Για τους λόγους που η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έλαβε την απόφαση για το μπλόκο στο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, αλλά και για το σχέδιο χαλάρωσης για Πάσχα μίλησε, μεταξύ άλλων, την Κυριακή ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως οι συγκεκριμένες περιοχές είναι στο μικροσκόπιο εδώ και αρκετό καιρό. Όπως ανέφερε, την Τετάρτη αυτό που εισηγηθήκαν είναι ένα σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων με πρώτο το λιανεμπόριο σε συνδυασμό την αύξηση των δυνατοτήτων σε testing που προσφέρει το self test.
Ωστόσο, σημείωσε ότι τους προβλημάτισαν τα στοιχεία και έτσι η επιτροπή συνεκλήθη εκτάκτως (την Παρασκευή) και γνωμοδότησε για τις περιοχές αυτές. «Είναι μια κατάσταση δυναμική η επιδημία και δεν αποκλείεται να κληθούμε να ξαναγνωμοδοτήσουμε εκτάκτως. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Έχει ξαναγίνει», ανέφερε ο καθηγητής.
«Δεν κάμπτεται ο RT»
Σημείωσε πως κάθε Τετάρτη γίνεται η σύσκεψη για τον επιδημιολογικό χάρτη. «Τα βασικά σημεία που μας προβληματίζουν για τις συγκεκριμένες περιοχές είναι ένας συνδυασμός επιδημιολογικών προβλημάτων όπως ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι το RT δεν έχει φανεί να κάμπτεται με τη λήψη των μέτρων μέχρι στιγμής, σε αντίθεση με πόλεις παρόμοιου μεγέθους, σε συνδυασμό με τη χαμηλή ελαστικότητα που υπάρχουν στα νοσοκομεία σε αυτές τις πόλεις», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.
Για τις εικόνες συνωστισμού τη νύχτα στη Θεσσαλονίκη, που είναι ήδη επιβαρυμένη, υπογράμμισε πως «πλέον το καμπανάκι με αυτές τις εικόνες θα το χτυπάμε 10 φορές, αν πέρυσι το χτυπούσαμε σε αντίστοιχες εικόνες μία φορά. Η πιθανότητα να γίνουν μεταδόσεις είναι εξαιρετικά υψηλές και έχουμε να κάνουμε και με μεταλλάξεις που έχουν 20% περισσότερη μεταδοτικότητα. Είναι η χειρότερη στιγμή για να γίνει αυτό και νομίζω θα δούμε περαιτέρω επιβάρυνση τις επόμενες μέρες ως αποτέλεσμα αυτών. Είναι μια μάχη που δίνουμε με τον χρόνο να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, να βελτιωθεί ο καιρός, να βελτιωθεί η κατάσταση και αυτή τη στιγμή είμαστε στο τελευταίο μίλι και πάμε να σκοντάψουμε».
Λύκεια και Πάσχα
Αναφορικά με τα λύκεια ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως είναι αρκετά πιθανό να ανοίξουν στις 12 Απριλίου -αν όλα πάνε καλά- και πως προτεραιότητα είναι κυρίως η εκπαίδευση, ενώ σχετικά με την προοπτική μετακινήσεων το Πάσχα είπε πως θα πρέπει να ζυγίσουμε την ψυχική βαρύτητα του κόσμου και τα μέτρα δημόσιας υγείας. «Αν ήμασταν σε αυτή την κατάσταση πέρυσι, δεν νομίζω να πηγαίναμε σε ανοίγματα. Αλλά αυτή τη στιγμή ζυγίζουμε μια μεγάλη κούραση του κόσμου. Δεν το αποκλείω, αλλά δεν μπορώ να πω κιόλας ότι θα γίνει».
Για την πορεία της πανδημίας μίλησε στον ΣΚΑΪ, νωρίτερα την Κυριακή, και ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Χρήστος Χατζηχριστοδούλου. Ο καθηγητής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα, με την προϋπόθεση ότι θα έχει ελεγχθεί σε κάποιο βαθμό το τρίτο κύμα.
«Αν τα πράγματα πάνε καλά και έχουμε αποκλιμάκωση, θα μπορούσε με έλεγχο-τεστ να γίνονται μετακινήσεις το Πάσχα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου αποκάλυψε, επιπλέον, ότι για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις η επιτροπή πιθανότατα θα εισηγηθεί ως βασική προϋπόθεση να έχει προηγηθεί self test.
Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής επισήμανε πως «όταν έρθουν τα self test θα το συζητήσουμε, θα δούμε πάλι τα επιδημιολογικά δεδομένα και πιστεύω πως αν γίνει προγραμματισμένα ο έλεγχος των παιδιών δεν έχουμε λόγο να μην τα ανοίξουμε (σ.σ. τα λύκεια) στις 12 Απριλίου». Στο ίδιο σενάριο, σημειωτέον, αναφέρθηκε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Πιθανή η αποκλιμάκωση οριακά προ του Πάσχα
Σχετικά με τα εμπορικά κέντρα, ο καθηγητής, μεταξύ άλλων, ότι είναι χώροι υψηλού κινδύνου και επανέλαβε ότι «θα δούμε καλά τα επιδημιολογικά δεδομένα και τότε θα αποφασίσουμε». Σε εκείνο το σημείο εξήγησε ότι τα ανοίγματα γίνονται εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα πηγαίνουν καλά και με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 7 ημερών.
Επίσης, ανέφερε πως αν θεωρηθεί ότι η κορύφωση έγινε την προηγούμενη βδομάδα χρειαζόμαστε περίπου 4 βδομάδες αποκλιμάκωσης. «Άρα θα φτάσουμε το Πάσχα» σημείωσε χαρακτηριστικά. Για την τάση άρσης μέτρων, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της την κούραση του κόσμου και πήρε αυτά τα μέτρα. «Τα μέτρα δεν τηρούνταν έτσι και αλλιώς. Δεν υπήρχε και μεγάλη επιτήρηση για τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Γι’ αυτό τον λόγο πήρε αυτή την απόφαση η κυβέρνηση. Θεωρώ ότι είναι μια βαλβίδα εκτόνωσης χρειάζεται και αυτό. Πρέπει όμως να μην το παρακάνουμε γενικώς και να καταλάβουμε ότι μεταδίδεται εξίσου καλά και σε εξωτερικούς χώρους».
Καταλήγοντας, για το «πάγωμα» επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη δήλωσε πως είναι δυναμική η εξέλιξη του φαινομένου και το παρακολουθούν στενά ενώ δεν λήφθηκε με ελαφρά καρδία η απόφαση αλλά έγινε μελέτη των νέων δεδομένων των νοσηλειών που ανησύχησαν την επιτροπή.
Πηγή: iefimerida.gr