Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, 2025 05:21
Αθλητικά

Οριστικά στη Σαουδική Αραβία το Μουντιάλ του 2034






Μετά το Κατάρ, και η Σαουδική Αραβία θα διοργανώσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Η χώρα της Μέσης Ανατολής ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια το δικό της επιθετικό… μπάσιμο στον χώρο του ποδοσφαίρου, προσέλκυσε με μυθικά συμβόλαια ένα σωρό αστέρες του ευρωπαϊκού παιχνιδιού και βλέπει το «όραμά» της να κορυφώνεται με την επικείμενη φιλοξενία της σπουδαιότερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.

 

Όπως μεταδίδουν όλα τα μεγάλα media του εξωτερικού, η Σαουδική Αραβία ήταν η μοναδική χώρα που κατέθεσε επίσημα φάκελο για τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2034 κι έτσι με… συνοπτικές διαδικασίες πήρε το χρίσμα της FIFA, το οποίο αναμένεται να λάβει και επίσημη μορφή άμεσα.

Πάντως, οι «φωνές» γύρω από την ανάθεση επί της ουσίας του Μουντιάλ στους Σαουδάραβες είναι πολλές. Η Ομοσπονδία της Νορβηγίας επέκρινε τη διαδικασία διαγωνισμού και αμφισβήτησε τη διαφάνειά του ενώ πολλοί, μεταξύ άλλων και η Διεθνής Αμνηστεία, εγείρουν ερωτήματα γύρω από το ξέπλυμα της εικόνα της Σαουδικής Αραβίας μέσω του ποδοσφαίρου, παρά τους ισχυρισμούς περί βελτίωσης της – τραγικής – κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Τέλος, πιθανότατα το Παγκόσμιο Κύπελλο της Σαουδικής Αραβίας θα έχει μια ακόμα ομοιότητα με αυτό του Κατάρ, αφού αναμένεται να λάβει χώρα τον χειμώνα και συγκεκριμένα τον Ιανουάριου του 2034.

Όπως αναμενόταν-αφού ήταν οι μοναδικές υποψηφιότητες-, Ισπανία, Μαρόκο και Πορτογαλία (με αγώνες επίσης στην Αργεντινή, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την πρώτη διοργάνωση της ιστορίας) θα φιλοξενήσουν αυτό του 2030.

Μάλιστα η ανακοίνωση της απόδοσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2034 έγινε στο κανάλι DAZN, μία  περαιτέρω απόδειξη της σύνδεσης και της προσέγγισης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του αθλητικού καναλιού.

Υπήρξαν δύο ξεχωριστές ψηφοφορίες διά βοής. Στις 17:45 από τις 211 ομοσπονδίες-μέλη για το Μουντιάλ του 2030 σε Ισπανία, Μαρόκο, Πορτογαλία (με αγώνες επίσης στην Αργεντινή, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη)και στις 17:46 από ισάριθμες για το Μουντιάλ 2034 στη Σαουδική Αραβία

«Το Παγκόσμιο Κύπελλο 2030 αποδίδεται στην υποψηφιότητα της Νότιας Αμερικής, από κοινού με αυτή της Ισπανίας-Πορτογαλίας-Μαρόκου Η τελετή της εκατονταετηρίδας στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου απονέμεται στην Ουρουγουάη, την Παραγουάη και την Αργεντινή», επιβεβαίωσε ο Ινφαντίνο και πρόσθεσε:

«Η διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2034 θα είναι η Σαουδική Αραβία, συγχαρητήρια».

Οι 211 ομοσπονδίες-μέλη  συμμετείχαν ση διαδικασία, ενώ η Νορβηγία και η Ελβετία ήθελαν οι επιστολές τους να διαβαστούν δυνατά κατά τη διάρκεια αυτού του εικονικού συνεδρίου.
Όλες οι ομοσπονδίες ψήφισαν υπέρ στη διαδικασία έγκρισης της ημερήσιας διάταξης.

