Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025 23:49
ΒόλοςΤοπικά

Οδοντιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας: Ποια περιστατικά θεωρούνται επείγοντα και ποια όχι






Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία σε συνέχεια των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τα μέτρα πρόληψης σχετικά με τη νόσο του κορονοϊού COVID-19 και την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων (ασθενών, οδοντιάτρων, προσωπικού, κτλ) πρότεινε από τα μέσα Μαρτίου την προσωρινή αναστολή της τακτικής λειτουργίας των οδοντιατρείων.

Οπως επισημαίνεται από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία με τον οδοντίατρο τους με σκοπό συμβουλές-υποστήριξη, οδηγίες αναλγησίας και λήψη αντιμικροβιακής θεραπείας όπου απαιτείται.

Ο οδοντίατρος μπορεί να ζητήσει από τον ασθενή ή τους οικείους του να του στείλουν ηλεκτρονικά φωτογραφίες της βλάβης ή ακτινογραφίες για καλύτερη εικόνα.

Επείγουσες καταστάσεις θεωρούνται οι παρακάτω:

1. οξύς, αυτόματος, έντονος, συνεχής και ανθιστάμενος σε ισχυρά αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη πόνος (πολφίτιδα, περιρριζίτιδα, περιστεφανίτιδα)

2. Διόγκωση ενδοστοματική/εξωστοματική που ανθίσταται σε αντιβιοτική αγωγή 48 ωρών με πιθανότητα επέκτασης στην ευρύτερη γναθοπροσωπική περιοχή.

3. Εκτεταμένη τραυματική βλάβη πχ εκγόμφωση, ενσφήνωση, κάταγμα μύλης με εμπλοκή του πολφού.

4. Αντιμετώπιση της αιμορραγίας και των τραυματισμών των μαλακών μορίων της στοματικής κοιλότητας από οδοντοστοιχία, σπασμένο δόντι, ορθοδοντικούς μηχανισμούς, κλπ όταν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί διαφορετικά (σημείωση: με οδηγίες από το τηλέφωνο)

5. Μετεγχειρητικές επιπλοκές: ΜΧ αιμορραγία, ξηρό φατνίο, λοίμωξη κ.λπ.

6. Νοσήματα που προκαλούν έντονο πόνο ή σοβαρές λειτουργικές διαταραχές στον ασθενή. Παραδείγματα: βλάβες τοπικής αιτιολογίας (π.χ. τραυματική έλκωση, έγκαυμα, νεκρωτικές βλάβες), νοσήματα λοιμώδους αρχής (π.χ. πρωτοπαθής ερπητική στοματίτιδα, ελκονεκρωτική ουλίτιδα), πολύμορφο ερύθημα, χημειο/ακτινοβλεννογονίτιδα. Στα νοσήματα αυτά απαιτείται, κατά κανόνα, θεραπευτική παρέμβαση και συνίσταται η επικοινωνία με στοματολόγο.

7. Ειδικότερα για την ομάδα των ευπαθών ηλικιωμένων με πολυπαθολογία και συννοσηρότητα συνίσταται η πλήρης αποφυγή επίσκεψης σε οδοντιατρική μονάδα παρά μόνο σε εξαιρετική ανάγκη αντιμετώπισης οξέος πόνου, φλεγμονής ή τραύματος που δεν αντιμετωπίζονται με άλλον τρόπο (π.χ. με φαρμακευτική αγωγή). Για παράδειγμα, για τη συγκεκριμένη ομάδα ευπαθών ατόμων και για όσον καιρό ισχύουν τα αυξημένα μέτρα ενισχυμένης επαγρύπνισης δεν θεωρείται αναγκαία η επίσκεψη για τροχισμό οδοντοστοιχιών. Είναι ασφαλέστερο απλά να αφαιρέσει την οδοντοστοιχία και να τροποποιήσει τη σύσταση της τροφής για τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Για τους ασθενείς αυτούς η όλη μετάβαση από την οικία στο ιατρείο μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους.

 

8. Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των παιδιών δεν υπάρχει διαφοροποίηση

α)  Διόγκωση ενδοστοματικά/εξωστοματικά (απόστημα)

β)  Διάχυτη φλεγμονή με πιθανότητα επέκτασης στην ευρύτερη γναθοπροσωπική περιοχή

γ) Οδοντοφατνιακό τραύμα μονίμων δοντιών με εμπλοκή πολφού, μετατόπιση στο φατνίο, εκγόμφωση

δ) Έντονος οδοντικός πόνος που επιμένει μετά από μερικές ημέρες

Χρειάζεται αυξημένη προσοχή καθώς τα παιδιά είναι ασυμπτωματικά

Δεν χαρακτηρίζονται ως επείγοντα:

– το συρίγγιο αποτελεί κατεξοχήν ένδειξη χρονιότητας της βλάβης

– το κάταγμα αδαμαντίνης-οδοντίνης

– ο πόνος, έστω και έντονος, που εκλύεται μετά από ερέθισμα

– η έμφραξη του ριζικού σωλήνα σε ένα δόντι στο οποίο έχει προηγηθεί χημικομηχανική επεξεργασία και τοποθέτηση ενδορριζικού φαρμάκου

Στην περίπτωση που θα χρειαστεί να αντιμετωπιστεί επείγον περιστατικό στο οδοντιατρείο, είναι επιβεβλημένη η χρήση μέτρων ατομικής προστασίας από τον οδοντίατρο, όπως αυτά έχουν προταθεί από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και τήρηση αυστηρού πρωτοκόλλου αποφυγής των λοιμώξεων.

Ιδιαίτερα για τα περιστατικά της ειδικότητας της Ορθοδοντικής, η Εταιρεία Ορθοδοντικής και Γναθοπροσωπικής Μελέτης και Ερευνας πρότεινε από αρχές Μαρτίου να αναβάλλονται τα προγραμματισμένα ραντεβού και να αντιμετωπίζονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά μέχρι νεωτέρας.

Ακολούθως, παρατίθενται περιστατικά που χαρακτηρίζονται ως επείγοντα:

1. Σημαντικός πόνος από το στόμα (να επισημανθεί ότι πολλές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης του ασθενούς μπορούν να αντιμετωπιστούν με κερί ή να κοπούν αιχμηρές απολήξεις με κοπτικά εργαλεία/νυχοκόπτες)

2. Λοίμωξη

3. Περιορισμός στη φυσιολογική λειτουργία του στόματος

4. Φυσικός τραυματισμός που αποφέρουν τα ανωτέρω

Τέλος επισημαίνεται ότι, η κατ’ οίκον απομόνωση είναι το μόνο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε επί του παρόντος, γεγονός που υιοθετήθηκε και από τις Ελληνικές αρχές. Από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο θα ακολουθήσουν επικαιροποιημένες οδηγίες που θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη αξία μετά την άρση της καραντίνας η οποία θα είναι σταδιακή και όχι άτακτη.