Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025 12:55
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οικογενειακή τραγωδία στην Πάτρα: Θρίλερ χωρίς τέλος με τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας, ούτε ο ιατροδικαστής βγάζει συμπέρασμα






«Δεν μπορώ να πιστέψω πως αυτό το παιδί έφυγε τόσο ξαφνικά. Κανείς μας δεν μπορεί να το πιστέψει. Υπήρχε απινιδωτής, στην Πάτρα το είχαν «ασφαλίσει», τι να πω, περιμένω με αγωνία να δω τις ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις» δηλώνει στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο ιατροδικαστής Αθηνών Σωτήρης Μπουζιάνης που έκανε την νεκροψία στην 9χρονη Τζωρτζίνα Δασκαλάκη.

Ακόμη και ο έμπειρος ιατροδικαστής δεν μπορεί να κατανοήσει πώς επήλθε ο θάνατος του παιδιού. Σύμφωνα με την έκθεσή του, είναι «απροσδιόριστος» και πιθανόν η αιτία να φανεί μέσω των εξειδικευμένων εξετάσεων στα όργανα της μικρής. Ακόμη και στην περίπτωση που η ιστολογική εξέταση βγει «καθαρή», οι επιστήμονες είναι αποφασισμένοι να ζητήσουν περαιτέρω διερεύνηση.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως αυτό που περιμένουν οι γιατροί με μεγαλύτερη αγωνία είναι το αποτέλεσμα των τοξικολογικών και όχι των ιστολογικών εξετάσεων.

Πώς έφυγαν οι δύο αδελφές της  Τζωρτζίνας

Η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα είχε κάνει την νεκροψία στο δεύτερο παιδί, την Ίριδα, το οποίο έπασχε από ένα σπάνιο καρδιακό νόσημα και μάλιστα εκ γεννετής. Είχε βλεφοκόμβο. Η λεγόμενη αγενεσία φλεβοκόμβου έχει να κάνει με τον εκφυλισμό των κυττάρων που αποτελούν τον λεγόμενο φυσικό βηματοδότη της καρδιάς (φλεβοκόμβο). Κάτι που συμβαίνει με την πάροδο της ηλικίας και ο οργανισμός δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην λειτουργία της παραγωγής καρδιακών ερεθισμάτων στην συχνότητα που πρέπει. Το γεγονός του πρόωρου θανάτου της μικρής με αιτία την συγκεκριμένη νόσο επίσης προβληματίζει.

Το νόσημα είναι εκφυλιστικό. Και είναι βέβαιο πως κανείς δεν γνώριζε για την ύπαρξή του στη μικρή Ιριδα μέχρι που το παιδί κατέληξε και έγινε η νεκροψία. Η τελευταία ανάρτηση της μητέρας της 7 μηνών Ιριδας, συγκλόνιζε! Σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης είχε γράψει εκείνη την εποχή: «Πριν 7 μήνες σε κράτησα στην αγκαλιά μου… χθες έβλεπα το βίντεο που ανάρτησε η υπέροχη μαμά σου… χαμογέλασα στα σκέρτσα σου… σήμερα στο δρόμο να φέρω στη ζωή μια νέα ζωή μαθαίνω ότι έχασα εσένα…. μικρό μου ουράνιο τόξο… μικρή μου Ιριδα… Η ψυχή μου μαύρισε όπως εκείνη τη νύχτα…»!

Για την περίπτωση της Μαλένας ο Μάνος Δασκαλάκης, πατέρας των κοριτσιών, είχε φθάσει μέχρι τον εισαγγελέα. Η Μαλένα «έφυγε» τον Απρίλιο του 2019 σε ηλικία 3,5 ετών. Το παιδί έπασχε από λευχαιμία, όμως ο θάνατός της δεν ήταν αποτέλεσμα της κακοήθειας. Η κατάσταση του κοριτσιού, όπως λένε οι γιατροί που την νοσήλευαν, είχε σταθεροποιηθεί και έδειχνε πως θα ξεπερνούσε τον παιδικό καρκίνο.

Ο ιατροδικαστής της Αθήνας που έκανε την νεκροψία το 2019 συμπέρανε ως αιτία θανάτου την «ηπατική ανεπάρκεια»! Ομως όπως δηλώνουν και πατρινοί ιατροδικαστές, η συγκεκριμένη πάθηση δεν αποτελεί αιτία θανάτου. Ετσι ο Μάνος Δασκαλάκης στράφηκε νομικά κατά του ιατροδικαστή Αθηνών αλλά και του παθολογοανατόμου για «ασαφές συμπέρασμα» και λανθασμένη αιτία θανάτου.

