Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025 20:41
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οδηγός εργασίας: Ποιοι δικαιούνται ξανά επίδομα, πώς υπολογίζεται, πότε δηλώνεται -Τα 7 σημεία που πρέπει να γνωρίζετε






Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων -που έκλεισαν ή επλήγησαν από την κρίση του κορωνοϊού- οι οποίοι έλαβαν το επίδομα των 800 ευρώ.

Η σημερινή ημέρα, 4η Μαΐου, χαρακτηρίζεται ως σημαδιακή καθώς ξεκινά η πρώτη φάση άρσης των μέτρων και πολλές επιχειρήσεις θα ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγονται κλάδοι και επιχειρήσεις, όπου τέθηκαν σε αναστολή χιλιάδες συμβάσεις εργασίας με συνέπεια οι εργαζόμενοι να στηριχθούν με το επίδομα των 800 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ένας πολύ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων θα συνεχίσει να μη λειτουργεί -ή να υπολειτουργεί- και για τον λόγο αυτό προ ημερών ανακοινώθηκε, και ορίστηκε με τη νέα ΠΝΠ, ότι το έκτακτο επίδομα θα δοθεί και τον Μάιο. Ποιοί όμως θα λάβουν το επίδομα, πώς θα υπολογίζεται και πότε δηλώνεται; Απαντήσεις σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα δίνουν μέσω του iefimerida.gr ο Γιάννης Καρούζος, δικηγόρος – εργατολόγος και η Μαριάννα Κατσιάδα, δικηγόρος – δημοσιολόγος.

Τα 7 κρίσιμα ερωτήματα για το επίδομα και την αναστολή συμβάσεων εργασίας

Ο Γιάννης Καρούζος και η Μαριάννα Κατσιάδα αναλύουν την ΠΝΠ και εξηγούν, μεταξύ άλλων, τι θα ισχύσει για την απαγόρευση απολύσεων, το ύψος του επιδόματος και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Ακολουθούν τα 7 κρίσιμα ερωτήματα:

1) Στις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με απόφαση Αρχής, ισχύει η απαγόρευση απόλυσης και αν ναι, μέχρι πότε;

Οι επιχειρήσεις- εργοδότες, που έχουν αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία τους με απόφαση κρατικής αρχής, δεσμεύονται να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, ήδη από τις 18-03-2020. Αν κατά παράβαση των ανωτέρω, πραγματοποιηθούν απολύσεις, εκείνες είναι εκ του νόμου άκυρες. Η απαγόρευση απόλυσης, είναι καθολική και αφορά το σύνολο του προσωπικού της επιχείρησης.

Διευκρινίζεται ότι, ο απαγορευτικός κανόνας έχει διάρκεια, κατ’ αρχήν, για όσο η επιχείρηση παραμείνει κλειστή, ενώ επιπλέον για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων δεν έχει προβλεφθεί αντίστοιχο διάστημα διατήρησης ίδιων θέσεων εργασίας, όπως έχει ρυθμιστεί για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Επομένως, η επιχείρηση, η οποία παρέμενε κλειστή με απόφαση δημόσιας αρχής, και επαναλειτουργεί κατόπιν άρσης της αναστολής λειτουργίας της, δεν δεσμεύεται από την απαγόρευση απολύσεων.

2) Για ποιες επιχειρήσεις ισχύει το μέτρο της παράτασης της αναστολής συμβάσεων;

Οι πληττόμενες επιχειρήσεις, εφόσον έχουν θέσει μέρος ή το σύνολο του προσωπικού τους σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας, και η διάρκεια των 45 ημερών αυτής ολοκληρώνεται από τις 30-04-2020 και εντός του Μαΐου, δύνανται να παρατείνουν την αναστολή έως 30 ημέρες και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 31ης Μαΐου 2020. Επομένως, πρόκειται για μια παράταση αναστολής “a la carte”, που δεν έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια για όλους τους εργαζόμενους. Προκειμένου ο εργοδότης να προβεί σε παράταση της αναστολής, πρέπει να τηρήσει τον αριθμητικό περιορισμό ως προς το maximum του αριθμού των εργαζομένων, που καθορίζεται έως και το 60%. Με απλά λόγια, ο εργοδότης, μπορεί να παρατείνει την αναστολή των συμβάσεων έως του ποσοστού του 60% των εργαζομένων που τελούσαν σε αναστολή.

