχνούμε και ότι θα προσπαθούμε πάντα για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων στη ζωή και στη διαχείρισή της για όλους τους ανθρώπους», πρόσθεσε.
Ακολούθησε εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας με άναμμα κεριών στη μνήμη των έξι εκατ. Εβραίων θυμάτων που συνόδευσε με φλάουτο ο Πέπο Σάλεμ.
Χαιρετισμούς απεύθυναν ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Μαρσέλ Σολομών και ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας Δαυίδ Σαλτιέλ.
Μετά τις προσφωνήσεις και τους χαιρετισμούς ακούστηκε η προσευχή «Ελί Ελί» από την υψίφωνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου.
Ο γνωστός συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία με θέμα «Τι θα κάναμε εμείς στη θέση τους;».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εκτελέστηκε ένα υπέροχο μουσικό πρόγραμμα, ενώ ο καταληκτήριος λόγος πραγματοποιήθηκε από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. κ. Ιγνάτιο.
Ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος καθιερώθηκε η 27η Ιανουαρίου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου 2005. Με το συγκεκριμένο ψήφισμα καλούνται τα κράτη – μέλη να επεξεργαστούν προγράμματα εκπαίδευσης που θα μεταδώσουν στις μελλοντικές γενιές τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος ώστε να βοηθήσουν στην πρόληψη πράξεων γενοκτονίας.
Η 27η Ιανουαρίου επιλέχθηκε επειδή κατά την ημέρα αυτή το 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς-Μπιρκενάου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος.
Με την υπ. αριθμ. 3218/2004 ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων τον Ιανουάριο του 2004 και με το Προεδρικό Διάταγμα 31/2005 καθιερώθηκε και στην Ελλάδα η 27η Ιανουαρίου ως «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος».
Στο Ισραήλ η ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος, το Γιομ Ασοά τιμάται την 27η μέρα του Εβραϊκού μήνα Νισάν που συνήθως είναι τον Απρίλιο.