Θα πρέπει να τονιστεί η καίρια σημασία των προτάσεων που υπέβαλαν δεκάδες επιχειρηματίες του νομού, στο πλαίσιο της ανοιχτής πρωτοβουλίας #exeislogo, η οποία «αγκαλιάστηκε» από τους επαγγελματίες από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ανακοίνωσής της.
Τις προτάσεις αυτές παρέλαβε η Επιτροπή που ασχολείται με την κατάρτιση του προγράμματος και τις έχει ενσωματώσει μέσα σε αυτό.
Το πρόγραμμα του συνδυασμού «Νέο Επιμελητήριο Μαγνησίας», δημοσιοποιείται σήμερα και θα παρουσιαστεί αναλυτικά στην κεντρική εκδήλωση του συνδυασμού την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024 στις 7 μ.μ. στο ΞΕΝΙΑ Βόλου.
Το πρόγραμμα «απαντά» στις αγωνίες της τοπικής επιχειρηματικότητας όχι μόνο για το σήμερα, αλλά, κυρίως, για το αύριο του επιχειρείν στη Μαγνησία.
«Μετά από μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας, αλλά και τις απανωτές προκλήσεις που επέφεραν η πανδημία, οι φυσικές καταστροφές, κ.ά, εκείνο που χρειάζεται πια είναι ένα συνολικό, προσεγμένο και δομημένο σε πραγματικά στοιχεία σχέδιο, με αναπτυξιακή προοπτική και έμφαση στη δυναμική διεκδίκηση νέων επενδυτικών δρόμων και απόδοσης των όσων δικαιωματικά ανήκουν στη Μαγνησία, για τα οποία η απερχόμενη διοίκηση δεν έπραξε όπως θα έπρεπε», δηλώνει χαρακτηριστικά ο υποψήφιος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Λιαδέλης.
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα του «Νέου Επιμελητηρίου Μαγνησίας»
Συνολικά, σε όλο το πρόγραμμα, εκείνο που γίνεται ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή είναι η έμφαση που δίνεται στην ανάπτυξη και τη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με κάθε πιθανό νέο εργαλείο τεχνολογίας και χρηματοδότησης.
Τονίζεται επίσης πως οι προσπάθειες που έγιναν τα προηγούμενα έτη για βελτίωση της αξιοπιστίας και της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών, δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν σε έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μορφής και μεγέθους, το τι μπορεί να τους προσφέρει το Επιμελητήριο μέσα από την πλούσια γκάμα εργαλείων και μορφών υποστήριξης που διαθέτει.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής:
Αξιοπιστία στις παροχές των υπηρεσιών
Εντός του πρώτου τριμήνου του 2025, θα ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των υπηρεσιών που απαιτούν φυσική παρουσία των μελών και θα δημοσιοποιηθεί δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αυτών που θα αντικατασταθούν από ψηφιακή και απομακρυσμένη εξυπηρέτηση.
Εντός του πρώτου έτους της θητείας, θα καταστούν πλήρως λειτουργικά τα συστήματα μηχανογράφησης, καθιστώντας το Επιμελητήριο πιο παραγωγικό, διευκολύνοντας την εργασία των εργαζόμενων και προσφέροντας πάνω απ’ όλα καλύτερες υπηρεσίες.
Η ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου θα προσφέρει επιπλέον υπηρεσίες και εύκολη πλοήγηση, θα εμπλουτισθεί με επίκαιρες μελέτες και έρευνες. Θα αναβαθμιστεί συνολικά η εμπειρία επαφής κάθε μέλους με την ιστοσελίδα.
Η ζήτηση συμβουλευτικής υποστήριξης από τα μέλη, θα βελτιωθεί θεαματικά. Ο αριθμός των μελών που έλαβαν συμβουλευτική και πάσης φύσεως υποστήριξη κάθε χρόνο, όπως και τα αποτελέσματά της, θα δημοσιοποιούνται. Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών θα αξιολογείται κάθε χρόνο από τα μέλη που τις έλαβαν και τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιούνται επίσης.
