Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024 17:29
ΜαγνησίαΤοπικά

ΟΕΒΕΜ: Σχολιασμός και προτάσεις για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας






Προτάσεις για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αναδεικνύει η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν.Μαγνησίας. Αναλυτικά αναφέρει:

«To 2023 είναι μία ακόμα δύσκολη χρονιά για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία είναι αντιμέτωπη με προκλήσεις σε συνέχεια μιας μακροχρόνιας οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία. Οι συνέπειες των προηγούμενων χρόνων έχουν φέρει την επιχειρηματικότητα σε μια κρίσιμη συγκυρία με πραγματικές δυσκολίες και προβλήματα επιβίωσης.

Η εκτίναξη των τιμών των πρώτων υλών, η αύξηση του κόστους ενέργειας, οι αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, η έλλειψη ρευστότητας, τα χαμηλά ταμειακά διαθέσιμα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, η εξαίρεση των περισσοτέρων από χρηματοδοτικά εργαλεία αποτελούν προβλήματα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η εμφάνιση του πληθωρισμού δημιούργησε νέες προκλήσεις και «διέγραψε» τις προσδοκώμενες προοπτικές δυναμικής ανάκαμψης.

Η προεκλογική περίοδος που διανύουμε, και μάλιστα με πιθανότατο ενδεχόμενο τις διπλές εκλογές, κρατάει πίσω την εξέλιξη της επιχειρηματικότητας και επηρεάζει την οικονομία. Το αίσθημα της αβεβαιότητας κρατά συγκρατημένους τους καταναλωτές και τους επιχειρηματίες. Στη χώρα μας η λειτουργία του κράτους είναι άμεσα συνυφασμένη με την ύπαρξη πολιτικής ηγεσίας.

Ταυτόχρονα βρισκόμαστε στην έναρξη της τουριστικής περιόδου και εφόσον ακολουθηθούν κάποιοι βασικοί άξονες, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να σταθεροποιηθούν και να ανακάμψουν. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζονται μέτρα που συνοψίζονται στους εξής 5 άξονες, σύμφωνα και με τη ΓΣΕΒΕΕ.

  • Χρηματοδότηση – ρευστότητα. Πρέπει να εξεταστεί ένα μόνιμο μέτρο εργαλείο χρηματοδότησης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Βασικά αιτήματα, είναι η καθιέρωση του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, η αύξηση των κονδυλίων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και η ενίσχυση των εναλλακτικών του δανεισμού εργαλείων χρηματοδότησης. Μείωση επιτοκίων δανεισμού, μικροπιστώσεις με βάση το τζίρο των επιχειρήσεων, ρεαλιστικές προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
  • Ανάσχεση διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους. Απαραίτητη είναι μια νέα ρύθμιση 120 δόσεων στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές προς το Δημόσιο. Θεσμοθέτηση ευνοϊκότερης πάγιας ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών. Προσαρμογή – μείωση των τραπεζικών προμηθειών. Αναστολή πλειστηριασμών για την προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης. Άρση της δυνατότητας των ιδιωτικών εταιρειών παροχής ενέργειας να προβαίνουν σε διακοπή ηλεκτροδότησης επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση.
  • Φορολογικά ζητήματα. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, επαναφορά του αφορολόγητου ορίου, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά αγαθά και αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού για ρυθμισμένες οφειλές.
  • Ενεργειακή κρίση. Επιδότηση και νομοθετική διευκόλυνση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ μικρής κλίμακας σε ταράτσες μικρών επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Θέσπιση πλαφόν στην λιανική τιμή της ενέργειας και μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.
  • Εργασιακά. Η αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να είναι αντικείμενο απόφασης της Κυβέρνησης σε συνεργασία με τους Κοινωνικούς Εταίρους, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες της πραγματικής οικονομίας. Οι επαγγελματίες μέχρι στιγμής έχουν δεχτεί τις αυξήσεις καλύπτοντάς ‘τες οι ίδοι χωρίς να έχουν κάποιο αντιστάθισμα, όπως φορολογικές/ασφαλιστικές ελαφρύνσεις.

Υπάρχει επίσης, μια τεκμηριωμένη σειρά ακόμα προτάσεων που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, την ενίσχυση της συνεργατικότητας και την κατάρτιση επιχειρήσεων και εργαζομένων. Τέλος, η ενίσχυση και η βελτίωση του συστήματος Υγείας πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα την επόμενη περίοδο.

Ευελπιστούμε στην οικοδόμηση μιας νέας κουλτούρας, όπου όλα τα κόμματα πρέπει να συμφωνήσουν σε θεσμικές παρεμβάσεις που θα διασφαλίσουν την αποτελεσματικότητα, την εξέλιξη και τη διαφάνεια. Τα προβλήματα είναι μεγάλα και απαιτούνται ρεαλιστικές λύσεις. Η νέα Κυβέρνηση, όποια και αν είναι, θα πρέπει να εξετάσει και να ασχοληθεί ουσιαστικά με τα προβλήματα των επαγγελματιών και να μελετήσει τις προτάσεις των Φορέων που εκπροσωπούν τους Επαγγελματίες Βιοτέχνες και Εμπόρους. Η προσπάθεια σίγουρα θα είναι δύσκολη, όμως μόνο με τη συνεργασία όλων και την έναρξη διαβούλευσης θα τα καταφέρουμε να προχωρήσουμε μπροστά με ανάλογες νομοθετικές διορθώσεις και να εκσυγχρονιστούμε».