«Οικονομική ασφυξία» στη Μόσχα θέλει να επιβάλει η Δύση με το πλαφόν των 60 δολαρίων στο ρωσικό πετρέλαιο
“Οικονομική ασφυξία» στη Μόσχα θέλει να επιβάλει η Δύση με το πλαφόν των 60 δολαρίων ανά βαρέλι στο ρωσικό πετρέλαιο. Η Ουκρανία είπε ότι το ανώτατο όριο που προτείνει η Δύση θα πρέπει να μειωθεί στο μισό, στα 30 δολάρια το βαρέλι, ενώ η Ρωσία προειδοποιεί ότι δε θα προμηθεύει τις χώρες που επιβάλλουν το πλαφόν.
Το ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου θα περιορίσει άμεσα τα έσοδα της Ρωσίας για τον «παράνομο πόλεμο στην Ουκρανία», δηλώνουν οι ΗΠΑ.
Το ανώτατο όριο, που εγκρίθηκε από τους δυτικούς συμμάχους την Παρασκευή, έχει ως στόχο οι δυτικές χώρες να μην πληρώνουν περισσότερα από 60 δολάρια το βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης.
Το μέτρο – που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα – εντείνει τις δυτικές πιέσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.
Το ανώτατο όριο τιμών προωθήθηκε τον Σεπτέμβριο από την ομάδα των βιομηχανικών χωρών της G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία), και την ΕΕ, σε μια προσπάθεια να πλήξουν την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σε κοινή τους δήλωση, η G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία ανέφεραν ότι η απόφαση ελήφθη για να «αποτρέψει τη Ρωσία από το να επωφεληθεί από τον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας».
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν σχολίασε ότι το ανώτατο όριο τιμών θα περιορίσει περαιτέρω τα έσοδα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν τα οποία «χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτήσει τη βάναυση εισβολή του», ενώ παράλληλα θα αποφύγει τη διατάραξη των παγκόσμιων προμηθειών που θα μπορούσαν να εκτινάξουν τις τιμές της βενζίνης στα ύψη σε όλο τον κόσμο.
«Με την οικονομία της Ρωσίας να συρρικνώνεται ήδη και τον προϋπολογισμό της όλο και πιο περιορισμένο, το ανώτατο όριο τιμών θα περιορίσει αμέσως τη σημαντικότερη πηγή εσόδων του Πούτιν», ανέφερε σε δήλωσή της η Τζένετ Γέλεν.
Από πλευράς του ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν θα αμφιταλαντευθεί ως προς την υποστήριξή του στην Ουκρανία», και θα συνεχίσει να αναζητά νέους τρόπους για να «καταπολεμήσει τις ροές χρηματοδότησης του Πούτιν».
Πλαφόν στα 30 δολάρια το βαρέλι θέλει το Κίεβο
Το πλαφόν στο ρωσικό αργό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης θα πρέπει να μειωθεί στα 30 δολάρια το βαρέλι προκειμένου να πληγεί περισσότερο η οικονομία της Ρωσίας, πάντως σήμερα Δευτέρα ανώτερο στέλεχος της προεδρίας της Ουκρανίας.
Αυτό πρότεινε η ομάδα McFaul-Yermak, αλλά θα ήταν απαραίτητο (σ.σ. το πλαφόν) να μειωθεί στα 30 δολάρια προκειμένου να καταστραφεί πιο γρήγορα η οικονομία του εχθρού”, έγραψε ο Άντριι Γερμάκ, επικεφαλής του προεδρικού γραφείο της Ουκρανίας, στο Telegram αναφερόμενος στη διεθνή ομάδα εργασίας για τις κυρώσεις.
Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι θα επιβληθεί τις επόμενες ημέρες, αφού η ΕΕ, η G7 και η Αυστραλία κατέληξαν σε συμφωνία για το θέμα χθες Παρασκευή, τρεις ημέρες προτού τεθεί σε εφαρμογή το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης.
Απειλές της Μόσχας για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Έντονη ήταν η αντίδραση της Μόσχας στο προσωρινό πλαφόν που επέβαλε η Δύση στο ρωσικό πετρέλαιο. Η ρωσική κυβέρνηση, δια της ρωσικής πρεσβείας της στην Ουάσινγκτον απειλεί με αυξανόμενη αβεβαιότητα και υψηλότερο κόστος για τους καταναλωτές.
«Το ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο, που εισήγαγαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους, σημαίνει στην πράξη ότι οι βασικές αρχές της ελεύθερης αγοράς αναδιαμορφώνονται», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ρωσική πρεσβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.