Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025 06:44
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάει για αργότερα το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια -Γιατί το «πάγωσε» ο πρωθυπουργός






Την ανάγκη για ευρύτερη συζήτηση και καλύτερη ενημέρωση προκειμένου να γίνουν κατανοητοί οι λόγοι που η κυβέρνηση θα νομοθετήσει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών προτάσσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζοντας προσωρινό φρένο στην κατάθεση του νομοσχεδίου.

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε τις προθέσεις του σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους αμέσως μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών στο Προεδρικό Μέγαρο, όταν τον ρώτησαν πόσο κοντά είμαστε στην παρουσίαση του νομοσχεδίου. «Μη βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο», προέτρεψε ο κ. Μητσοτάκης και υποστήριξε ότι «πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά θα μιλήσουμε για χρονοδιάγραμμα».

Με αυτό τον τρόπο έστειλε το μήνυμα ότι η συζήτηση θα παραμείνει ανοιχτή με στόχο να υπάρξουν διευκρινίσεις και να εξηγηθεί γιατί η κυβέρνηση προχωρά αυτή την πρωτοβουλία, ιδίως σε ότι αφορά την τεκνοθεσία. Έτσι, εκτιμάται ότι θα καμφθούν κάποιες από τις αντιδράσεις που υπάρχουν τόσο εντός της κυβερνητικής παράταξης όσο και ευρύτερα και τουλάχιστον θα έχει γίνει κάθε προσπάθεια για να λυθούν όλες οι απορίες σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν σε μία ειλικρινή συζήτηση για το θέμα. Χωρίς, όμως, να υπάρχει ασφυκτικό πλαίσιο για την ψήφιση του νόμου από την Βουλή.

«Θα ψηφιστεί εντός του 2024 όπως έχει δεσμευθεί ο πρωθυπουργός», σημείωνε συνεργάτης του στο iefimerida.gr, λίγη ώρα αργότερα και επέμεινε ότι δεν υπάρχει απόφαση για το αν αυτό θα γίνει «σε τρεις, έξι ή εννέα μήνες». Μετά την χθεσινή τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στην άποψη ότι η νομοθέτηση παραπέμπεται για μετά τις ευρωεκλογές, παρότι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επιμένουν ότι δεν έχει παρθεί τέτοια απόφαση και επιχειρούν να αποσυνδέσουν τις κάλπες του Ιουνίου από τον χρόνο ψήφισης στη Βουλή.

Οι δύο εισηγήσεις που έχει δεχθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως έχει γράψει το iefimerida.gr, έχει δεχθεί δύο εισηγήσεις. Η πρώτη αφορούσε την άμεση παρουσίαση του νομοσχεδίου σε ένα από τα δύο υπουργικά του Ιανουαρίου και στη συνέχεια να ψηφιστεί εντός του Φεβρουαρίου. «Οσο πιο γρήγορα κλείσει το θέμα τόσο το καλύτερο», είναι η άποψη όσων κάνουν αυτή την εισήγηση, καθώς εκτιμούν ότι το πολιτικό κόστος σε συγκεκριμένα κοινά είναι δεδομένο ανεξαρτήτως του χρόνου που θα πάει στη Βουλή το νομοσχέδιο και όσο πιο γρήγορα κινηθεί η κυβέρνηση τόσο πιο γρήγορα θα απορροφήσει τις όποιες αντιδράσεις.

Μετά την χθεσινή του τοποθέτηση, είναι εμφανές, ότι ο κ. Μητσοτάκης έκρινε ως καλύτερη επιλογή την δεύτερη εισήγηση που δέχθηκε. Σύμφωνα με αυτήν, η νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και κυρίως της τεκνοθεσίας πρέπει να αναλυθεί διεξοδικά πριν φτάσει στη Βουλή. «Αυτό θα κάμψει ορισμένες αντιδράσεις, ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος», ανέφεραν εξαρχής οι υποστηρικτές της και τόνιζαν ότι «δεν χρειάζεται να υπάρξει βιασύνη από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία μπορεί να νομοθετήσει σε έναν πιο καθαρό πολιτικά χρόνο μέσα στο 2024».

Τι “φρενάρει” την κατάθεση του νομοσχεδίου;

Οι ενστάσεις εντός της Ν.Δ., τόσο σε επίπεδο υπουργών (βλέπε Μάκης Βορίδης), όσο και από την πλευρά της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς (βλέπε Αντώνης Σαμαράς και ομάδα βουλευτών που βρίσκονται κοντά του), αλλά και άλλων μελών της “γαλάζιας” Κοινοβουλευτικής Ομάδας, βάζουν “φρένο” στις φωνές που λένε πως η μεταρρύθμιση πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Πειραιώς ετοιμάζονται για… ισχυρές “αναταράξεις” και σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται σε εξέλιξη “ζυμώσεις” με όσους αντιδρούν.

