
Οι πρωταθλητές στην απιστία – Σε ποια χώρα λένε πιο συχνά «ναι» στον πειρασμό;
Από το situationship μέχρι την αποδόμηση του θεσμού του γάμου, πολλά έχουν αλλάξει στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον ρομαντικό δεσμό. Τα όρια μέσα στο ζευγάρι μπορεί να είναι ασαφή, και δεν είναι σπάνιο ο καθένας να έχει επαφές και με άλλα πρόσωπα – όπως στις σχέσεις τύπου DADT, όπου υπάρχει αμοιβαία συμφωνία να μην αποκαλύπτονται οι παράλληλες σχέσεις.
Παρόλο που ακόμα και η έννοια της αποκλειστικότητας αμφισβητείται, οι παραδοσιακοί δεσμοί παραμένουν, με τα περιστατικά απιστίας ωστόσο να αυξάνονται. Μια πρόσφατη μελέτη του Bedbible Research Center καταγράφει τις ιστορικές τάσεις της ερωτικής προδοσίας, αναλύοντας τις διαφορές μεταξύ πολιτισμών και φύλων. Η έρευνα σκιαγραφεί με σαφήνεια την πολυπλοκότητα που χαρακτηρίζει τις σημερινές ερωτικές επαφές.
Ρομαντική προδοσία: Μια αυξανόμενη τάση
Σύμφωνα με τα ευρήματα, περίπου 1 στους 4 (23%) δηλώνει σήμερα ότι έχει απατήσει τον/την σύντροφό του, σε σύγκριση με μόλις 5% τη δεκαετία του ’60. Από το 2013 έως το 2023, η συχνότητα της απιστίας κυμάνθηκε μεταξύ 14% και 23%. Οι άνδρες (21%) φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς συγκριτικά με τις γυναίκες (7%), ενώ η πλειονότητα και των δύο φύλων (70% των ανδρών και 60% των γυναικών) παραδέχεται ότι ο πειρασμός γίνεται ισχυρότερος όταν η πράξη μπορεί να μείνει κρυφή. Το χάσμα ωστόσο περιορίζεται σταδιακά, καθώς τα ποσοστά των γυναικών πλησιάζουν αυτά των ανδρών – το 2023, το σχετικό ποσοστό για τις γυναίκες έφτασε το 17%, το υψηλότερο μέχρι σήμερα.
Όσον αφορά τις ηλικίες, η κορύφωση καταγράφεται στα 58 έτη, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το στερεότυπο της «άτακτης νεότητας», αφού μόνο το 3% των 18-19 ετών έχουν παραδεχτεί ανάλογη συμπεριφορά.
Αξιοσημείωτο είναι ότι πάνω από τις μισές ερωτικές παρασπονδίες λήγουν αμέσως μετά την αποκάλυψη μιας παράλληλης σχέσης (54,5%), ενώ σχεδόν οι μισοί (49%) δεν παραδέχονται ποτέ την πράξη τους. Όσον αφορά τον τρόπο γνωριμίας, το 60% των εξωσυζυγικών δεσμών ξεκίνησε μέσα από φιλικά ή εργασιακά περιβάλλοντα, ενώ μόλις 9,4% μέσω κοινωνικών δικτύων.
Σε διεθνές επίπεδο, ανάμεσα στις 50 χώρες που εξετάσθηκαν, η Ταϊλάνδη, η Δανία και η Γερμανία καταγράφουν τις υψηλότερες συχνότητες απιστίας, φανερώνοντας τις πολιτισμικές διαφορές στις αντιλήψεις γύρω από τη μονογαμία. Η Ελλάδα κατατάσσεται στη 12η θέση, ενώ η Κύπρος στην 25η. Αντίθετα, στα χαμηλότερα ποσοστά βρίσκονται το Βατικανό, η Ουρουγουάη και η Σλοβενία.
Καθώς οι κοινωνικές δομές εξελίσσονται, η κατανόηση των βαθύτερων αιτιών και συνεπειών της απιστίας καθίσταται ολοένα πιο σημαντική για τη δημιουργία και διατήρηση υγιών σχέσεων, καταλήγουν οι ερευνητές.