 Η ομιλία του προέδρου της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο: 

«Αγαπητοί φίλοι,
Η ίδια η ουσία του ποδοσφαίρου είναι ο αδιαίρετος χαρακτήρας του. Το ποδόσφαιρο είναι ένα μοναδικό κοινωνικό φαινόμενο, ικανό να φέρει κοντά ανθρώπους, από όλες τις γωνιές του κόσμου, από όλες τις κοινωνικές τάξεις, με χαρούμενο και σεβασμό.
Είμαστε εδώ για να αποφασίσουμε τις χώρες που θα φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 και του 2034. Πριν από δύο χρόνια ήμασταν στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, ένα απίστευτο γεγονός, μια επιτυχία. Πέρυσι το Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών διεξήχθη σε δύο ηπείρους: την Ασία και την Ωκεανία.
Ας δούμε το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο 2026, στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό, τον Καναδά.  Το 2027 θα ταξιδέψουμε στη Βραζιλία για το Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών.
Τότε θα φτάσει το 2030, η εκατονταετηρίδα. Εκατό χρόνια από το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ουρουγουάη. Τι καλύτερο για να γιορτάσουμε από το να το οργανώσετε σε έξι διαφορετικές χώρες. Μετά το 2034, ένα εξαιρετικό Παγκόσμιο Κύπελλο, είμαι σίγουρος.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του συμβουλίου της FIFA, το θάρρος σας, την ηγεσία σας. Χάρη σε αυτή τη μοναδική κατανόηση για όλους. Στον σημερινό διχασμένο κόσμο, το να μπορούμε να συμφωνήσουμε έτσι είναι ένα απίστευτο μήνυμα που στέλνουμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είναι ευθύνη μας να συγκεντρώνουμε και όχι να διχάζουμε. Αυτό ακριβώς κάνουμε, αναπνέουμε ενότητα, ζούμε για να ενώσουμε. Ας ενώσουμε τον κόσμο με και μέσα από το ποδόσφαιρο».

 Το Παγκόσμιο Κύπελλο 2030 σε τρεις ηπείρους
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030, ή αλλιώς το «Παγκόσμιο Κύπελλο της εκατονταετηρίδας», θα ενώσει έξι χώρες: Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Ουρουγουάη, Αργεντινή και Παραγουάη. Μια άνευ προηγουμένου συμφωνία από την πρώτη διοργάνωση το 1930, συγκεντρωμένη σε τρία γήπεδα στο Μοντεβιδέο, με 13 εθνικές ομάδες που συμμετείχαν, αριθμός συμμετεχόντων που συνέχισε να αυξάνεται – 32 το 2022 και 48 από το 2026.
Μετά από τρεις αγώνες στην Ουρουγουάη, την Αργεντινή και την Παραγουάη, προγραμματισμένοι για τις 8 και 9 Ιουνίου 2030, στη δροσιά του χειμώνα στη Νότια Αμερική, οι έξι ενδιαφερόμενες ομάδες και οι φίλαθλοί τους θα διασχίσουν τον Ατλαντικό για τους άλλους 101 αγώνες, από τις 13 Ιουνίου έως τις 21 Ιουλίου.
Με 11 από τα 20 γήπεδα που προτείνονται, η Ισπανία θα πρέπει να είναι η κύρια οικοδέσποινα αφού έχει ήδη διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982, αλλά το Μαρόκο, με πέντε αποτυχημένες υποψηφιότητες για τη διοργάνωση, θα γίνει η δεύτερη χώρα στην αφρικανική ήπειρο που θα το φιλοξενήσει, μετά τη Νότια Αφρική το 2010.
Η Ισπανία και το Μαρόκο εξακολουθούν να ανταγωνίζονται για τον τελικό, προτείνοντας αντίστοιχα το Santiago Bernabeu στη Μαδρίτη ή το Camp Nou στη Βαρκελώνη και το μελλοντικό περίβλημα Hassan-II μεταξύ Καζαμπλάνκα και Ραμπάτ, που στοχεύει να γίνει το «μεγαλύτερο στάδιο στον κόσμο» με 115.000 θέσεις. Η Πορτογαλία, διοργανώτρια του Euro 2004, χωρίς ποτέ να συνδεθεί με Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, προσφέρει από την πλευρά της τα δύο γήπεδα της Λισαβόνας και αυτό της Πόρτο και επιδιώκει έναν από τους ημιτελικούς.

