Σε κυνήγι ψηφιακών ιχνών, βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες, μετά την επίθεση χάκερ, στην πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων, που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση.
Η έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ανατέθηκε σε ειδική ομάδα, καθώς πρόκειται για το πρώτο χτύπημα τέτοιου μεγέθους.
Στην έρευνα, συμμετέχει η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (CERT) της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), που είναι αρμόδια για το ηλεκτρονικό δίχτυ ασφαλείας του συνόλου των υπουργείων και των κυβερνητικών δομών, όπως και η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Που εστιάζονται οι Αρχές για τον εντοπισμό των χάκερς
Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές ιδιαίτερη σημασία έχει η χρονική στιγμή που οι δράστες προχώρησαν στην εν λόγω επίθεση, έχοντας στόχο να πλήξουν τη φήμη του οργανισμού που είναι υπεύθυνος και να φανεί αναξιόπιστος. .
Μία από τις παραμέτρους που ερευνάται είναι εάν δόθηκαν χρήματα στους χάκερ που ανέλαβαν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν την επίθεση, όπως και με ποιο τρόπο μπορεί να έγινε η πληρωμή αυτή.
Ο ένας τρόπος είναι μέσω κρυπτονομισμάτων ενώ ο δεύτερος είναι να έγινε με νόμιμο τρόπο, με μεταφορές μεταφορές χρημάτων, με… «σπασμένα» ποσά.
Ρώσοι χάκερς πίσω από την κυβερνοεπίθεση;
Η έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα δείξει εάν επρόκειτο για ομάδα που μέσω κοινού modus operandi, – κοινού τρόπου δράσης- προχωράει σε τέτοιου είδους επιθέσεις.
Τέτοιου είδους χάκερ, που θα μπορούσαν να εξαπολύσουν μία επίθεση αυτού του βεληνεκούς, βρίσκονται σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως στην Ρωσία, με την ονομασία Killnet, που όμως μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει η ταυτοποίηση της.