Τρίτη, Ιανουάριος 14, 2025 15:24
ΒόλοςΤοπικά

Οι Λούμπεν του Βόλου – Γράφει ο Γιώργος Μουλάς, προέδρος Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου






Διαβάζοντας κάποιος προσεκτικά την δήλωση του πρώην δημάρχου κ. Σκοτινιώτη, η οποία αφορούσε την παρουσίαση του βιβλίου του την περασμένη εβδομάδα θα διαπιστώσει, ότι σε πολλά σημεία συμφωνεί απόλυτα με τα όσα λέγει ο δήμαρχος κ. Μπέος κατά καιρούς αλλά από αντίθετη οπτική γωνία.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ο κ. Σκοτινιώτης σε «ένα λούμπεν, ακραία ιδιοτελές και καθεστωτικό σύστημα εξουσίας των τελευταίων χρόνων, που παραχαράσσει την τοπική ιστορία και διαβρώνει την τοπική κοινωνία», εννοώντας προφανώς την σημερινή Δημοτική Αρχή Αχιλλέα Μπέου, και όποιους άλλους ευρίσκονται στην τοπική εξουσία.

Εφόσον ομιλεί για «Λούμπεν», θα πρέπει να αναζητηθούν διάφορες έννοιες της λέξης, για να αντιληφθεί το αναγνωστικό κοινό την νοοτροπία του κ. Σκοτινιώτη και των υπολοίπων συν αυτώ.

Η λέξη Λούμπεν – Lumpen είναι γερμανική και σημαίνει κουρέλι. Τον όρο Λούμπεν Προλεταριάτο, τον χρησιμοποίησε ο Κάρλ Μαρξ χαρακτηρίζοντας «το πιο εξαθλιωμένο τμήμα της εργατικής τάξης, που δεν έχει ταξική συνείδηση». Το έχει περιγράψει ως εξής: «Πλάι στα διεφθαρμένα και τυχοδιωχτικά αποβράσματα της αστικής τάξης, βρίσκονταν αλήτες, απολυμένοι φαντάροι, πρώην κατάδικοι, δραπέτες των κάτεργων, απατεώνες, τσαρλατάνοι, λατζαρόνι, κλεφτοπορτοφολάδες, ταχυδαχτυλουργοί, χαρτοπαίκτες, προαγωγοί, μπορδελιάρηδες, χαμάληδες, γραφιάδες, λατερνατζήδες, ρακοσυλλέκτες, πλανόδιοι τροχιστές, γανωτζήδες και ζητιάνοι»

Ο Μαρξ δεν θεωρούσε το «Λούμπεν Προλεταριάτο σαν δύναμη ανατροπής» όπως και σήμερα πιστεύεται από μαρξιστές και μη. Μόνο ο κ. Σκοτινιώτης διαπίστωσε το αντίθετο με ένα λούμπεν, ακραία ιδιοτελές και καθεστωτικό σύστημα εξουσίας σε τοπικό επίπεδο.

Σήμερα, ο όρος Λούμπεν χρησιμοποιείται «σαν χαρακτηριστικό ανθρώπων ή και μιας ολόκληρης κοινωνίας, με την έννοια της περιθωριοποίησης ή εξαθλίωσης ενός ατόμου ή μιας κοινωνικής ομάδας».

Αλήθεια, μήπως είναι οι Λούμπεν του Βόλου, αυτοί που τόλμησαν εννέα χρόνια τώρα, να λάβουν στα χέρια τους τα ηνία της πόλης; Ο Δήμαρχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι και όσοι απαρτίσανε το αυτοδιοικητικό σχήμα της σημερινής Δημοτικής Αρχής είναι Λούμπεν; Το 60% των συμπολιτών μας που έκανε την επιλογή του το 2014 και το 2019 είναι λούμπεν;

Μπορεί και να είναι! Αν κατά την άποψη του κ. Σκοτινιώτη περιλαμβάνονται όλοι αυτοί. Θα συμφωνούσα και εγώ με αυτή την πιθανή καθεστωτική αντίληψη του κ. Σκοτινιώτη, αφού για δεκαετίες καμιά διακοσαριά οικογένειες διαφορετικών προελεύσεων, οι οποίες αποτελούν τους «Δήθεν» του Βόλου, συνηθιζόταν, να νέμονται την τοπική εξουσία, όπως καταγγέλλει συχνά ο Αχιλλέας Μπέος. Καλυμμένοι πίσω από πολιτικά κόμματα και συναλλασσόμενοι αναμεταξύ τους διοικούσαν αυτό τον τόπο, θεωρώντας, το μέγιστο μέρος του λαού του Βόλου σαν Λούμπεν, που είναι ανίκανο να έχει άποψη και που σε καμία περίπτωση θα ήτανε «δύναμη ανατροπής».