Όπως φάνηκε και από τη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επικοινωνήσει προς πάσα κατεύθυνση (όχι μόνο προς το εσωτερικό της αλλά και προς την εκκλησία και την κοινωνία) την αναγκαιότητα και η Ελλάδα να εναρμονιστεί με την διεθνή και ευρωπαϊκή πρακτική για απαγόρευση των διακρίσεων.

Μέχρι σήμερα 15 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. έχουν κατοχυρώσει νομικά τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, κάτι που αποτελεί και προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα γίνει και στην Ελλάδα μέσα στην δεύτερη τετραετία της κυβέρνησης της Ν.Δ..

“Αγκάθι” η τεκνοθεσία

Σημείο “αγκάθι” είναι κυρίως το θέμα της τεκνοθεσίας. Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας πάντως διεμήνυσε καθαρά τις προθέσεις της κυβέρνησης… “Γάμος και τεκνοθεσία πάνε μαζί” δήλωσε (Ant1).

“Το νομοσχέδιο αφορά ανθρώπους και παιδιά που δεν τους βλέπουμε. Γάμος και τεκνοθεσία πάνε μαζί, γιατί προφανώς όταν μιλάς για γάμο, μιλάς και για τεκνοθεσία. Υπάρχουν διακρίσεις για παιδιά, οι οποίες πρέπει να αρθούν” τόνισε χαρακτηριστικά.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να τονίσει πως η νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών δεν απειλεί τον χαρακτήρα της παραδοσιακής οικογένειας, αλλά έρχεται για να καλύψει το κενό για τα παιδιά.

Ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αναφέρεται το γεγονός ότι αν ο βιολογικός γονέας πεθάνει, ο έτερος γονέας δεν έχει κανένα δικαίωμα και η ευθύνη του παιδιού πηγαίνει στις υπηρεσίες πρόνοιας.

Μήνυμα στην Εκκλησία

Τόσο ο κ. Τσιόδρας, όσο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, τις τελευταίες ημέρες έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν στους παράγοντες της Εκκλησίας που αντιδρούν, ότι πρόκειται αποκλειστικά για “θέμα της εκτελεστικής εξουσίας”.

“Νομοθετεί η κυβέρνηση και όχι η εκκλησία” είναι το μήνυμα τους.

Και ψήφος κατά συνείδηση και… κομματική πειθαρχία;

Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί, ξεκαθαρίζουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, σημειώνοντας με νόημα ότι ο πρωθυπουργός “δεν νομοθετεί με βάση τις ευρωεκλογές ή το πολιτικό κόστος”.

Όλα δείχνουν ότι όταν έρθει η ώρα της Βουλής, θα ισχύσει η ψήφος κατά συνείδηση για όλους, πλην των υπουργών για τους οποίους θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση από τώρα σπεύδει να ξεκαθαρίσει – με αποδέκτη τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί αν επιβληθεί κομματική πειθαρχία – ότι δεν νοείται υπουργοί να μην στηρίζουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Στο κυβερνητικό “ραντάρ” βρίσκεται και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος επίσης έχει εκφράσει την αντίθεσή του, αλλά και υφυπουργοί της κυβέρνησης.

Δεξιά vs Κέντρο

Για το πότε τελικά θα κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες τηρούν… “σιγή ιχθύος”.

Πάντως είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι αν το νομοσχέδιο δεν κατατεθεί ως τον Φεβρουάριο, τότε θα πρέπει να έρθει προς ψήφιση μετά τις ευρωεκλογές.

Το επιχείρημα όσων εισηγούνται η κυβέρνηση να νομοθετήσει άμεσα τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είναι ότι οι όποιες απώλειες από την δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. θα καλυφθούν από τη θετική ανταπόκριση που θα έχει η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης στο κέντρο.

Επιπλέον, εκτιμούν ότι η Ν.Δ. δεν θα είναι η μόνη πολιτική δύναμη που θα έχει… “κραδασμούς” αλλά αντίστοιχη θα είναι η εικόνα και στο ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση προσμένει το νομοσχέδιο να ψηφιστεί και με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ θετικά επί της αρχής τάχθηκε και το ΚΚΕ.