Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου για την επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών – παιδικών σταθμών από αύριο Δευτέρα 1η Ιουνίου, το ωράριο που θα ισχύσει για την περίοδο των μέτρων είναι: προσέλευση 07:00 – 09:00 το αργότερο. Η αποχώρηση θα πραγματοποιείται σταδιακά μέχρι στις 13:00 και από διαφορετικές εξόδους ανά τμήμα για την αποφυγή συγχρωτισμού. Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση:
Μέτρα για την αποτροπή εισαγωγής του ιού στο χώρο του παιδικού – βρεφονηπιακού σταθμού
Κάθε πρωί και πριν την αναχώρηση των παιδιών από το σπίτι θα πρέπει να γίνεται θερμομέτρηση και έλεγχος για ενδεχόμενη εμφάνιση συμπτωμάτων. Στο παραμικρό ύποπτο σύμπτωμα (δέκατα, βήχας, μπουκωμένη μύτη, κόπωση, δυσκολία αναπνοής, διάρροια, εμετός κ.λ.π.) κρατάμε το παιδί μας σπίτι και το στέλνουμε ξανά σχολείο, μόνο, όταν το επιτρέψει ο παιδίατρος. Αν κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο χώρο της δομής ένα παιδί εμφανίσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, θα ειδοποιηθείτε ώστε να το παραλάβετε αμέσως. Να ενημερώνετε το σχολείο καθ’ όλη την πορεία της ασθένειάς του (αν υφίσταται).
Τα παιδιά ΔΕΝ πρέπει να φέρνουν μαζί τους παιχνίδια στον παιδικό ή βρεφονηπιακό σταθμό (π.χ. μπάλες, κούκλες κλπ.).
Στη διάρκεια της ημέρας δεν θα εισέρχεται κανένας στο χώρο του σχολείου και αν συμβεί αυτό θα τηρείται λεπτομερές ημερολόγιο.
Το προσωπικό θα υποδέχεται τα παιδιά, κατά την είσοδό τους στο χώρο, όπου θα υποβάλλει ερωτήσεις για να επιβεβαιώσει την απουσία πυρετού ή/και άλλων συμπτωμάτων.
Οι αίθουσες θα αερίζονται διαρκώς και θα γίνεται καθαριότητα και απολύμανση δύο φορές κατά τη διάρκεια του ωραρίου ή και όποτε κριθεί απαραίτητο. Τα παιδιά κατά τη διάρκεια της απολύμανσης θα είναι σε διάλειμμα ή σε άλλο χώρο.
Οργάνωση λειτουργίας με βέλτιστη αξιοποίηση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων για δραστηριότητες και παιχνίδι
Οι δραστηριότητες των τμημάτων θα πραγματοποιούνται σε μία συγκεκριμένη αίθουσα για κάθε ομάδα παιδιών και με το ίδιο προσωπικό.
Ο διαχωρισμός των παιδιών θα γίνεται σε μικρές ομάδες που θα αποτελούνται σταθερά από τα ίδια παιδιά και δεν θα αναμιγνύονται μεταξύ τους, ώστε να περιοριστεί η αλληλεπίδρασή τους, για την τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων υγιεινής.
Είναι σημαντικό να γίνει συστηματική η εκπαίδευσή τους, τόσο από εμάς, όσο και από εσάς στο σπίτι, με επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες εφαρμογής των μέτρων προφύλαξης και με τρόπο κατάλληλο για την κάθε ηλικία. Να γίνουν υπεύθυνοι ώστε να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους άλλους.
Η υγιεινή των χεριών (με σαπούνι και νερό) πρέπει να εφαρμόζεται από παιδιά και ενήλικες
Κατά την είσοδο στο χώρο
Πριν και μετά:
Την προετοιμασία ή τη χορήγηση γεύματος.
Το γεύμα.
Τη χρήση της τουαλέτας.
Μετά:
Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα.
Την επαφή με εκκρίσεις ή σωματικά υγρά.
Το παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο.
Το χειρισμό απορριμμάτων.
Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος, πάντα με την επίβλεψη ή βοήθεια ενήλικα, ώστε να διασφαλίζεται η ορθή διαδικασία.
Τήρηση των κανόνων αναπνευστικής υγιεινής
Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντιλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα
Αποφυγή κοινής χρήσης προσωπικών αντικειμένων και ατομικών παιχνιδιών.
Για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους φιλοξενίας των παιδιών στους παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς:
Δεν θα λειτουργήσει το σχολικό λεωφορείο.
Δεν θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και δραστηριότητες που προϋποθέτουν συναθροίσεις φιλοξενούμενων παιδιών ή/και των γονέων αυτών.
Θα ενημερώνεστε συχνά για ό,τι χρειαστεί και η επικοινωνία μας θα είναι τακτική.
Θα χρειαστούμε τη συνεργασία σας για να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή η προσαρμογή των παιδιών σε αυτό το νέο σχολικό περιβάλλον.
Στόχος μας είναι τα παιδιά μας, να παίζουν, να μαθαίνουν και να δημιουργούν με ασφάλεια έτσι ώστε όταν αποχωρούν από τους χώρους μας να είναι χαρούμενα και χαμογελαστά.