Έλα όμως, που η ανατροπή έγινε. Η κατάρρευση όλων αυτών που αποτελούσαν ένα πολιτικοδημοσιογραφικό κατεστημένο συντελέστηκε με εξαιρετικά εκκωφαντικό τρόπο το 2014 και το 2019. Ο κ. Σκοτινιώτης και όλοι αυτοί, που με περισσή αυταρέσκεια θεωρούσαν και θεωρούν τους εαυτούς τους σαν την εξέχουσα πολιτικοπνευματική ελίτ του Βόλου τέθηκαν με την σειρά τους στο περιθώριο. Αυτό το λούμπεν τμήμα της κοινωνίας του Βόλου, κατά την άποψη ορισμένων ψευτοκουλτουριαραίων και άχρηστων πολιτικών, το οποίο ποδηγετούσαν επί σειρά δεκαετιών αυτοί οι κύριοι, άδραξε την ευκαιρία, η οποία του δόθηκε και εξακολουθεί να του δίδεται ώστε να απαλλαγεί από δαύτους.

Αυτή η μικρή δράκα, η οποία θυμίζει εκείνα τα μεγάλα ψώνια, τους «φίφτυτού» – 52 της παλιάς Αθήνας, νομίζει ότι κάτι είναι, ανώτερη των πάντων ώστε να χαρακτηρίζει και να βλέπει τους υπολοίπους σαν Λούμπεν. Από ότι φαίνεται, δεν σέβονται την λαϊκή ετυμηγορία. Γιατί άλλωστε; Αυτοί είναι κάτι το ανώτερο, κάτι το εξαιρετικό και δεν εννοούν να αλλάξουν. Ε ρε Μπέος που τους χρειάζεται !

Ο κ. Σκοτινιώτης ομιλεί για παραχάραξη της τοπικής ιστορίας. Μία Γκεμπελική ανακοίνωση, που όσον αφορά τουλάχιστον την Δημοτική Αρχή και τον Αχιλλέα Μπέο δεν ισχύει διότι αυτοί γράφουν καθημερινά λαμπρή ιστορία με την πλειάδα των έργων, τα οποία, άλλα εκτελούνται και άλλα παραδόθηκαν, όπως και με την σωστότερη λειτουργία του Δήμου ταυτόχρονα. Ο κόσμος βλέπει και συγκρίνει τις ημέρες του κ. Σκοτινιώτη, όπου ο Βόλος είχε φθάσει στο ναδίρ, με το σήμερα.

Δεν είναι απαραίτητο ο κ. Μπέος να εκδώσει κάποιο βιβλίο και μάλιστα με κρατικά χρήματα του ελληνικού λαού, όπως συνηθίζουν διάφοροι πολιτικάντηδες τώρα και παλαιότερα, αντί να διατίθενται τα χρήματα αυτά σε σοβαρότερους σκοπούς επιμόρφωσης της νεολαίας στο Πανεπιστήμιο. Έτσι ήταν και είναι μαθημένη αυτή η ευγενής τάξη, να είναι πάνω από όλα κρατικοδίαιτη. Γιαυτό χρεωκόπησε η Ελλάδα. Ούτε έχει ανάγκη ο δήμαρχος από βιβλίο χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό κορβανά, για να κάνει μια εκδήλωση παρουσίασης με ένα «υπέροχο αντάμωμα» σε «μία ανεπανάληπτη βραδιά».

Εντούτοις, δεν παύει η ανακοίνωση του κ Σκοτινιώτη να δημιουργεί και ορισμένα ερωτηματικά. Σαν παλιό στέλεχος του ΚΚΕ, Συνασπισμού, ΠΑΣΟΚ, και δεν ξέρω εγώ τι άλλο, σίγουρα έχει εντρυφήσει στη μαρξιστική θεωρία. Τον ερωτώ λοιπόν: Συγκαταλεγόμαστε όλοι εμείς της Δημοτικής Αρχής στο λούμπεν προλεταριάτο;

Προσωπικά έχω αρχίσει να κλονίζομαι μετά την συγκλονιστική αυτή δήλωση του κ. Σκοτινιώτη. Συνάμα όμως έχω αρχίσει να έχω και κάποιες αμφιβολίες για τον αντιδήμαρχο Βόλου κ. Λούλη, τον κ. Μπατζιάκα, τον γραμματέα κ. Διαμαντίδη και πολλούς άλλους. Σαν να μου φαίνονται όλοι αυτοί, ότι είναι κομμάτι λούμπεν προλετάριοι. Αλήθεια τι λέτε κ. Σκοτινιώτη;