3) Μπορεί ο εργοδότης να υπάγει σε καθεστώς αναστολής για πρώτη φορά εργαζόμενό του;

Η διάταξη είναι σαφής και ρυθμίζει το ζήτημα της παράτασης του μέτρου της αναστολής και όχι την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης αναστολής στο ΕΡΓΑΝΗ. Επομένως, υπάρχει η εργοδοτική ευχέρεια, να παραταθεί η αναστολή των ήδη τελούντων σε αυτή εργαζομένων, και όχι να τεθούν νέοι εργαζόμενοι για πρώτη φορά.

4) Ποιο θα είναι το ύψος της αποζημίωσης;

Το ποσό της αποζημίωσης αναμένεται να καθοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση εντός των επόμενων ημερών. Διευκρινίζεται πάντως ότι, το πλήρες ποσό της αποζημίωσης θα αντιστοιχεί σε 30 ημέρες παράτασης της αναστολής. Επομένως, πρακτικά, το μεγαλύτερο σύνολο των εργαζομένων θα λάβουν αποζημίωση κατ’ αναλογία των ημερών που τέθηκαν σε παράταση αναστολής.

5) Ποιους εργαζόμενους πληττόμενων επιχειρήσεων ΔΕΝ αφορά το συγκεκριμένο μέτρο της παράτασης;

Ουσιαστικά, δεν συμπεριλαμβάνονται στο πεδίο ρύθμισης του μέτρου της παράτασης της αναστολής, οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή από τις 17-04-2020 έως τις 20-04-2020. Εξυπακούεται, ότι για εκείνους το 45ημέρο της αναστολής ολοκληρώνεται τον Ιούνιο, επομένως, είναι ανεφάρμοστη η παράταση αναστολής έως και την 31 Μαΐου.

6) Οι επιχειρήσεις που είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους με απόφαση αρχής και επαναλειτουργούν, μπορούν να κάνουν χρήση της παράτασης της αναστολής;

Κατ’ αρχάς, από τη διατύπωση της διάταξης της από 2-5-2020 ΠΝΠ, δεν προβλέπεται το δικαίωμα της παράτασης της αναστολής για τους εργοδότες που έχουν κλείσει με απόφαση του κράτους. Από την άλλη μεριά βέβαια, το από 3-5-2020 δελτίο τύπου του αρμόδιου Υπουργού, επισήμανε ότι παράταση της αναστολής δύναται να εφαρμόσουν όχι μόνο πληττόμενες επιχειρήσεις, αλλά και οι επαναλειτουργούντες εργοδότες. Μολονότι, δεν έχει συμπεριληφθεί στο νομοθετικό κείμενο, φαίνεται πως η πρόθεση του Υπουργείου, είναι να κάνουν χρήση του δικαιώματος της παράτασης αναστολής και οι μέχρι πρότινος κλειστές με απόφαση αρχής επιχειρήσεις και ήδη από 4-5-2020 επαναλειτουργούσες.

7) Πότε πρέπει να δηλώσουν οι εργοδότες στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ την παράταση της αναστολής;

Αν και στην ΠΝΠ δεν ορίζεται σχετικώς, το από 3-5-2020 δελτίο τύπου του Υπουργείου Εργασίας, αναγνωρίζει μεγάλη ευελιξία ως προς το εργοδοτικό δικαίωμα της παράτασης της αναστολής, καθώς οι εργοδότες δεν υποχρεούνται να την αναγγείλουν πριν την εφαρμογή της. Συγκεκριμένα, η παράταση της αναστολής, δεν θα προ- δηλωθεί στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Αντίθετα, ο εργοδότης στο τέλος του μήνα, ακολουθώντας τη διαδικασία που θα γνωστοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών, θα κληθεί να δηλώσει για ποιους και πόσους εργαζόμενους παρέτεινε την αναστολή τους.

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr