Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024 11:24
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομικά μέτρα για τον κορωνοϊό -Τα μυστικά για την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων






Η αγορά πορεύεται, πλέον, σε αχαρτογράφητα νερά καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια αν το μερικό lockdown θα αποδώσει, αν ο χριστουγεννιάτικος τζίρος μπορεί να σωθεί και φυσικά πόσες επιχειρήσεις κι εργαζόμενοι θα καταφέρουν να μείνουν όρθιοι μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ενδεικτικό είναι ότι μετά τις επίσημες ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης, που έρχονται να καλύψουν αυτόν το δύσκολο μήνα, αρμόδιες πηγές από το οικονομικό επιτελείο σπεύδουν να σημειώσουν ότι «όλα θα επαναξιολογούνται», αν και άλλες πηγές συμπληρώνουν με νόημα ότι «θέλει προσοχή, όλα είναι δανεικά, δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει αυτή η κρίση».

Τι ισχύει για τις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων

Για το… τυπικό της υπόθεσης, φαίνεται ότι θα χρειαστεί να αναθεωρηθεί εκ νέου ο φετινός Προϋπολογισμός, έτσι ώστε να εγγραφούν και τα περίπου 2,3 δισ ευρώ που θα απαιτηθούν ως το τέλος Δεκεμβρίου, για να χρηματοδοτηθούν τα επιπλέον ποσά για τις αναστολές συμβάσεων, για το «πάγωμα» φορολογικών- ασφαλιστικών υποχρεώσεων, για το «κούρεμα» ενοικίων, για τα επιπλέον κονδύλια της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ειδικά όσον αφορά, δε, στις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων, θα πρέπει να γίνουν οι εξής επισημάνσεις προς όλους τους ενδιαφερόμενους:

  • Ο ΦΠΑ του Οκτωβρίου ανεστάλη για τις επιχειρήσεις περιοχών που έγιναν «κόκκινες» για 14 μήνες στη διάρκεια του μήνα. Σημειωτέον ότι η αρχική διατύπωση της επίμαχης απόφασης κάλυπτε μόνο όσες περιοχές έμπαιναν εφεξής στο «κόκκινο», ωστόσο με νεότερη διατύπωση στο παρά 1’ έγινε η αναγκαία διόρθωση και δεν έχασαν την αναστολή χιλιάδες επιχειρήσεις
  • Ο ΦΠΑ του Νοεμβρίου «παγώνει» για όσες επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά, λόγω των νέων ειδικών μέτρων στις «κόκκινες» περιοχές. Η εν λόγω οφειλή, όπως και του Οκτωβρίου, θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.
  • Για τις ίδιες επιχειρήσεις, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων το Νοέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης. ΠΡΟΣΟΧΗ! Το «πάγωμα» αφορά ΜΟΝΟ σε δόσεις ρυθμίσεων και όχι στις τρέχουσες υποχρεώσεις π.χ. δόσεις φόρου εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ
  • Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή σε όλη τη χώρα, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες τον μήνα Νοέμβριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης. ΠΡΟΣΟΧΗ! Και σε αυτήν την περίπτωση, η αναστολή ΔΕΝ καλύπτει τις τρέχουσες δόσεις φόρου εισοδήματος κι ΕΝΦΙΑ

Γκρίνια από τους ιδιοκτήτες ακινήτων για την μείωση των ενοικίων

Μεγάλη «γκρίνια» και μάλιστα κι από τις δύο πλευρές- δηλαδή και τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους ενοικιαστές- προκάλεσε η απόφαση για το πώς ακριβώς θα γίνει η μείωση ενοικίου το Νοέμβριο.

Στην πραγματικότητα έχουμε δύο «ταχύτητες» μειώσεων:

  • Υποχρεωτικό «κούρεμα» 40% γίνεται υπό δύο προϋποθέσεις: 1) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε «κόκκινη» περιοχή και 2) συμπεριλαμβάνονται στη διευρυμένη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ
  • Προαιρετικό «κούρεμα» 30% γίνεται στις υπόλοιπες περιοχές και μόνο στις επιχειρήσεις που συμπεριλαμβάνονται στη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ
  • Για τους εργαζόμενους, που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, προβλέπεται υποχρεωτικό «κούρεμα» 40% στην κύρια και φοιτητική κατοικία, χωρίς να εξετάζεται αν ο εργαζόμενος βρίσκεται σε «κόκκινη» περιοχή.

Οι ιδιοκτήτες διαμαρτύρονται γιατί στο υποχρεωτικό «κούρεμα» υπάγονται και επιχειρήσεις που ναι μεν βρίσκονται σε «κόκκινες» περιοχές, αλλά παραμένουν ανοικτές π.χ. εμπορικά καταστήματα. Οι ενοικιαστές διαμαρτύρονται γιατί ενώ συνάδελφοι τους π.χ. στην εστίαση, που βρίσκονται σε «κόκκινες» περιοχές έχουν υποχρεωτικό «κούρεμα», οι ίδιοι που βρίσκονται σε «κίτρινη» περιοχή εξαρτώνται από τις διαθέσεις του ιδιοκτήτη παρά το ότι έχουν τρομακτική πτώση τζίρου.

Πηγή: iefimerida.gr/Γιώργος Παππούς