Στις πηγές της Καλιακούδας βρέθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Αργύρης Κοπάνας, όπου βαίνει προς ολοκλήρωση το έργο επανένταξης των πηγών στο υδραγωγείο του Βόλου, συνοδευόμενος από στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ, τον γενικό διευθυντή Δημήτρη Κουτσιφέλη, τον διευθυντή Υποδομών Μίλτο Φαναριώτη και τον υποδιευθυντή ύδρευσης Γιάννη Χούσο.
Ο Αργύρης Κοπάνας μίλησε χαρακτηριστικά για «μεγάλη» νίκη της ΔΕΥΑΜΒ στο μέτωπο των αποκαταστάσεων των ζημιών από τις πλημμύρες και συνέχισε λέγοντας:
«Ένα τιτάνιο έργο ολοκληρώνεται από την ΔΕΥΑΜΒ στις πηγές της Καλιακούδας. Μετά τις πλημμύρες η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική, η εικόνα αποκαρδιωτική. Τότε φάνταζε αδύνατο να μπορέσουμε να επαναφέρουμε τα πράγματα στην προηγούμενη κατάσταση.
Ωστόσο, με σχέδιο, με σκληρή δουλειά, με την ισχυρή βούληση του δημάρχου, τα καταφέραμε.
Οι πηγές της Καλιακούδας θα εμπλουτίζουν ξανά το υδραγωγείο μας με τα εξαιρετικά νερά τους. Ο βασικός τροφοδότης του Βόλου με πηγαία νερά ενεργοποιείται ξανά.
Υπολογίζουμε ότι πάνω από 12.000 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως θα εισρέουν στο δίκτυο και θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ποιότητα και στην επάρκεια του νερού του Βόλου.
Δουλέψαμε σκληρά σε δυσπρόσιτα σημεία σε δύσβατες και απόκρημνες περιοχές. Κατασκευάσαμε από την αρχή το δρόμο πρόσβασης μήκους 15 χλμ, που είχε καταστραφεί ολοκληρωτικά. Τοποθετήσαμε και συνδέσαμε καινούριους αγωγούς μεταφοράς νερού. Επισκευάσαμε τις υδρομαστεύσεις και τις δεξαμενές που είχαν υποστεί εκτεταμένες ζημιές από τα ορμητικά νερά του ρέματος της Καλιακούδας, του οποίου η κοίτη πενταπλασιάστηκε κατεβάζοντας τεράστιους ογκόλιθους και βράχια.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη και το προσωπικό της ΔΕΥΑΜΒ, που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και έβαλαν την εμπειρία και τις γνώσεις τους σε αυτό το εγχείρημα.
Τους εργολάβους της περιοχής μας που ανέλαβαν και έφεραν εις πέρας το δύσκολο αυτό έργο και έβαλαν πλάτη, αφού η κρατική χρηματοδότηση δεν έχει έρθει ακόμη.
Τους συνδημότες μας γιατί με τους λογαριασμούς που εξοφλούν κάθε ευρώ πιάνει τόπο, αξιοποιείται και μεταφράζεται σε σημαντικά έργα».
Οι απαιτούμενες εργασίες περιελάμβαναν:
- Κατασκευή οδοποιίας μήκους 15 χιλιομέτρων με κατασκευή τεχνικών ώστε να εξασφαλιστεί η προσπέλαση στην είσοδο του χώρου των πηγών.
- Εκβραχισμούς συνολικού όγκου 54.000 κυβικών μέτρων για την διαμόρφωση της υποδομής της πρόσβασης στις σωθείσες πηγές
- Διαμόρφωση οδού πλάτους 12-15 μέτρων στην παρειά της κοίτης του ρέματος, σε ύψος 6 έως 8 μέτρων από την κοίτη, ώστε να εγκατασταθεί με ασφάλεια ο νέος αγωγός μεταφοράς των νερών, σε μήκος 700 μέτρων.
- Ανασκυροδετήσεις της στοάς υδρομάστευσης, μήκους 70 μέτρων, διατομής 7 τετραγωνικών, αφού προηγουμένως ξεμπαζώθηκε καθώς είχε επιχωθεί πλήρως.
- Ανασκυροδετήσεις της δεξαμενής συλλογής και φόρτισης, του αγωγού μεταφοράς.
- Κατασκευή του υδραγωγείου και συνδέσεις με ειδικά τεμάχια στην δεξαμενή φόρτισης και στην διασύνδεση με το σημείο του αγωγού που ήταν υγιές.
- Έργα διαμόρφωσης κοίτης στο ρέμα, ώστε τυχόν πλημμυρική παροχή μελλοντικά να μην επιφέρει βλάβες στο υδραγωγείο, με νέους εκβραχισμούς συνολικού όγκου 10.000 κυβικών μέτρων και χτίσιμο τοίχου στην παρειά της νεοκατασκευασμένης οδού.