Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, 2025 00:06
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Οδηγός για τα νέα εμβόλια κατά του κορωνοϊού – Ποιοι έχουν προτεραιότητα

Medical personnel receives the Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine, during the vaccination campaign against coronavirus disease (COVID-19), at General University Hospital in Patrasm Greece on December 29, 2020. / Υγειονομικό προσωπικό λαμβάνει το εμβόλιο των εταιριών Pfizer-BioNTech κατά της COVID-19, κατά την πρώτη ημέρα εμβολιασμών για την ασθένεια του νέου κορωνοϊού (COVID-19) στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Πάτρών, 29 Δεκεμβρίου 2020.





Η σύσταση αφορά σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια πολίτες 60 ετών και άνω που θα πρέπει να σπεύσουν να προγραμματίσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό, καθώς η πλατφόρμα άνοιξε χθες το απόγευμα. Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου.

Και συμπλήρωσε: «Σημασία δεν έχει ποιο εμβόλιο κάνει κάποιος, αλλά να το κάνει τη σωστή χρονική στιγμή», τονίζοντας την ανάγκη έγκαιρης θωράκισης του πληθυσμού κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, «μια περίοδος που παραδοσιακά σηματοδοτεί την προετοιμασία μας για τους χειμερινούς μήνες που ευνοούνται οι αναπνευστικές λοιμώξεις», ανέφερε.

Εξάλλου η επιδημία κορωνοϊού παρουσιάζει μεν σημάδια ύφεσης αλλά συνεχίζει να απασχολεί το Σύστημα Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες χθες Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν 127 νέες εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία της χώρας, ενώ 755 ασθενείς συνέχιζαν να νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid. Σε ειδικές κλίνες (ΜΕΦ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, Αρν.Πίεσης) βρίσκονταν 236 ασθενείς και διασωληνωμένοι 98.

Ποια επικαιροποιημένα εμβόλια θα κάνουν οι δικαιούχοι

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει ήδη χορηγήσει έγκριση στα επικαιροποιημένα εμβόλια της Pfizer/BioNTech (Comirnaty Original/Omicron BA.1) και της Moderna(Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1).

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες Δευτέρα, ο ΕΜΑ εξέδωσε θετική γνωμοδότηση και για το Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 που προορίζεται για χρήση σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, τα οποία έχουν προχωρήσει σε τουλάχιστον έναν πρωτογενή κύκλο εμβολιασμού κατά της Covid-19. Ανάλογη θετική γνωμοδότηση αναμένεται και για το αντίστοιχο εμβόλιο της Moderna για τις υπο-παραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, «από την ερχόμενη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου αναμένεται η παραλαβή των εμβολίων» που θα καλύπτουν τις μεταλλάξεις 4 και 5 της Omicron.

Ποιοι έχουν πρόσβαση στα επικαιροποιημένα εμβόλια

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση, δηλαδή μετά τη συμπλήρωση του βασικού εμβολιασμού (με δύο δόσεις για τα υγιή άτομα και τρεις δόσεις για τα ανοσοκατασταλμένα, ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου που χρησιμοποιήθηκε στον βασικό εμβολιασμό).

Σύμφωνα με τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την λοίμωξη Covid-19 αφορούν μεταξύ άλλων σε:

– όλα τα άτομα 60 ετών και άνω, ανεξαρτήτως ιατρικού ιστορικού, δηλαδή αν κάποιος έχει υποκείμενα νοσήματα ή όχι,
– ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως οι πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, οι ανοσοκατασταλμένοι, οι μεταμοσχευμένοι κ.α. (σήμερα αναμένεται η δημοσιοποίηση της αναλυτικής λίστα),
– τα ανοσοκατασταλμένα παιδιά 12-15 ετών,
– άτομα που διαβιούν ή εργάζονται σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

«Ο λοιπός υγιής πληθυσμός προς το παρόν δεν έχει συμπεριληφθεί στη σύσταση για εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Αλλά συν τω χρόνω θα ληφθεί σχετική μέριμνα και για τους υγιείς αναλόγως της σχετικής γνωμοδότησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών», σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Πότε μπορεί να γίνει ο εμβολιασμός με το επικαιροποιημένο εμβόλιο

Οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν τον εμβολιασμό τους με τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την πρόληψης της λοίμωξης Covid-19 τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την τελευταία δόση εμβολίου ή την παρέλευση τριών μηνών από τη νόσηση τους από κορωνοϊό.

