Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024 17:05
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: «Μόνιμη» επιδότηση ρεύματος και μειώσεις φόρων στα μέτρα στήριξης






Μήνυμα με την ένδειξη «προσδεθείτε» για τον πιο δύσκολο χειμώνα που γνώρισε η Ευρώπη κατά τον τελευταίο μισό αιώνα και για τις Συμπληγάδες από τις οποίες πρέπει να περάσει η χώρα και η παγκόσμια οικονομία, θα εκπέμψει από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης, στις αγορές και στη κοινωνία. Παράλληλα όμως θα δηλώσει πως η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει:

· τα νοικοκυριά, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να μειωθεί η ανεργία, να μειωθούν και άλλοι φόροι και να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης, να πληρώνονται οι λογαριασμοί ρεύματος, αλλά και ένα νέο στεγαστικό πρόγραμμα που θα επιδοτεί τα δάνεια και θα «ακυρώνει» τις αυξήσεις επιτοκίων για τους νέους.

· τις επιχειρήσεις που δίνουν και αυτές μάχη επιβίωσης σε πρωτοφανείς συνθήκες, με παρεμβάσεις για μείωση εισφορών και υποχρεώσεων, αλλά και στήριξη για την εξισορρόπηση του αυξημένου κόστους και των λογαριασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr η ομιλία Μητσοτάκη δεν θα αναλωθεί στην απαρίθμηση νέων μέτρων στήριξης. Ο Πρωθυπουργός θα περιγράψει τις δυσκολίες, αλλά λόγω των εκτάκτων καταστάσεων πολλά μέτρα θα λαμβάνονται ad hoc και δεν θα ανακοικνωθούν προκαταβολικά. Αντιθέτως, θα δώσει ένα τόνο ασφάλειας και προοπτικής, μιλώντας για μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και ανάπτυξης της οικονομίας, για το 2023 και την επόμενη τετραετίας.

Την κρισιμότητα των στιγμών υπογραμμίζει πάντως ότι, μόλις εχθές-προχθές:

· οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η Κομισιόν απέτυχαν να συμφωνήσουν σε λύσεις απέναντι στον ενεργειακό εκβιασμό Πούτιν. Και πλέον οι αρχηγοί Κρατών της Ευρώπης αναλαμβάνουν να βάλον τέλος στο οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο που έχει προκαλέσει η κρίση στην Ουκρανία

· και επισήμως o πληθωρισμός «σκαρφάλωσε» 11,4%, ο μεγαλύτερος εδώ και 30 χρόνια στη χώρα

· ΕΚΤ και Κριστίν Λαγκάρντ αύξησαν τα επιτόκια επιβαρρύνοντας τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά αναθεώρησαν άρδην και τις προβλέψεις τους για ανάπτυξη καθώς προαναγγέλλουν επιβράδυνση πανευρωπαϊκά στο 3,1% το 2022 και σε 0,9% το 2023 –στο “αισιόδοξο” σενάριο αλλιώς η Ευρώπη θα γυρίσει σε ύφεση.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει ένα δύσκολο μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, με όλες τις δυσκολίες που έχει μπροστά, αλλά και όσες έχει ξεπεράσει, όπως και τις επιτυχίες που έχει ήδη να επιδείξει. Επιτυχίες που μπορούν να δώσουν «ανάσα» για να ξεπεράσει η χώρα τα δύσκολα, σαν αυτές που μόλις προχθές έγιναν γνωστές:

· Ανάπτυξη-“έκπληξη” 7,8% στο α΄εξάμηνο στην οικονομία, που υπερκάλυψε άμεσα (από πέρυσι ήδη) τις απώλειες του 2020 από την πανδημία, αλλά και συνεχίζει να αυξάνεται εντυπωσιακά και το 2022 ως τώρα. Και όπως λένε στο οικονομικό επιτελείο «αν εντυπωσιάζει η Ανάπτυξη 8% στο 1ο εξάμηνο και 7,7% στο δεύτερο, να δούμε τι θα δούμε στο 3ο τρίμηνο όταν μπει στη μέτρηση και ο παράγων Τουρισμός».

· Αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο 10,2% στο α΄εξάμηνο (αποπληθωρισμένο και σε όρους όγκου πωλήσεων αφαιρουμένου του πληθωρισμού)

· Αύξηση βιομηχανικής παραγωγής 7% τον Ιούλιο

· Ρεκόρ Επενδύσεων που αυξάνονται εντυπωσιακά και σταθερά επί 8 συνεχόμενα τρίμηνα, δηλαδή επί 2 χρόνια και μέσα σε κάθε είδους κρίση. Καταγράφουν ετήσια αύξηση 8,7% στο β’ τρίμηνο 2022 και 10,8% στο α΄εξάμηνο του 2022, αλλά σε σύγκριση με τι παρέλαβε η κυβέρνηση –και σαν να μην υπήρχε καν η Πανδημία και το lockdown στην παγκόσμια Οικονομία- οι Επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 37,9% στο β΄τρίμηνο 2022 έναντι εκείνου του 2019!

Οι εισηγήσεις

Για να σηματοδοτήσει την προοπτική και τους αναπτυξιακούς στόχους που θέτει, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει για μόνιμες μειώσεις φόρων, εισφορών και πλήρη κατάργηση (μετά από μια δεκαετία!) της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Επιπλέον θα μιλήσει και για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης για να βρουν σπίτι οι νέοι –ιδιαίτερα μετά και τις αυξήσεις των επιτοκίων στα δάνεια.

Παράλληλα η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει «χώρο» και για έκτακτα μέτρα. Λόγω των εξαιρετικά κρίσιμων συνθηκών, στην «πρώτη γραμμή» των μέτρων στήριξης που εξετάζονται, βρίσκονται:

· “μόνιμη” επιδότηση ρεύματος: βέβαιον θεωρείται ότι το κράτος θα συνεχίσει -έως και το 2023 ακόμα- να πληρώνει λογαριασμούς ρεύματος, απορροφώντας έως και 90% των αυξήσεων για καταναλωτές και επιχειρήσεις. Όχι όμως κάθε δαπάνη κατανάλωσης, αλλά θα μπουν νέοι όροι και κανόνες

· αυξημένο επίδομα Θέρμανσης: βέβαιος θεωρείται και ο διπλασιασμός του κονδυλίου για επίδομα θέρμανσης των νοικοκυριών, ώστε να περιλάβει περισσότερους και με μεγαλύτερα ποσά επιδότησης, λόγω των ανατιμήσεων σε όλα τα καύσιμα και τις πηγές θέρμανσης –ιδίως στο φυσικό αέριο όμως.

· επίδομα φυσικού αερίου: αναζητείται «έξτρα» κονδύλι από τον προϋπολογισμό, για να καλύψει κατά ένα μέρος –έστω και μικρό- τις εξωφρενικές ανατιμήσεις κατά 1.000% από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

· υγρά καύσιμα: νέα επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης. Ωστόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο για νέο Fuel pass 3, καθώς η τιμή της αμόλυβδης έχει πέσει 20% εν σχέσει με τρεις μήνες, αλλά και διότι το ρεύμα σχεδόν εξάντλησαν όλα τα περιθώρια

· έκτακτες παροχές στους πιο ευάλλωτους για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια σε ψωμί, τρόφιμα και άλλα βασικά είδη διαβίωσης –ενδεχομένως και πολύ πριν τις γιορτές.

 

 

 

Πηγή: newmoney