Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025 21:57
ΜαγνησίαΤοπικά

ΟΕΒΕΜ: Βιώνουν αργό «θάνατο» οι μικρές επιχειρήσεις στη Μαγνησία






Σε απόγνωση βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα, βιώνοντας έναν αργό «θάνατο», επισημαίνεται από την Διοίκηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Μαγνησίας.

Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση λήψη γενναίων και ουσιαστικών μέτρων στήριξης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, και όχι με την μορφή της δανειοδότησης. «Τα έξοδα και οι οφειλές έχουν συσσωρευτεί και αυξάνονται, ενώ δεν θα υπάρξει δυνατότητα αποπληρωμής τους, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να κλείσουν και τα έσοδα του κράτους να μειωθούν δραματικά», τονίζεται χαρακτηριστικά από την Διοίκηση της ΟΕΒΕΜ.

Επιπρόσθετα σε ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Οι τελευταίες ανακοινώσεις και τα νέα περιοριστικά μέτρα της Κυβέρνησης έχουν φτάσει την οργή και την αγανάκτηση των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων στο αποκορύφωμα. Από τον Μάρτιο του 2020 ο επιχειρηματικός κόσμος βρίσκεται άθελά του σε μία άνιση «μάχη» και βιώνει έναν αργό «θάνατο».

Είναι ανεπίτρεπτο να «κλείνουν» και να «ανοίγουν» οι επιχειρήσεις με αποφάσεις ξαφνικές και με τρόπους που δεν εξυπηρετούν σε καμία περίπτωση την λειτουργία και την βιωσιμότητά τους. Αγανάκτηση προκαλείται και αναφορικά με τον  τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων που ορίζεται από την Κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η μέθοδος του click away. Για την μέθοδο αυτή επανειλημμένα οι φορείς εκπροσώπησης του εμπορικού κόσμου επισήμαναν τις δυσκολίες, και οι επιπτώσεις φάνηκαν με τους μηδαμινούς τζίρους της πιο κερδοφόρας περιόδου του χρόνου, της περιόδου των Χριστουγέννων. Αντίθετα με τη νέα απόφαση διακοπής λειτουργίας των επιχειρήσεων, θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα σύστημα λειτουργίας το οποίο θα σέβεται και θα προστατεύει τη Δημόσια Υγεία, όπως ένα σύστημα ραντεβού εντός των καταστημάτων. Και πρέπει άμεσα να γίνει κάτι πριν χαθεί η περίοδος των επικείμενων εκπτώσεων.

Ο δείκτης αύξησης των κρουσμάτων τους τελευταίους μήνες οφείλεται μήπως στις κλειστές επιχειρήσεις; Ή μήπως στις επιχειρήσεις που λειτουργούν σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα; Τα κομμωτήρια για παράδειγμα, για ποιο λόγο να μην λειτουργούν, τη στιγμή που εφαρμόζουν αυστηρό πρόγραμμα ραντεβού, τηρώντας το επιτρεπόμενο όριο και τις αποστάσεις των ατόμων και εφαρμόζοντας κάθε μέτρο προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Οι επιπτώσεις είναι ανυπολόγιστες τόσο σε οικονομικό όσο και ψυχολογικό επίπεδο. Ο μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα επιβίωσης προσωπικής – οικογενειακής και επιχειρηματικής. Τα μέτρα στήριξης δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για την επιβίωση των Μικρομεσαίων, ενώ θεωρείται πλέον βέβαιο πως μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις εξασφαλίζονται.

Η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη πως οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και πως στηρίζουν την οικονομία και την ψυχή της χώρας μας. Πρέπει, έστω και την ύστατη στιγμή, να ληφθούν γενναία και ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, μέτρα οικονομικής ενίσχυσης και όχι δανειοδότησης. Τα έξοδα και οι οφειλές έχουν συσσωρευτεί και αυξάνονται, ενώ δεν θα υπάρξει δυνατότητα αποπληρωμής τους, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να κλείσουν και τα έσοδα του κράτους να μειωθούν δραματικά.

Το «άνοιξε – κλείσε» των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων φέρει επιπτώσεις στο σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου και πρέπει άμεσα η Κυβέρνηση να επικοινωνήσει και να συνεργαστεί με τους αρμόδιους φορείς που εκπροσωπούν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Διαφορετικά, η επιστροφή στην κανονικότητα μετά το τέλος της πανδημίας του Covid-19 είναι αβέβαιη, ενώ οι δείκτες ανεργίας, φτώχιας και προβλημάτων της ψυχικής υγείας θα εκτοξευθούν”.