Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024 06:58
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παγκόσμια αύξηση 60% σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας – Αύξηση και στις ψυχικές διαταραχές






Στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, για θέματα ψυχικής Υγείας. Για το ζήτημα των επισυνδέσεων η υφυπουργός τόνισε ότι όλοι όσοι απαρτίζουν το πολιτικό τόξο θα πρέπει να συμφωνήσουν να γίνει έλεγχος και έρευνα σε βάθος χρόνου.

Στα ζητήματα του χαρτοφυλακίου της, δηλαδή για θέματα ψυχικής υγείας, η υφυπουργός ανέφερε ότι μετά τον παρατεταμένο εγκλεισμό των προηγούμενων περιόδων εμφανίζονται τα προβλήματα.

ΠΟΥ: Παγκόσμια αύξηση 60% σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταγράφει μία παγκόσμια αύξηση της τάξεως του 60% σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και στην χώρα μας η Γενική Γραμματεία Ισότητας σε έρευνα που έχει κάνει, έχει καταδείξει αύξηση στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο 15%. Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε η κα Ράπτη ότι υπήρξαν γυναίκες που κακοποιήθηκαν πρώτη φορά.

Στο 10306 βοήθεια για τις γυναίκες – θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Η Ζωή Ράπτη ανέφερε: «Πάνω από 5.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έχουν καταγραφεί μέσα στο 2022 και γι’ αυτό δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας η εθνική γραμμή ψυχολογική στήριξης, η οποία είναι 10306, και έχουμε λάβει τα τελευταία χρόνια πάνω από 11.000 κλήσεις».

Επιπλέον μία γυναίκα μπορεί να αποταθεί σε κάποια αστυνομικά τμήματα που έχουν συσταθεί ειδικές ομάδες αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας και συνολικά υπάρχουν 19 ξενώνες φιλοξενίας στους οποίους μπορεί να μείνει ένα θύμα όταν πάρει την απόφαση να φύγει από το σπίτι και να ζητήσει βοήθεια.

Μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί περίπου 100 γυναίκες σε αυτούς τους ξενώνες και πάνω από 3.000 έχουν πάρει υποστήριξη από τους συμβουλευτικούς σταθμούς.

«106 δομές σε όλη την Ελλάδα για την απεξάρτηση από ουσίες και αλκοόλ»

Όπως ανέφερε η υφυπουργός, ένα μεγάλο ζήτημα είναι η αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας αυτή την στιγμή έχει ανέβει σε ποσοστά χρήσης αλκοόλ από τον γενικό πληθυσμό, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ήμασταν στην 20η θέση και βρισκόμαστε στην 8η θέση σήμερα.