Όλα θα αλλάξουν απ΄ ότι φαίνεται στο επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Η μορφή του, η κατεύθυνσή του, το ύψος του, αλλά και η επιλογή των τελικών δικαιούχων – ανέργων, θα αποτελούν πολύ σύντομα μια εντελώς καινούργια συνθήκη.
Η αποκάλυψη έγινε από τον ίδιο τον ΟΑΕΔ στην ειδική έκδοση που ετοίμασε ο Οργανισμός, ενόψει ΔΕΘ, υπάρχει ειδική αναφορά στο «νέο» επίδομα ανεργίας.
Το βασικό σενάριο το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας προβλέπει κλιμακωτή καταβολή του επιδόματος ανεργίας και υποχρεωτική ένταξη των δικαιούχων του σε πρόγραμμα κατάρτισης.
Έως τώρα, το επίδομα ανεργίας είναι σταθερό για έως 12 μήνες, ενώ οι δικαιούχοι του δεν έχουν καμία υποχρέωση να καταρτιστούν παράλληλα.
Η σχετική υπό επεξεργασία διάταξη θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζει το υπ. Εργασίας για το ερχόμενο φθινόπωρο και το οποίο θα αφορά συνολικά την κατάρτιση.
Την ίδια ώρα, από τα 3,1 δισ. ευρώ, τα οποία έχει “εγγράψει” η κυβέρνηση συνολικά για την ενίσχυση της νέας απασχόλησης τα επόμενα χρόνια, το 1 δισ. ευρώ θα αφορούν αποκλειστικά την κατάρτιση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Αναλυτικά οι αλλαγές
-Ανασχεδιασμός του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, με απλοποίηση και συγχώνευση επιδομάτων και παροχών.
-Ανάπτυξη νέου πλαισίου υποχρεώσεων των ανέργων, με την ενεργό αναζήτηση εργασίας να αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα διατήρησης των προνομίων που απορρέουν από την ιδιότητα του ανέργου.
-Έμφαση στην αναβάθμιση των προσόντων και κατάργηση πιθανών αντικινήτρων.
-Διασύνδεση του ύψους του επιδόματος ανεργίας με τον μισθό, με ασφαλιστική δικλίδα τον καθορισμό ανώτατου και κατώτατου ορίου (που δεν θα είναι χαμηλότερο από αυτό που είναι σε ισχύ με τις ισχύουσες διατάξεις). Δηλαδή, 400 ευρώ και από 1.1.2022 διαμορφώνεται στα 407 ευρώ.
-Εκσυγχρονισμό του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων.
Οι παρεμβάσεις αυτές αναμένεται να αποτελούν τη βάση του νομοσχεδίου για την κατάρτιση, που πρόκειται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο Εργασίας, το αργότερο έως για αρχές Νοεμβρίου.
Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, διακρίνονται σε:
α) Προγράμματα κλειστού πλαισίου με πεπερασμένη διάρκεια και αριθμό ωφελουμένων.
β) Προγράμματα ανοικτού πλαισίου, τα οποία είναι μoνίμως διαθέσιμα προς τις επιχειρήσεις και τους ανέργους. Στόχος είναι να παρέχονται εξατομικευμένες υπηρεσίες προς τους επιχειρηματίες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε εργοδότη.
Επίσης, τα προγράμματα στοχεύουν σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες στην αγορά εργασίας που διαθέτουν κοινά ηλικιακά ή άλλα χαρακτηριστικά. Ο σχεδιασμός του Οργανισμού θέλει να υλοποιηθούν στοχευμένες δράσεις ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό.
Έτσι, θα ενισχυθεί η υποστηριζόμενη απασχόληση και θα στηριχθούν οι άνεργοι που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού.