Τρίτη, Ιανουάριος 14, 2025 20:26
ΒόλοςΤοπικά

Ουρά: Από τα κεκτημένα κατάλοιπα της καραντίνας






Γράφει ο Τάσος Γ. Καπουρνιώτης, Αρχιτέκτονας

Ένα από τα κεκτημένα κατάλοιπα της καραντίνας και η ΟΥΡΆ….

Μέχρι σήμερα ήταν συνυφασμένη με κοινωνικά γεγονότα θετικά ή αρνητικά που για τους περισσότερους από εμάς αποτελούσαν είδηση για σχολιασμό…

Ακούγαμε … βλέπαμε ΟΥΡΕΣ… και ΟΥΡΕΣ…..

Παινεύαμε και ζηλεύαμε….τους Άγγλους που τις έκαναν οπουδήποτε σαν απόδειξη τάξης…, αξιοπρέπειας/αλληλοσεβασμού, συνέπειας…., οργάνωσης…..

Συμμετείχαμε… και εμείς στην αναμονή συνήθως στις Τράπεζες, τους δημόσιους οργανισμούς και τα ασφαλιστικά ταμεία (μοναδικό άλλωστε  φαινόμενο στην Ευρώπη), δίνοντάς μας ταυτόχρονα την ευκαιρία εφεύρεσης πατέντων αποφυγής ή πονηρής ξεπέρασής της ή ακόμη εκμετάλλευσης γνωριμιών μέχρι που κάποια στιγμή καθιερώθηκαν τα νούμερα (εξέλιξη ).

Λυπόμαστε…. αυτούς που την έκαναν για επιβίωση, περιμένοντας φαγητό, βίζα, ελευθερία…… ίσως η μόνη με κίνητρο την απελπισία.

Κοροϊδεύαμε….πάλι όσους ξημεροβραδιάζονταν περιμένοντας ένα  iPhone, κάτι από την Louis Vuitton ή κάποιο εισιτήριο……

Ας δούμε όμως ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΆ τι είναι ΟΥΡΑκαι που εφαρμόζεται.

Η βιβλιογραφία και το διαδίκτυο λένε:….

Καταρχήν…. υπάρχει η ΟΥΡΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ που ισοδύναμα είναι ένα σύστημα εξυπηρέτησης, ένα μαθηματικό πρότυπο εφαρμοσμένο για τη μοντελοποίηση ενός πραγματικού συστήματος εισόδου-εξόδου μονάδων (ατόμων συνήθως πελατών- ενδιαφερόμενων) στο οποίο υπεισέρχεται η ΤΥΧΑΙΟΤΗΤΑ…..

Βασικό στοιχείο καλής λειτουργίας της, να τηρείται σεβασμός στην δημιουργημένη ΟΥΡΑ και στην αναμονή οπουδήποτε εφαρμόζεται, αλλά και η άμεση, γρήγορη τακτοποίηση του κάθε περιστατικού..

Από την άλλη… στην σύγχρονη τεχνολογία σαν ΟΥΡΑ (Queue)  βρίσκει εφαρμογή στην πληροφορική καιστην πράξη είναι μια δομή δεδομένων με τη μορφή παρατεταμένης συλλογής.

Η βασική λειτουργικότητα είναι η εισαγωγή στοιχείων στην πίσω θέση και η εξαγωγή-διαγραφή στοιχείων από την μπροστινή θέση.

Με αυτόν τον τρόπο, η ΟΥΡΑαυτή χαρακτηρίζεται με την ονομασία FIFO (όρος από τα αρχικά /First-In-First-Out/ Πρώτο-Μέσα-Πρώτο-Έξω) δομή δεδομένων.

Σε μια FIFO λοιπόν δομή δεδομένων, το πρώτο στοιχείο που εισάγεται στην ΟΥΡΑ θα είναι το πρώτο που θα αφαιρεθεί-εξυπηρετηθεί.

Στην περίπτωση, οι ΟΥΡΕΣ χρησιμοποιούνται στον προγραμματισμό υπολογιστών ως δομές δεδομένων, αποτελώντας βασικά λειτουργικά στοιχεία στις εφαρμογές.

Βασικό στοιχείο η ταχύτητα ανταπόκρισης.

Γιατί τα έγραψα όλα αυτά … απλά για να γίνει η σύγκριση και να βγουν συμπεράσματα/ αποτελέσματα….πιθανόν χρήσιμα λειτουργικά, αλλά και παραδείγματα αξιοπρεπούς συμπεριφοράς στις κοινωνικές της εκδηλώσεις και κατασυνέπεια εφαρμογές.

Στην πράξη βασική αρχή της ΟΥΡΑΣ είναι εκείνη της πληροφορικής με μόνη διαφορά ότι στην μεν ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ η εφαρμογή γίνεται άμεσα

και αποδίδει ενώ στην κοινωνική εκείνη της ΑΝΑΜΟΝΗΣ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες με πρωτεύοντα τον ανθρώπινο.

Η ΟΥΡΑ μετά την καραντίνα τείνει να γίνει καθημερινό φαινόμενο…. που θα το σχηματίζουν μασκοφόροι (όσοι), απρόσωποι πολίτες, στοιχισμένοι δεξιά κι αριστερά στα πεζοδρόμια σε απόσταση ασφαλείας.

Χαρακτηριστική η απαισιόδοξη άποψη πουέτυχε να διαβάσω, πως… στην «επόμενη μέρα» οι ΟΥΡΕΣ που θα σχηματίζονται πλέον παντού, μετά τη χρονική διαστολή που βιώσαμε στην καραντίνα, θα ακολουθήσουν το βασανιστήριο του χρόνου που κυλά αργά σαν το μαρτύριο της σταγόνας στην αναμονήστο καθαρτήριο μιας ΟΥΡΑΣ……

Αν προχωρήσουμε το ψάξουμε στα της ψυχολογίας θα δούμε πως αποτέλεσμα μιας τέτοιας αναγκαστικής κατάστασης, θα είναι μια πιθανή ψυχοπαθολογία με αιτία τα ερεθίσματα της υποχρεωτικής αναμονής σε σειρά προτεραιότητας, ένα πολύ περίεργο πράγμα που ποτέ δεν ξέρεις με ποιον τρόπο μπορεί να εκδηλωθεί.

Δεν θα είναι μόνο το άγχος, η πλήξη και ο εκνευρισμός που θα προκαλείται από αυτές τις υποχρεωτικές παύσεις στην πορεία και κυρίως στην καρδιά της καθημερινότητας, θα είναι και η αίσθηση ματαιότητας ότι δεν γλιστρά άχρηστα μόνο ο χρόνος αλλά η ίδια η ζωή μέσα από τα χέρια σου καθώς βρίσκεσαι στημένος στην ΟΥΡΑ.

Τι φταίει….

Παρόλο που ήταν και είναι κάτι συνηθισμένο κυρίως στις οικονομικές συναλλαγές, η γενίκευση βρήκε απροετοίμαστους τους αποδέκτες.

ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ όπως…….οι πιο κάτω:

_Ύπαρξη και διατήρηση αναχρονιστικών μεθόδων συναλλαγής και ξεπερασμένα συναλλακτικά ήθη.

_Εποχικότητα ορισμένων πληρωμών/εισπράξεων, με αποτέλεσμα την μεγάλη συγκέντρωση .

_Καθυστέρηση εκσυγχρονισμού των διαδικασιών συναλλαγής που ευνοεί την αργοπορία.

_Μεγάλη χρήση εγγράφων, παραστατικών και αποδείξεων.

_Αδυναμία αξιοποίησης της νέας τεχνολογίας και των δυνατοτήτων  της από μεγάλο μέρος των ενδιαφερόμενων πολιτών αλλά και απαίδευτων υπαλλήλων.

_Ελλείψεις προσωπικού.

ΑΠΟΤΡΕΠΟΥΝ την ορθή και αποτελεσματική (όπως θα έπρεπε) λειτουργία της ΟΥΡΑΣ.

Αποτελέσματα:…

_Χιλιάδες εργατοώρες να χάνονται μπροστά στα γκισέ.

_Ανυπολόγιστη και ταυτόχρονα άχρηστη ταλαιπωρία, άγχος να προστίθεται στους συναλλασσόμενουςκαι τους υπαλλήλους.

_Επιβάρυνση (στην περίπτωση μη αξιοποίησης της τεχνολογίας)από τις μετακινήσεις και το κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργείται  στα μεγάλα αστικά κέντρα με οικολογικές προεκτάσεις.

_Αυξημένα λάθη και κατασυνέπεια οικονομικές επιπτώσεις στους κάθε μορφής συναλλασσόμενους.

Προσωπικά συμμετέχοντας ή παρατηρώντας αυτές τις υποχρεωτικές «τηςμετά καραντίναςεποχής»ΟΥΡΕΣ,έβγαλα κάποια συμπεράσματα τα οποία και σας μεταφέρω.

Καταρχήν είναι απαράδεκτες οι συνθήκες στους χώρους που αυτές δημιουργούνται κυρίως στα πεζοδρόμια… (οπουδήποτε ανάλογα στο πλήθος, χωρίς στέγαστρα, καθαριότητα, κλπ. κλπ.).

Όταν μέσα στους χώρους εξυπηρέτησης λειτουργούν συστήματα κλιματισμού/ εξαερισμού και οι συνθήκες εργασίας είναι ιδανικές (καμιά αντίρρηση).

Οι συμμετέχοντες στις ΟΥΡΕΣ που στην κυριολεξία είναι οι αιμοδότες των εκάστοτε υπηρεσιών, δεν επιτρέπεται να είναι εκτεθειμένοι στις οποιεσδήποτε καιρικές αλλά και ανθυγιεινές συνθήκες…

Δεν γίνεται όταν μια ΟΥΡΑ δημιουργείται με ένα συγκεκριμένο σκοπό ακολουθώντας την αρχή λειτουργίας της… να μην αποδίδει γιατί ένας από τους βασικούς κανόνες της (εξυπηρέτηση της αρχής/του πρώτου) δεν αποδίδει από τους αργούς/αναχρονιστικούς εκάστοτε ρυθμούς.

Δεν γίνεται σε μια συναλλαγή η μια πλευρά αυτή της ΟΥΡΑΣ που είναι και η αιτία ύπαρξης της άλλης να ταλαιπωρείται.

Ένα μαθηματικό πρότυπο αυτό της ΟΥΡΑΣ, που στην εξέλιξη αποτελεί βασικό στοιχείο του προγραμματισμού αλλά και της εφαρμογής στην πληροφορική,με ασύλληπτα χρονικά αποτελέσματα είναι απρέπεια να αχρηστεύεται από την αδιαφορία, ίσως και ανικανότητα κάποιων.