Τα δύο αυτά ανοιχτά μέτωπα των ερευνών σχετικά με την υπόθεση της Κιβωτού βρίσκονται στην τελική ευθεία για να «κλείσουν», με την Εισαγγελία να αποφασίζει αν θα ασκήσει ποινική δίωξη ή όχι στον πατέρα Αντώνιο και τους συνεργάτες του που βρίσκονται στο επίκεντρο της δικογραφίας για σεξουαλικές, σωματικές και ψυχολογικές κακοποιήσεις παιδιών που φιλοξενήθηκαν σε δομές της ΜΚΟ. Αντίθετα, σε ένα πιο πρώιμο στάδιο βρίσκεται την ίδια στιγμή και η άλλη έρευνα που διενεργεί σχετικά με τα οικονομικά της οργάνωσης ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωάννης Σέβης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, οι εξελίξεις σχετικά με τις δύο αυτές δικογραφίες θα πρέπει να αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα. Τις προηγούμενες εβδομάδες η δικογραφία με τις καταγγελίες για ασελγείς πράξεις και σωματικές κακοποιήσεις παιδιών ανατέθηκε στην εισαγγελέα Αγγελική Τριανταφύλλου να τη μελετήσει και να αποφανθεί εν συνεχεία για την άσκηση ποινικής δίωξης ή μη. Να σημειωθεί ότι μέχρι πρόσφατα ο φάκελος αυτής της υπόθεσης βρισκόταν στα χέρια των δύο εισαγγελέων ανηλίκων Αικατερίνης Κοπελάκη και Δάφνης-Κυριακής Τσίχλη, οι οποίες και διενήργησαν τη σχετική έρευνα, καλώντας τον ιερέα και τους πρώην συνεργάτες του σε δομές της Κιβωτού να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για σειρά αξιόποινων πράξεων. Μάλιστα εσχάτως στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, στις εισαγγελείς έδωσαν πολύωρες καταθέσεις μάρτυρες υπεράσπισης που πρότειναν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, δηλαδή ο ιερέας και οι πρώην εργαζόμενοι στην Κιβωτό. Οι εμπλεκόμενοι, συνολικά επτά στον αριθμό μαζί με τον πατέρα Αντώνιο, με τα υπομνήματα που είχαν καταθέσει στις δύο εισαγγελείς αρνήθηκαν όσα τους αποδίδονται.
Ο μεν ιερέας αντέκρουσε την κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση (αδίκημα που είναι σε βαθμό κακουργήματος) αλλά και την ηθική αυτουργία στις σωματικές βλάβες αδύναμων προσώπων, κατά συρροή (πλημμέλημα), οι δε πρώην συνεργάτες του (σε δομές της Αθήνας, της Χίου και του Βόλου) τις καταγγελίες για σωματικές κακοποιήσεις και άγριες τιμωρητικές συμπεριφορές εις βάρος παιδιών. Τα πρόσωπα αυτά κλήθηκαν από τις εισαγγελείς ως ύποπτα για σωματικές βλάβες εις βάρος αδύναμων προσώπων.
Πλέον, όμως, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την απόδοση ή μη των ποινικών ευθυνών στους εμπλεκομένους ώστε να ανοίξει και ο δρόμος της ανάκρισης στην περίπτωση βεβαίως που η Εισαγγελία καταλήξει στην άσκηση ποινικών διώξεων σχετικά με αυτή τη δικογραφία. Οι εξελίξεις αναμένονται από μέρα σε μέρα και θα κριθούν από τον χρόνο που θα χρειαστεί η εισαγγελέας για να μελετήσει τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί.
Ως γνωστόν, στο επίκεντρο αυτής της δικογραφίας βρίσκονται οι καταθέσεις δύο νεαρών αγοριών, ηλικίας 19 και 15 ετών, που καταγγέλλουν τον πατέρα Αντώνιο για σεξουαλική παρενόχληση με θωπείες και άλλες ασελγείς πράξεις εις βάρος τους. Ενδεικτικά είναι τα όσα αναφέρει σε κατάθεσή του στις Αρχές ο 19χρονος, ο οποίος πρώτος κατήγγειλε τον ιερέα για σεξουαλική κακοποίησή του: «Σε κάθε ευκαιρία, με χάιδευε στην πλάτη και έβαζε το χέρι του μέσα από το εσώρουχό μου στον ποπό μου. Δηλαδή μπορεί να το έκανε στο ασανσέρ, στον διάδρομο ή στο αμάξι, όταν έβγαινε έξω ο οδηγός του. Οταν τα έκανε αυτά, δεν μου έλεγε κάτι, ούτε άλλαζε το ύφος του. Είχα φτάσει σε σημείο να φοβάμαι να σκύβω κοντά του, να περνάω δίπλα του και να μιλάω, γιατί θα γυρνούσε σε σημείο που τον συνέφερε αυτόν. Μια φορά του είπα ότι με πονάει η μέση και με έτριψε λίγο και ξαφνικά μου κατέβασε όλο το παντελόνι. Από κάποιο σημείο μετά, να πω εδώ ότι, όχι μόνο με χούφτωνε, όταν έβαζε το χέρι μέσα στο εσώρουχο μου, αλλά έβαζε τα δάχτυλα του στον π…. μου (…). Μια μέρα ενώ ξύπνησα είχα το κεφάλι μου στο μπούτι του πάτερ και τραβήχτηκα αμέσως. Ενα άλλο πρωινό, εκεί που κοιμόμουν, κατάλαβα ότι, ο πάτερ έτριβε το γεννητικό του όργανο στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου πάνω από τα ρούχα του. …».
