Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση της διευρυμένης σύνθεσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Κέντρου της Νέας Αριστεράς τα στελέχη της Ομπρέλας έδειξαν τα δόντια τους.
Με τη συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από το αν θα είχε νόημα μετά από τρεις ψηφοφορίες να απέχουν στην τέταρτη και για το αν η στάση της αποχής θα είχε πλέον νόημα ώστε να σταλεί μήνυμα στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, η Ομπρέλα του Ευκλείδη Τσακαλώτου επικράτησε και τελικά δεν θα στηρίξει την κα Κατσέλη.
Στα δυο η Κοινοβουλευτική Ομάδα
Η ψηφοφορία έδειξε μια σαφή υπεροχή όσων ήθελαν να πάρουν απόσταση από το ΣΥΡΙΖΑ και τους πρώην συντρόφους τους για να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα ότι δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι σύμμαχοι του κ. Φάμελλου και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που πριν ενάμιση χρόνο βρέθηκαν να στηρίζουν των τότε πρόεδρο του κόμματος, που ήταν και η αιτία της διάσπασης του κόμματος και τους έσπρωξε στην έξοδο.
Το σκορ έγραψε 20-8 υπέρ της αποχής. Κατά της αποχής τάχθηκαν οι μισοί βουλευτές της Νέας Αριστεράς μεταξύ αυτών ο πρόεδρος Αλέξης Χαρίτσης, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Θεανώ Φωτίου, η Μερώπη Τζούφη και ο Φερχάτ Οζγκιούρ.
Από το πολιτικό κέντρο κατά της αποχής στάθηκε ο Αριστείδης Μπαλτάς και ο Νίκος Μπίστης.
Πιο κοντά στο παρασκήνιο
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Χαρίτσης που ήταν και αυτός που εισηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα την αποχή, άλλαξε τη στάση του στη χθεσινή συνεδρίαση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μεταξύ της τρίτης και της τέταρτης σημερινής συνεδρίασης μεσολάβησαν οργιώδεις ζυμώσεις μεταξύ των πρώην συντρόφων στη Βουλή ώστε να μην απέχουν από τη διαδικασία και η 3η θέση της κας Κατσέλη να είναι ένα ισχυρό μήνυμα της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση αλλά και προς το ΠΑΣΟΚ που επέμεινε και εκείνο σε μια αμιγώς κομματική επιλογή, αρνούμενος ουσιαστικά ο κ. Ανδρουλάκης τη συνεννόηση με την Αριστερά.
Στο ίδιο κάδρο… διαμαρτυρίας
Ο Αλέξης Χαρίτσης φαίνεται ότι επιδίωκε όλο αυτό το διάστημα μια ενιαία στάση των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στο θέμα, να απέχουν όλοι μαζί από την ψηφοφορία και απομονώνοντας τη ΝΔ και στη Βουλή. Από τη στιγμή που αυτό δεν έγινε εφικτό ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς μαζί με άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματος επιχειρηματολόγησαν έντονα για το κατά πόσο είχε νόημα η αποχή μαζί με δυνάμεις όπως η Πλεύση Ελευθερίας ή τους πέντε ανεξάρτητους βουλευτές του κόμματος Κασσελάκη.
Η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Λούκα Κατσέλη μιλώντας στο action24 και λίγο πριν λάβει τη σχετική απόφασή της η Νέα Αριστερά έβαλε στο ίδιο κάδρο όσους από τη Νέα Αριστερά αναζητούσαν τρόπο να διαφοροποιηθούν από το ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα Κωνσταντοπούλου και το κόμμα Κασσελάκη.
«Το ζήτημα δεν είναι αν θα στηρίξουν εμένα προσωπικά, είχα την τιμή να στηρίξουν και τα δυο κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά. Το πρόβλημα για τα κόμματα, όχι μόνο για τη Νέα Αριστερά αλλά και για το Κίνημα Δημοκρατίας και για την κα Κωνσταντοπούλου είναι εάν πρέπει να νομιμοποιήσουν αυτή τη διαδικασία ή όχι. Άρα το πρόβλημα είναι ο κ. Τασούλας δεν είναι η Κατσέλη» είπε η πρώην υπουργός.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λίγο πριν την απόφαση της κοινοβουλευτικής Ομάδας επιχείρησε να δικαιολογήσει τη στάση του να απέχει από την ψηφοφορία εμφανιζόμενος στην εκπομπή του Σεραφείμ Κοτρώτσου να υποβαθμίζει τη σημασία της στήριξης στην κα Κατσέλη ως αντίπαλο του εκλεκτού του κ. Μητσοτάκη εμφανίζοντας την ίδια στιγμή τον εαυτό του ως πρόσωπο που εργάζεται για το «λαϊκό μέτωπο».
«Ο ελληνικός λαός δεν έχει τον καημό αν θα είναι δεύτερη η κα Κατσέλη και τρίτος ο κ. Γιαννίτσης ή τούμπαλιν. Και εγώ είμαι υπερ και του λαϊκού μετώπου να συζητήσουμε σοβαρά τα κόμματα της Αριστεράς και τα προοδευτικά κόμματα» είπε ο πρώην υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης Τσίπρα.
Ανοιχτές γέφυρες
Αυτό δεν σημαίνει ότι κόβονται και οι γέφυρες μεταξύ των δυο κομμάτων ωστόσο όλα θα πρέπει να αρχίσουν τώρα από την αρχή. Εξάλλου τα θεσμικά ζητήματα της εκλογής προέδρου από τη φάση που ο κ. Χαρίτσης πρότεινε για κοινό υποψήφιο των προοδευτικών κομμάτων τον κ. Ράμμο μέχρι την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας το προοδευτικό μέτωπο είχε ουσιαστικά καταρρεύσει παραδέχονται στελέχη των δυο κομμάτων.
Ωστόσο οι δίαυλοι σε επίπεδο παρασκηνίου είναι ανοιχτοί και η διαφοροποίηση στο εσωτερικό της Νέας Αριστεράς είναι ένα πρώτο ξεκαθάρισμα για το που στέκεται ο καθένας.
Πληροφορίες θέλουν τώρα όλα να αρχίζουν ουσιαστικά από την αρχή για την οικοδόμηση συνεργασίας των δυο κοινοβουλευτικών ομάδων ενώ κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζουν να εντείνουν τις επιθέσεις φιλίας σε βουλευτές της Νέας Αριστεράς με τις επαφές να αρχίζουν ακόμη και εντός εβδομάδας.