Ουκρανία «ώρα μηδέν» – Ρωσική εισβολή πριν τη λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών «βλέπουν» οι ΗΠΑ
Είναι η Ουκρανία το έδαφος που θα ξεσπάσει ο νέος «Μεγάλος Πόλεμος»; Και αν ναι, ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του και ποιες οι συνέπειες για την ανθρωπότητα και το μέλλον της; Τα μηνύματα κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι. Οι ξένες κυβερνήσεις, η μία μετά την άλλη, καλούν τους υπηκόους τους να αποχωρήσουν από την επικράτεια της Ουκρανίας, καθώς θεωρούν δεδομένη τη ρωσική επίθεση. Την ίδια στιγμή, ο Τζο Μπάιντεν επαναλαμβάνει την οδηγία στους Αμερικανούς να φύγουν αμέσως από το Κίεβο και τις άλλες μεγάλες ουκρανικές πόλεις. Το σενάριο χειροτερεύει, καθώς μία πηγή από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στον Λευκό Οίκο και προειδοποιεί για μεγάλη πιθανότητα ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πριν τη λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που διεξάγονται στην Κίνα.
Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούσαν, με βάση τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει, ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα ξεκινούσε μετά τις 20 Φεβρουαρίου, οπότε και θα είχαν ολοκληρωθεί οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί. Από τις κινήσεις και τις ενέργειες, καθώς και τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι υπηρεσίες αντικατασκοπείας των ΗΠΑ, επικαιροποιήθηκαν οι εκτιμήσεις τους, κάνοντας λόγο για ρωσική εισβολή μέσα στο επόμενο 10ήμερο.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Παρασκευή ότι «η εισβολή μπορεί να ξεκινήσει από στιγμή σε στιγμή», ακόμα και ενώ διαρκούν οι Ολυμπιακοί της Κίνας, καθώς τα τελευταία 24ωρα έχει καταγραφεί ικανή ενίσχυση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στις περιοχές κοντά στα ουκρανικά σύνορα.
Η Μόσχα από την πλευρά της επιμένει στη ρητορική της, τονίζοντας πως δεν σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία και ότι η συγκέντρωση τόσο μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή, έγκειται στη διενέργεια της κοινής στρατιωτικής άσκησης με τη Λευκορωσία και στο πλαίσιο της προετοιμασίας για πιθανή επίθεση στο ρωσικό έδαφος από ξένες δυνάμεις.
Το Κίεβο στους βασικούς στρατιωτικούς στόχους των ρωσικών δυνάμεων
Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν πληροφορίες ακόμη και για τους στόχους των Ρώσων σε περίπτωση εισβολής. Όπως αναφέρει το CNN, τρεις πηγές των μυστικών υπηρεσιών επιβεβαίωσαν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, ως βασικό στόχο των Ρώσων όταν ξεκινήσει η στρατιωτική επιχείρηση.
Η Μπάιντεν ενημέρωσε τους συμμάχους
Ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί ότι οι νέες πληροφορίες καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για συντωνισμό των δυτικών δυνάμεων. Για τον λόγο αυτό, ο Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τους συμμάχους των ΗΠΑ, προκειμένου να εκτιμήσουν από κοινού την κατάσταση, όπως φαίνεται να έχει διαμορφωθεί με βάση τις τελευταίες πληροφορίες.
Την Πέμπτη το βράδυ, ο Δημοκρατικός πρόεδρος έλαβε μέρος σε σύσκεψη με τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, προκειμένου να ενημερωθεί με κάθε λεπτομέρεια για όσα λαμβάνουν χώρα στα σύνορα της Ουκρανίας.
Aποχωρούν οι ξένοι πολίτες από την Ουκρανία
Το πολεμικό σενάριο ενισχύεται από το ντόμινο οδηγιών από ξένα κράτη, τα οποία καλούν τους υπηκόους τους να αποχωρήσουν το συντομότερο από την Ουκρανία.
Το Ισραήλ, η κυβέρνηση του οποίου βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με την αμερικανική ηγεσία, ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσύρει άμεσα τους διπλωμάτες και το υπαλληλικό προσωπικό της πρεσβείας του στην Ουκρανία, για λόγους ασφαλείας. Σύμφωνα με την οδηγία, οι υπήκοοι του Ισραήλ και οι οικογένειές τους θα πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα από το Κίεβο, ενώ όσοι Ισραηλινοί έχουν προγραμματίσει ταξίδι για οποιονδήποτε λόγο στην Ουκρανία, θα πρέπει να το ακυρώσουν.
Ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε την οδηγία της κυβέρνησής του προκειμένου οι Αμερικανοί πολίτες να αποχωρήσουν άμεσα από την ουκρανική επικράτεια.
Στην ίδια γραμμή τόσο η Ιαπωνία, όσο και η Νότια Κορέα, οι κυβερνήσεις των οποίων κάλεσαν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν άμεσα την Ουκρανία, καθώς η Ρωσία ετοιμάζεται για εισβολή.
Η ολλανδική κυβέρνηση με τη σειρά της συνέστησε στους Ολλανδους πολίτες να φύγουν από την Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν λόγω της κατάστασης ασφαλείας, μετέδωσε σήμερα το ολλανδικό ραδιοφωνο BNR, επικαλούμενο τον Ολλανδό πρεσβευτή στην Ουκρανία. Η ολλανδική διπλωματική αποστολή θα φύγει από το Κίεβο για να πάει μακριά από τα ρωσικά σύνορα, στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας.
Και η Βόρεια Μακεδονία κάλεσε σήμερα τους πολίτες της να φύγουν από την Ουκρανία, επικαλούμενη την κατάσταση ασφαλείας στη χώρα αυτή. Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας σε ανακοίνωσή του καλεί όλους τους πολίτες της χώρας, οι οποίοι σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Ουκρανία το προσεχές χρονικό διάστημα, να αποφύγουν να ταξιδέψουν προς τη χώρα αυτή. Επιπροσθέτως προτρέπει όλους τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίοι βρίσκονται τώρα στην Ουκρανία να την εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατόν, εφ’ όσον έχουν τη δυνατότητα.
Το ίδιο μονοπάτι ακολούθησαν και άλλες χώρες. Η Νορβηγία και η Λετονία προστέθηκαν απόψε στις χώρες εκείνες που καλούν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία, επικαλούμενες την κατάσταση ασφαλείας και τη συγκέντρωση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή. Το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας ανέφερε ότι «λόγω της σοβαρής και απρόβλεπτης» κατάστασης στην Ουκρανία, συμβουλεύει τους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στη χώρα αυτή και προτρέπει όσους βρίσκονται εκεί να την εγκαταλείψουν. Συμβούλευσε επίσης τους Νορβηγούς να μην ταξιδεύουν σε περιοχές της Ρωσίας που απέχουν λιγότερα από 250 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς και να αποφεύγουν τα ταξίδια σε όλη τη Λευκορωσία, εκτός της πρωτεύουσας Μινσκ. Η Λετονία από την πλευρά της κάλεσε τους πολίτες της να φύγουν από την Ουκρανία λόγω της «σοβαρής απειλής για την ασφάλεια που θέτει η Ρωσία» και μιας «αξιόπιστης απειλής κλιμάκωσης», όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Βρετανία, η κυβέρνηση της οποίας ζήτησε από τους Βρετανούς πολίτες να αποχωρήσουν από την Ουκρανία και να μην ταξιδέψουν στην περιοχή όσοι το έχουν προγραμματίσει.