Η υποστήριξη των εξαγωγών, οι φορολογικές και νομικές συμβουλές, οι συμβουλές διαχείρισης χρεών, η χαρτογράφηση του νέου εργασιακού τοπίου, η ανάδειξη των σύγχρονων εργαλείων καινοτομίας, αλλά και μεθόδων διαφοροποίησης είναι στις προτεραιότητές μας.
Περισσότερες κλαδικές – τομεακές δράσεις ενημέρωσης και υποστήριξης, ανά Επιμελητηριακό τμήμα.
Περισσότερες πρωτοβουλίες υποστήριξης των ευάλωτων και αδύναμων. Παρεμβάσεις για τη βελτίωση του φορολογικού, διαπραγμάτευση και διεκδίκηση ακόμα μεγαλύτερου μεριδίου από χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, εξαντλώντας κάθε περιθώριο.
Ενεργειακός και Ψηφιακός μετασχηματισμός
Θα τελειοποιηθεί η – σημαντικά ατελής έως σήμερα – βάση δεδομένων.
Θα υπάρχει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά και με όποια άλλα κορυφαία ιδρύματα χρειαστεί, εκπονώντας μελέτες σχετικές με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη Μαγνησία για κάθε έναν από τους κρίσιμους κλάδους του Νομού.
Θα δημιουργηθούν μητρώα ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι θα παρέχουν υπηρεσίες ενημέρωσης και υποστήριξης.
Θα γίνει αναβάθμιση της διακυβέρνησης του Επιμελητηρίου και της αμφίδρομης επικοινωνίας με τα μέλη του. Τα μέλη θα μπορούν να εκφράζουν άμεσα τις απορίες και τα ερωτήματά τους και να λαμβάνουν απαντήσεις άμεσα, είτε με φυσική επαφή είτε μέσα από το site είτε με τηλεφωνική επικοινωνία.
Θεσπίζεται ο ετήσιος δημόσιος απολογισμός στην 1η συνεδρίαση του Δ.Σ. κάθε έτους, αλλά και όποτε προβλέπει ο νόμος. Θεσπίζεται και τρίμηνος ανάλογος απολογισμός.
Θεσπίζεται ετήσιος απολογισμός όλων των μελών που έχουν ορισθεί από το Επιμελητήριο, ως εκπρόσωποί του σε Οργανισμούς και Φορείς.
Όλοι οι απολογισμοί θα αναρτώνται στο site και θα αποστέλλονται με Newsletter και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο σε όλα τα μέλη.
Δημιουργούμε κλαδικές και διακλαδικές ομάδες εργασίας με συντονιστές εκλεγμένα μέλη του Ε.Μ., εθελοντικά μέλη και κλαδικούς φορείς.
Θεσπίζουμε καθορισμένο ωράριο συναντήσεων μελών με θεματικούς υπευθύνους ομάδων εργασίας.
Υποστήριξη της επιχειρηματικότητας
Το Επιμελητήριο Μαγνησίας επηρεάζει ποικιλοτρόπως το επιχειρείν, τόσο μέσω των υπηρεσιών του, όσο και μέσω του γνωμοδοτικού του ρόλου, των παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει, σε αναπτυξιακό ή/και γραφειοκρατικό επίπεδο, αλλά και των αναπτυξιακών του εργαλείων.
Οι ήδη υφιστάμενες πρωτοβουλίες θα αναβαθμιστούν ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την οικονομία. Στόχος μας είναι να φτάσουμε στο άμεσο μέλλον σε μια κατάσταση κατά την οποία κάθε επιχείρηση, θα λαμβάνει υποστήριξη και πληροφόρηση έγκαιρα, άμεσα και αποτελεσματικά, για να μη χαθεί καμία ευκαιρία ανάπτυξης.
Από τα προγράμματα χρηματοδότησης, μέχρι την πληροφόρηση των συνθηκών που επικρατούν σε συγκεκριμένους κλάδους, το Επιμελητήριο θα είναι ο σταθερός σύμβουλος του επιχειρηματία.
Παράλληλα, τα μέλη πρέπει να νιώθουν και να βλέπουν στην πράξη πως ο φορέας που εκφράζει συντονισμένα και συγκεκριμένα τις θέσεις τους, αλλά γίνεται και μοχλός πίεσης προς την εκάστοτε κυβέρνηση αν χρειαστεί, είναι το Επιμελητήριο.