Το 3,5 ετών κοριτσάκι είχε διαγνωστεί με οξεία λευχαιμία. Μεταφέρθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε αμέσως χημειοθεραπείες. Οι εξετάσεις φαίνονταν καλές όμως ξαφνικά «κοιμήθηκε για πάντα» χωρίς τίποτα να προμηνύει το τέλος, στην αγκαλιά της μητέρας της.

Ηταν η εποχή που απαρηγόρητοι οι γονείς της Μάνος και Ρούλα αποχαιρετούσαν το παιδί τους με μια φράση μόνο… «Θα είσαι πάντα το καλύτερο παιδί του κόσμου». «Τίποτα δεν έδειχνε ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Οι εξετάσεις ήταν πολύ καλές και οι γιατροί πίστευαν ότι θα τα καταφέρει», έλεγε για τη Μαλένα, ο Γιάννης Λεγάτος, γνωστός προπονητής και θείος της μητέρας του παιδιού, ξεσπώντας σε λυγμούς.

Η 9χρονη Τζωρτζίνα είχε παρουσιάσει καρδιακό πρόβλημα την άνοιξη του 2021. Μέχρι τον Ιούλιο παρέμενε νοσηλευόμενη στην ΜΕΘ Παίδων του Νοσοκομείου Ρίου. Τον Απρίλιο του 2021, οι γιατροί της Παιδιατρικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, με επικεφαλής τον Ανδρέα Ηλιάδη στο ΠΓΝΠ, είχαν δώσει μια τεράστια μάχη για να κρατήσουν στη ζωή την τρίτη κόρη της οικογένειας που θρηνούσε δύο παιδιά τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Τζωρτζίνα, τότε 8 ετών, νοσηλευόταν στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, όταν ξαφνικά τη σταμάτησαν. Οι γιατροί την επανέφεραν στο καρδιοπνευμονικό και το παιδί που νοσηλευόταν διασωληνωμένο και σε καταστολή στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών κατάφερε να κερδίσει τη μάχη της ζωής. «Ολοι προσευχόμαστε για την Τζωρτζίνα», έλεγε εκείνες τις ημέρες ο Ανδρέας Ηλιάδης.

Πιστεύαμε πως είχαμε ασφαλίσει το παιδί. Την Τζωρτζίνα μας. Τα είχε καταφέρει. Πριν λίγες εβδομάδες μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας για νευρολογικό έλεγχο λόγω της εγκεφαλίτιδας που είχε πάθει»! Ακόμη και ο απινιδωτής που είχε τοποθετηθεί στη μικρή, δεν είχε δείξει ενδείξεις καρδιακής αρρυθμίας ή φθίνουσας κατάστασης της καρδιάς της. Ετσι αποφασίσθηκε να εξετασθεί σε βάθος ο συγκεκριμένος θάνατος, όπως και αυτός των δύο μικρότερων κοριτσιών της οικογένειας.

Ουσιαστικά οι γιατροί κάνουν λόγο για σημεία και συμβάντα που δύσκολα μπορούν να εξηγηθούν όπως και ο θάνατος των τριών κοριτσιών από την ίδια οικογένεια μέσα σε τρία χρόνια. Με τον γονιδιακό έλεγχο να αποδεικνύει πως δεν έχει σχέση η «κληρονομικότητα με τους θανάτους». Αλλος γιατρός πάντως ισχυρίζεται πως ακόμη και αν ο γονιδιακός έλεγχος δεν δείχνει «σύνδεση» των θανάτων με κάποιο «γονίδιο», δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτή μπορεί να υπάρχει, απλά δεν απεδείχθη στον συγκεκριμένο έλεγχο που έγινε.

Η μητέρα Ρούλα Πισπιρίγκου συνεχίζει να ζει το δράμα της. Χθες έκανε μία ανάρτηση στο διαδίκτυο με το επεισόδιο από το αγαπημένο σίριαλ της Τζωρτζίνας. Σε ερώτηση δημοσιογράφου της εφημερίδας Παλοπόννησος, αν η μικρή είχε λιποθυμικό επεισόδιο ή κάτι άλλο που να προδίκαζε το μοιραίο, η ίδια το αρνήθηκε. «Καλό θα είναι να μιλούν μόνο οι γιατροί που την είχαν στο Παίδων στην Αθήνα» είπε η μητέρα.

«Πιέζουν» για ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις

Μόνο δύο εργαστήρια στην Αθήνα πραγματοποιούν τέτοιου είδους εξετάσεις και λόγω του φόρτου εργασίας καθυστερούν σημαντικά. Χωρίς «πίεση» οι εξετάσεις ανακοινώνονται στους αρμοδίους 2 με 3 μήνες αργότερα. Ωστόσο αυτή τη φορά, ζητήθηκε λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, να ολοκληρωθεί η έρευνα σε 15 ημέρες, κάτι που ενδεχομένως θα γίνει.

 

 

Πηγή: pelop