Η Νέα Δημοκρατία, διευρύνει τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ από το 5,9% της δημοσκόπησης του Απριλίου, στο 6,4% σήμερα.
Η διαφορά μάλιστα στην έρευνα της Opinion Poll για το TheTOC, γίνεται 6,6% στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων και φθάνει στο 7,4% στην εκτίμηση ψήφου. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει και αυτός τις δυνάμεις του κατά 0,9%. Μείωση παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ κατά μία μονάδα. Έχει ενδιαφέρον ότι το ΚΚΕ αυξάνει τη δύναμή του κατά 0,7%, η Ελληνική Λύση έχει καθοδική πορεία (χάνει 0,9% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση), ενώ σταθερό παραμένει το ΜεΡΑ25.
Στην πρόθεση ψήφου: Νέα Δημοκρατία 32,5%, ΣΥΡΙΖΑ 26,1%, ΠΑΣΟΚ 8,6% και ΚΚΕ 5,8%. Ακολουθούν με ποσοστά πολύ κοντά στο όριο του 3%, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου (3,2%) και ΜεΡΑ25 (3,1%).
Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι διαχρονικές επιδόσεις των κομμάτων, σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έκανε η Opinion Poll από τον Φεβρουάριο του 22 έως και σήμερα. Σε γενικές γραμμές η δύναμη της ΝΔ φαίνεται σταθερή και ελαφρώς ανοδική, ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τις δυνάμεις του, το ΠΑΣΟΚ πέφτει, το ΚΚΕ έχει σταθερά ανοδική τάση- όπως εσχάτως και το ΜεΡΑ25- ενώ κάμψη στις τελευταίες μετρήσεις έχει ο Κυριάκος Βελόπουλος.
Η κάρτα που ακολουθεί δείχνει το ανώτατο και το κατώτατο όριο που μπορούν να πιάσουν στις εκλογές τα κόμματα. Ετσι το (θεωρητικό) μάξιμουμ για τη Νέα Δημοκρατία είναι το 40,5% και το μίνιμουμ το 34,7%, για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 33% και 27,4% αντίστοιχα, ενώ για το ΠΑΣΟΚ η χειρότερη επίδοση είναι 8,1% και η καλύτερη 11,9%. Στο χειρότερο σενάριο, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 μένουν εκτός Βουλής.
Τι σημαίνουν αυτά τα ποσοστά για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης; Οτι πιθανότατα μετά τις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική, η Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, αφού θα διαθέτουν μαζί 155 έδρες. Αλλά φυσικά το σενάριο είναι από απίθανο έως τελείως απίθανο, αφού ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει πρόθυμος και βάζει όρους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν. Ολα τα άλλα σενάρια π.χ. κυβέρνηση ηττημένων, κλπ – ούτως ή άλλως πολιτικά ανέφικτα- απλά δεν βγαίνουν γιατί δεν “βγαίνουν τα κουκιά”.