Τις ανατριχιαστικές αυτές καταγγελίες του 19χρονου, τις οποίες είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ», «διαδέχθηκε» η κατάθεση-φωτιά ενός ακόμη νέου, ηλικίας μόλις 15 ετών, ο οποίος επίσης κατήγγειλε τον πατέρα Αντώνιο για σεξουαλική κακοποίησή του. Ωστόσο, ο ιερέας με το υπόμνημα που κατέθεσε στις εισαγγελείς Ανηλίκων παρέχοντας τις ανωμοτί εξηγήσεις του είχε αρνηθεί τα καταγγελλόμενα, υποστηρίζοντας εν ολίγοις ότι οι επιβαρυντικές για εκείνον καταθέσεις των δύο νέων είναι κατασκευασμένες και υποκινούμενες και σκοπό έχουν να πλήξουν το έργο της Κιβωτού. «Η ανύπαρκτη ποινική υπόθεση επιχειρείται να στηριχθεί σε κραυγαλέες αναλήθειες, φήμες, διαδόσεις, ψευδή και κατασκευασμένα δημοσιεύματα, με τη σύμπραξη καλοθελητών, που εποφθαλμιούν το έργο της Κιβωτού» ανέφερε ενδεικτικά στο υπόμνημά του ο ελεγχόμενος από τη Δικαιοσύνη ιερέας και σε άλλο σημείο του σημείωνε: «Μία μόνη παρατήρηση: παιδιά που ενυπόγραφα και με αποδείξεις διέψευσαν τον 19χρονο, υπέστησαν άγριο ξυλοδαρμό, από αγνώστους και απειλές να ανακαλέσουν».
Η δεύτερη δικογραφία και οι πιθανές νέες κλήσεις
Την ίδια στιγμή, στην τελική ευθεία φέρεται να βρίσκεται και η άλλη έρευνα που είχε διαταχθεί σχετικά με τα οικονομικά της Κιβωτού, την οποία διενεργεί ο κ. Σέβης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελικός λειτουργός έχει παραλάβει το πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία και έκανε κατά παραγγελία του «φύλλο και φτερό» τα οικονομικά της ΜΚΟ του πατρός Αντωνίου και της πρεσβυτέρας του Σταματίας Γεωργαντή, διαπιστώνοντας «μαύρες τρύπες» και αδικαιολόγητες αγορές εκ μέρους τους. Και αυτή η δικογραφία, όπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ» δεν αποκλείεται να φέρει τον ιερέα, πιθανώς και πρόσωπα του περιβάλλοντός του, στο κατώφλι του εισαγγελικού γραφείου ώστε και πάλι να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος, αυτή τη φορά για οικονομικά αδικήματα. Εν ολίγοις τα… δύσκολα είναι μπροστά για τον ιδρυτή της Κιβωτού, δεδομένου ότι για αυτή την υπόθεση εφόσον κληθεί για εξηγήσεις δεν θα έχει να αντικρούσει καταγγελίες αλλά συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με την οικονομική διαχείριση στα ταμεία της οργάνωσης.
Πιο συγκεκριμένα, το πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας, το οποίο μελετά αυτό το διάστημα ο εισαγγελέας ώστε να αποφασίσει τις περαιτέρω κινήσεις του, φέρεται να «καίει» τον ιερέα, καθώς «αποτυπώνει» αγορές ακινήτων με μεγάλος μέρος του αντιτίμου για την απόκτησή τους να διακινείται σε μετρητά, το 2015, εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Εξάλλου, και η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, υπό τον κ. Χαράλαμπο Βουρλιώτη, έπειτα από έρευνα που είχε διενεργήσει σε πόρισμα που είχε διαβιβάσει στην Εισαγγελία έκανε λόγο για ενδείξεις τέλεσης σοβαρών κακουργηματικών πράξεων εκ μέρους του πατρός Αντώνιου, της πρεσβυτέρας και τουλάχιστον δύο συνεργατών τους.
Ο έλεγχος των κλιμακίων της Αρχής σε λογαριασμούς και ακίνητα είχε εντοπίσει τότε αγορά ακινήτου από τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα αξίας 100.000 ευρώ με μετρητά. Τα χρήματα αυτά δεν προέκυψε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, να εκταμιεύθηκαν από κάποιον προσωπικό λογαριασμό του ζευγαριού, ενώ ο φόρος μεταβίβασης πληρώθηκε απευθείας από λογαριασμό της οργάνωσης.
Συνολικά στο κάδρο της έρευνας της Οικονομικής Αστυνομίας για τα οικονομικά της ΜΚΟ είχαν μπει 11 πρόσωπα, ανάμεσά τους ο πατέρας Αντώνιος, η πρεσβυτέρα, μέλη της οικογένειάς τους και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων της Κιβωτού. Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει τότε όλα αυτά τα πρόσωπα να ερευνηθούν για τα κακουργήματα της υπεξαίρεσης, της απιστίας, της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Τώρα πλέον μετά και το πόρισμα-καταπέλτη της Οικονομικής Αστυνομίας αποφασίζει για πιθανή κλήτευσή τους ενώπιόν του και για ποια αδικήματα.
Πηγή: protothema.gr