Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025 23:44
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 5 φόροι που θα μειωθούν – Το σχέδιο για τις παρεμβάσεις μέσα στο 2021






Σε αναδιάταξη κινήσεων στο φορολογικό μέτωπο προχωρά το οικονομικό επιτελείο με το τρίτο lockdown να ανατρέπει τους σχεδιασμούς, να ανεβάζει στα 11,6 δισ. ευρώ το κόστος των μέτρων στήριξης της οικονομίας και να επιφέρει νέα πλήγματα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται παρεμβάσεις χειρουργικού τύπου με «κουρέματα» σε 5 φόρους του 2021. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναζητά λύσεις για να αποτρέψει τις φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκαλέσουν φέτος στα νοικοκυριά οι ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες και τα αυτοκίνητα, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος, ο ΕΝΦΙΑ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες συζητά με τους θεσμούς το ενδεχόμενο να ενταχθούν στην ειδική ρύθμιση των 24 άτοκων ή 48 χαμηλότοκων δόσεων ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ που έμειναν απλήρωτοι το 2020 από νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν χτυπηθεί από το τσουνάμι της πανδημίας.

Μετά τον «πάγο» που μπήκε φέτος στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει έκτακτες παρεμβάσεις εντός των δημοσιονομικών αντοχών που αφενός θα αποτρέψουν επιβαρύνσεις και αφετέρου θα δώσουν ανάσες στους φορολογούμενους. Η ατζέντα των παρεμβάσεων που εξετάζονται στο φορολογικό μέτωπο περιλαμβάνει:

  • Ψαλίδισμα των ηλεκτρονικών αποδείξεων για τα εισοδήματα που θα δηλωθούν φέτος. Εξετάζεται είτε να μειωθεί το όριο 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 20% ή ακόμα χαμηλότερα είτε να ακυρωθεί φέτος το πέναλτι έξτρα φόρου 22% που επιβάλλεται στη διαφορά των αποδείξεων που υπολείπονται από την απαιτούμενη αξία.
  • Μείωση ή προσωρινό πάγωμα των τεκμηρίων διαβίωσης που απειλούν φέτος τους φορολογούμενους που είδαν τα εισοδήματά τους το 2020 να μειώνονται σημαντικά λόγω της καραντίνας και του μέτρου της αναστολής εργασίας. Η άσκηση αυτή έχει δυσκολέψει αρκετά το οικονομικό επιτελείο που καλείται να πάρει αποφάσεις πριν ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
  • Στοχευμένη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που παρά τη μείωση του τζίρου τους κατάφεραν να έχουν κέρδη το 2020. Το σενάριο μιας γενικευμένης μείωσης του συντελεστή φόρου έως και 100%, όπως εφαρμόστηκε πέρυσι, δεν βρίσκεται στο τραπέζι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρεμβάσεις, εάν δρομολογηθούν, θα είναι  στοχευμένες στις επιχειρήσεις εκείνες που είχαν το 2020 μεγάλη πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019. Μάλιστα όπως αναφέρει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δεν πρόκειται να μειωθεί η προκαταβολή, για παράδειγμα, 30% για όσους έχουν μείωση τζίρου μόλις 5% όπως ίσχυσε πέρυσι. Αντίθετα, θα μπορούσε να εξεταστεί το «κούρεμα» της προκαταβολής για όσους είδαν πέρυσι τον τζίρο τους να μειώνεται πάνω από 30% και κατάφεραν να εμφανίσουν κέρδη.
  • Το σενάριο της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος για τα εισοδήματα του 2020 έχει πέσει στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών και προβλέπει μόνο για την τρέχουσα χρονιά μια  κλιμακωτή μείωση έως και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση με πιλότο το «μοντέλο» που ίσχυσε πέρυσι για τη μειωμένη προκαταβολή φόρου. Αυτό σημαίνει ότι εάν «κλειδώσει» το μέτρο ανάλογα με την πτώση τζίρου που έχει μία επιχείρηση ή ένας επαγγελματίας θα περιορίζεται ή θα καταργείται το τέλος επιτηδεύματος που καλείται να καταβάλει.
  • Πάγωμα του ΕΝΦΙΑ στα περσινά επίπεδα. Επειδή το τρίτο lockdown έχει δυσκολέψει αρκετά την άσκηση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξίες με τις εμπορικές τιμές και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 3.000 νέες περιοχές εξετάζεται ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων να γίνει με βάση τις ισχύουσες τιμές ζώνης.

Από το in.gr