«Η ανοσία φθίνει με την παρέλευση του τριμήνου, ειδικά στα ηλικιωμένα άτομα ή στους ευάλωτους συμπολίτες μας. Γι’ αυτό και συστήνεται να επανεμβολιασμούν», εξήγησε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

Τι πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι

Αναφορικά με τους συμπολίτες μας που παραμένουν ανεμβολίαστοι ή πλημμελώς εμβολιασμένοι η κυρία Θεοδωρίδου εξήγησε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στον βασικό εμβολιασμό τους. «Να κάνουν τα παλιά καλά εμβόλια που μας βοήθησαν μέχρι τώρα να μειώσουμε τη νοσηρότητα και σώθηκαν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές», σημείωσε προσθέτοντας ότι «στη συνέχεια μπορούν να κάνουν αναμνηστική δόση με όποιο εμβόλιο είναι διαθέσιμο».

Τι ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Η σύσταση των επικαιροποιημένων εμβολίων

Τα εγκεκριμένα διδύναμα εμβόλια αποτελούν βελτιωμένες εκδοχές των αρχικών εμβολίων και βασίζονται στην τεχνολογία mRNA. Η βασική διαφορά τους είναι είναι ότι τα νέα εμβόλια μπορούν να κωδικοποιήσουν την πρωτεΐνη ακίδα τόσο του αρχικού στελέχους του SARS-CoV-2 (Ουχάν) όσο και των παραλλαγών της Omicron.

Πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Όπως εξήγησε η Μαρία Θεοδωρίδου, προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των νέων εμβολίων έναντι της επαναλοίμωξης ή της σοβαρής νόσησης. «Το ποσοστό αποτελεσματικότητας θα προκύψει από την καθ’ ημέραν χρήση τους», σημείωσε.

Πόσο κοντά είμαστε στον ετήσιο εμβολιασμό για την Covid-19

«Η επιδημιολογία είναι τόσο ρευστή, τόσο μεταβαλλόμενη που νομίζω ότι κανείς και από τους ειδικούς δεν τολμάει να διατυπώσει μια σύσταση ή μια τέλος πάντων τοποθέτηση ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να προχωρήσει κανείς σε αυτόν τον ετήσιο εμβολιασμό», απάντησε η κυρία Θεοδωρίδου σε σχετικό ερώτημα.

Αντιγριπικός εμβολιασμός

Τέλος, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών άδραξε την ευκαιρία να υπενθυμίσει ότι, οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού – και οι φροντιστές τους – δεν θα πρέπει να αμελήσουν και τον αντιγριπικό εμβολιασμό τους. «Πάντα μας ανησυχεί η ταυτόχρονη παρουσία δύο ιών που στοχεύουν το αναπνευστικό σύστημα, όπως ο ιός της γρίπης και ο κορωνοϊός, λόγω της πιθανής αρνητικής έκβασης για την υγεία του πάσχοντα», τόνισε.

Σημείωσε δε ότι έχουν ήδη παραληφθεί 1 εκατ. δόσεις αντιγριπικών εμβολίων και ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει εντός Οκτωβρίου – χρειάζονται δύο εβδομάδες περίπου για την επίτευξη της ανοσοποίησης – ώστε να «είμαστε έτοιμοι για το κύμα εποχικής γρίπης που συνήθως ξεκινά στη χώρα μας στα μέσα Δεκεμβρίου».