Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024 17:27
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣΚΟΣΜΟΣ

Όμικρον: Τα Τ κύτταρα «καλά κρατούν» μετά τον εμβολιασμό ακόμη και αν τα αντισώματα είναι χαμηλά






Οταν κάποιος μολύνεται με τον ιό SARS-CoV-2 του, το ανοσοποιητικό σύστημά του «πιάνει δουλειά» παράγοντας αντισώματα και Τ κύτταρα τα οποία στοχεύουν τις ιικές πρωτεΐνες και «καθαρίζουν» τη λοίμωξη.

Το τελευταίο διάστημα έχει φανεί ότι η παραλλαγή Ομικρον του ιού που έχει καταστεί κυρίαρχη σε πολλές χώρες του κόσμου – συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας – μπορεί να διαφύγει την αντισωματική απόκριση ακόμη και σε πολλά άτομα που έχουν εμβολιαστεί ενάντια στον ιό. Ωστόσο τώρα μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Cell» από ειδικούς του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης (ΜGH) δείχνει ότι η απόκριση των Τ κυττάρων είναι ισχυρή ενάντια στη μεταδοτική παραλλαγή στα περισσότερα άτομα που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2 ή έχουν εμβολιαστεί, παρέχοντας προστασία ενάντια στη σοβαρή νόσηση.

Διατήρηση της κυτταρικής ανοσίας ενάντια στην Ομικρον

Στο πλαίσιο της μελέτης η ερευνητική ομάδα έλαβε δείγματα αίματος από 76 εμβολιασμένα και ανεμβολίαστα άτομα με ή χωρίς προηγούμενη λοίμωξη με τον SARS-CoV-2 που ζούσαν στη Μασαχουσέτη.

Οπως προέκυψε, η απόκριση των Τ κυττάρων σε άτομα με προηγούμενη λοίμωξη, εμβολιασμό, συνδυασμό πρηγούμενης λοίμωξης και εμβολιασμού καθώς και σε άτομα που είχαν λάβει ενισχυτική δόση εμβολίου, διατηρείτο σε μεγάλο βαθμό ενάντια στην πρωτεΐνη-ακίδα της Ομικρον. Μάλιστα άτομα που είχαν μολυνθεί με τον ιό εμφάνιζαν απόκριση των Τ κυττάρων ενάντια και σε άλλες πρωτεΐνες του ιού.

«Είδαμε ότι τα Τ κύτταρα των περισσότερων εθελοντών διατηρούσαν την ικανότητα αναγνώρισης της Ομικρον ακόμη και όταν τα αντισώματα δεν την αναγνώριζαν. Αυτά είναι καλά νέα» ανέφερε η Ανούσα Νάθαν, εκ των κύριων συγγραφέων της μελέτης η οποία εργάζεται στο Ινστιτούτο RAGON του MGH, του ΜΙΤ και του Χάρβαρντ.

Σωτήρια η ενισχυτική δόση σε όσους είχαν μειωμένη κυτταρική απόκριση

Ποσοστό της τάξεως περίπου του 20% των εθελοντών εμφάνισε ωστόσο πολύ μειωμένη απόκριση των Τ κυττάρων παρά τον βασικό εμβολιασμό ή την προηγούμενη λοίμωξη – μάλιστα κάποια γενετικά χαρακτηριστικά φάνηκε να συνδέονται με αυτή τη φτωχή κυτταρική απόκριση. Ηταν όμως σημαντικό το γεγονός ότι στα συγκεκριμένα άτομα η χορήγηση ενισχυτικής δόσης του εμβολίου αύξανε την απόκριση των Τ κυττάρων κατά 20 φορές!

Προστασία ενάντια στη σοβαρή νόσηση

«Τα ευρήματά μας παρέχουν κάποιον βαθμό ασφάλειας στον γενικό πληθυσμό σχετικά με το ότι η μεγάλη πλειονότητα των νοσησάντων και εμβολιασμένων ατόμων εμφανίζει απόκριση των Τ κυττάρων στην Ομικρον η οποία παρέχει προστασία ενάντια στη σοβαρή COVID-19» ανέφερε o Γκάουραβ Γκάιχα, γαστρεντερολόγος στο MGH και κύριος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ragon, εκ των συγγραφέων της νέας μελέτης. Ο δρ Γκάιχα προσέθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση, η μελέτη μας, συνάδοντας με τις μελέτες που αφορούν τα αντισώματα, παρέχει περαιτέρω κίνητρα για λήψη της ενισχυτικής δόσης των εμβολίων, ώστε να προστατευθεί ο πληθυσμός από την Ομικρον μέσω της σημαντικής αύξησης της κυτταρικής ανοσίας».

Απαραίτητη και η τήρηση μέτρων

Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι η ανακάλυψή τους πως κάποια άτομα έχουν χαμηλότερη κυτταρική απόκριση στην Ομικρον πιθανώς μαρτυρεί ότι ο ιός μπορεί να εξελιχθεί έτσι ώστε να διαφεύγει ακόμη και από τα Τ κύτταρα. «Για αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε επάνω σε εμβόλια τα οποία θα είναι αποτελεσματικά ενάντια σε μελλοντικές παραλλαγές του ιού και να εξακολουθήσουμε να τηρούμε μέτρα όπως η χρήση μάσκας και ο διαγνωστικός έλεγχος ώστε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τις κοινότητές μας» τόνισε ο επίσης κύριος συγγραφέας της μελέτης, Βιβέκ Ναρανμπάι, αιματολόγος-ογκολόγος στο MGH και στο Ινστιτούτο Dana Farber για τον Καρκίνο.