 Πώς θα είναι τα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2034
Η FIFA αποκάλυψε τα δεκαπέντε στάδια που θα χρησιμοποιηθούν για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034 στη Σαουδική Αραβία. Πέντε πόλεις θα φιλοξενήσουν αυτούς τους αγώνες (Νεόμ,  Κομπάρ, Τζέντα,  Άμπα και Ριάντ). Ο πιο εντυπωσιακός χώρος θα εγκατασταθεί κανονικά στο Νεόμ με ένα γήπεδο 46.000 θέσεων και «αιωρούμενο» 350 μέτρα πάνω από το έδαφος.
Η Σαουδική Αραβία θα ανακαινίσει τέσσερα στάδια και θα κατασκευάσει έντεκα γήπεδα πριν από το 2034. Το Διεθνές Στάδιο King Salman στο Ριάντ θα είναι κανονικά ο χώρος που θα φιλοξενήσει τους εναρκτήριους αγώνες και τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μπορεί να φιλοξενήσει 92.000 άτομα.

 Οι αποχωρήσεις που άνοιξαν το δρόμο 
Το Μουντιάλ 20230, το οποίο θα γιορτάσει έναν αιώνα από την πρώτη  διοργάνωση της Ουρουγουάης το 1930, οδηγήθηκε σε μια άνευ προηγουμένου συμφωνία μεταξύ συνομοσπονδιών.
Η Μεγάλη Βρετανία είχε δείξει ενδιαφέρον πριν υποχωρήσουν στο Euro-2028, η Νότια Κορέα εξέτασε για ένα διάστημα κοινή υποψηφιότητα με την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Βόρεια Κορέα, τέσσερις χώρες της Νότιας Αμερικής ξεκίνησαν από το 2019 και η UEFA πρότασσε έναν «γάμο» Ισπανίας-Πορτογαλίας-Ουκρανίας στο τέλος του 2022, ένα «μήνυμα αλληλεγγύης και ελπίδας» μετά τη ρωσική εισβολή.
Όμως πέρυσι, η Ουκρανία αποχώρησε διακριτικά όταν το Μαρόκο προσχώρησε στην Ισπανία και την Πορτογαλία, στη συνέχεια η Νότια Αμερική αποσύρθηκε με αντάλλαγμα μια συμβολική παρουσία: τη διοργάνωση των τριών πρώτων αγώνων του τουρνουά στην Ουρουγουάη, την Παραγουάη και την Αργεντινή.
Μετά από αυτούς τους «εορτασμούς της εκατονταετηρίδας» που έχουν προγραμματιστεί για τις 8 και 9 Ιουνίου 2030, στη δροσιά του  δικούς τους χειμώνα, οι έξι ενδιαφερόμενες ομάδες και οι υποστηρικτές τους θα πρέπει να διασχίσουν τον Ατλαντικό για τους άλλους 101 αγώνες της διοργάνωσης, από τις 13 Ιουνίου έως τον τελικό. στις 21 Ιουλίου.

Επικαλούμενη την αρχή της εναλλαγής των ηπείρων, η FIFA είχε περιορίσει την πρόσκλησή της για αιτήσεις για τη διοργάνωση  του 2034 στις συνομοσπονδίες της Ασίας και  Ωκεανίας, η οποία πραγματοποιήθηκε  άμεσα το φθινόπωρο του 2023.
Και η Σαουδική Αραβία, η αναδυόμενη υπερδύναμη του παγκόσμιου αθλητισμού, βρέθηκε η μόνη υποψήφια μετά την αποχώρηση της Αυστραλίας και της Ινδονησίας και την «αποχώρηση» των ποδοσφαιρικών φιλοδοξιών της Κίνας.
Το βασίλειο του Κόλπου, που ξεκίνησε σε μια στρατηγική διαφοροποίησης, έχει επί του παρόντος μόνο δύο από τα 14 στάδια με χωρητικότητα τουλάχιστον 40.000 θεατών που απαιτούνται για να φιλοξενήσει τις 48 ομάδες.
Πέρα από την υλικοτεχνική πρόκληση, το καυτό καλοκαίρι θα μπορούσε να αναγκάσει τη διοργάνωση να μεταφερθεί σε χειμώνα ή αργά το φθινόπωρο, όπως στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσει  επίσης το Ραμαζάνι, 11 Νοεμβρίου με 10 Δεκεμβρίου τότε.

 

Πηγή:www.gazzetta.gr