Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025 02:58
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ώρα ΚΥΣΕΑ: Αποστρατεύεται ο Φλώρος, ποιος θα είναι ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ






Ο κύβος ερρίφθη και σήμερα το πρωί αναμένεται στο Μέγαρο Μαξίμου να συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να αποκρυσταλλώσει το όνομα του διαδόχου του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, του οποίου η θητεία μετά από τέσσερα χρόνια, ολοκληρώνεται.

Για τις κυοφορούμενες αλλαγές που θα είναι ευρείες, έχει υπάρξει συνεννόηση προ ημερών μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Δένδια, ενώ σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του protothema.gr οι αλλαγές σήμερα θα περιοριστούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και δεν θα επεκταθούν στην ΕΛ.Α.Σ., καθώς ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης χρειάζεται λίγο χρόνο για περαιτέρω αξιολόγηση.

Φαβορί για τη θέση του ΓΕΕΘΑ, με μια βαθιά βουτιά στην επετηρίδα, είναι ο επικεφαλής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου Δημήτρης Χούπης. Με καταγωγή από τις Σέρρες, ο κ. Χούπης είναι απόφοιτος της τάξης του ’87, ενώ νυν αρχηγοί είναι 3 και 4 χρόνια μεγαλύτεροι.

XOUPIS

Η επιβεβαίωση της επιλογής του κ. Χούπη θα επιφέρει δύο αποστρατείες: του Αρχηγού του ΓΕΑ Θεμιστοκλή Μπουρολιά, ο οποίος ακούστηκε έντονα ως αρχαιότερος των αρχηγών για τη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ, αλλά και του Α/ΓΕΣ Άγγελου Χουδελούδη, ο οποίος είναι αρχαιότερος του κ. Χούπη. Και, εφόσον υπάρχει η προοπτική αλλαγής 2 εκ των 3 αρχηγών, τότε πολύ πιθανό είναι να ακολουθήσει και ο Α/ΓΕΝ Γιάννης Δρυμούσης. Εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, οι κ. Χουδελούδης και Δρυμούσης θα έχουν υπηρετήσει έναν χρόνο στα πόστα τους.

Για τη θέση του νέου Α/ΓΕΝ ακούγεται έντονα το όνομα του Αρχηγού Στόλου Δημήτρη Κατάρα, ενώ για τη θέση του Α/ΓΕΣ αυτό του Δημήτρη Μανωλίδης, αξιωματικού με σημαντικές περγαμηνές από πανεπιστήμια του εξωτερικού που αυτή την περίοδο είναι επικεφαλής της ΑΣΔΥΣ. Για τη θέση του Α/ΓΕΑ ακούγεται έντονα το όνομα του Δημοσθένη Γρηγοριάδη.

Οι αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις, προφανώς, δεν θα περιοριστούν στις θέσεις των Αρχηγών, καθώς ακολουθούν αρκετές καραμπόλες λόγω της προώθησης αξιωματικών σε θέσεις ανωτάτων από νευραλγικές θέσεις. Ευρύτερα, πάντως, το πνεύμα των αλλαγών που θα γίνουν περιγράφονται με κεντρικό γνώμονα τη λέξη «ανανέωση».