Αναπτυξιακές πρωτοβουλίες
Με επιστημονική τεκμηρίωση και ισχυρή επιχειρηματολογία, το Επιμελητήριο πρέπει να διεκδικεί συνεχώς έργα και δράσεις με αναπτυξιακό πρόσημο για τη Μαγνησία.
Θα δοθεί η απαραίτητη προσοχή και στήριξη, ώστε να περάσουν σε επόμενη φάση ωρίμανσης, ενώ «παντρεύοντας» τις ευκαιρίες χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακοί Νόμοι, κ.α.) με τα συμπεράσματα της αμφίδρομης επικοινωνίας με τα μέλη του Επιμελητηρίου, θα εντοπιστούν νέοι επενδυτικοί δρόμοι και νέες ευκαιρίες ανάπτυξης για τους τοπικούς επιχειρηματίες.
Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, η υποστήριξη των διάφορων μορφών τουρισμού και της κρουαζιέρας και η συνεχής προώθηση και προβολή τοπικών προϊόντων και επιχειρήσεων, είναι κεντρικά ζητήματα για εμάς, καθώς κρύβουν μέσα τους ευκαιρίες και δυναμική για αλλαγή του οικονομικού χάρτη προς όφελος των επιχειρήσεων της περιοχής μας.
Αεροδρόμιο: Αποτελεί απαραίτητο αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή μας. Ως διοίκηση θα συμβάλουμε στην αναπτυξιακή του πορεία και θα πιέσουμε για να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες οικονομικής και επιχειρηματικής ανάπτυξής του.
Λιμάνι: Ως διοίκηση θα πιέσουμε για να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες οικονομικής και επιχειρηματικής ανάπτυξής του, όπως και των επαγγελματιών που εργάζονται και προσφέρουν υπηρεσίες.
Θεματικός Τουρισμός-Χιονοδρομικό: (Προσκυνηματικός, Αθλητικός, Γευσιγνωστικός, κ.λπ.): Θα συμβάλουμε στη δημιουργία οργανωμένων εναλλακτικών τουριστικών προϊόντων, λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά ιστορικά, δημογραφικά, μορφολογικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής του Νομού και των υποδομών τους.
Κρουαζιέρα: Η κρουαζιέρα δεν έχει αναπτυχθεί όσο θα μπορούσε στην πόλη μας και αντιμετωπίζει συγκυριακά πολλά θέματα με το πρόβλημα του λιμανιού, ωστόσο, επειδή το όφελος για την εμπορική δραστηριότητα των μελών μας είναι σημαντικό, θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε στην επίλυση των προβλημάτων.
Προώθηση και προβολή τοπικών προϊόντων και επιχειρήσεων: Το Επιμελητήριο Μαγνησίας οφείλει και πρέπει να λειτουργεί ως ο συνδετικός κρίκος με φορείς και διοργανωτές δράσεων εξωστρέφειας, προωθώντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των μελών του, ώστε οποιοσδήποτε επισκέπτεται την περιοχή μας να παίρνει μαζί του και λίγο από την Μαγνησία.
Από την άλλη, θα συμμετέχουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο στην προβολή των προϊόντων και των επιχειρήσεών μας, συμμετέχοντας σε όλα τα fora, εκθέσεις, προωθήσεις που πραγματοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Διεκδίκηση μεγάλων διοργανώσεων και συνέδριων: Το Επιμελητήριο Μαγνησίας θα πρωτοστατεί σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Καθώς επίσης θα αποτελούν και επιπλέον λόγους – σε συνδυασμό με την πανεπιστημιακή κοινότητα – δημιουργίας περισσότερων συνεδρίων που εκτός της οικονομικής δραστηριότητας που δημιουργούν, αποτελούν και έναν εξαιρετικό μόνιμο πρεσβευτή της πόλης και του Νομού μας
Άλλες πρωτοβουλίες: Θα συνδράμουμε τους φορείς που έχουν τη σχετική ευθύνη, ώστε να λειτουργήσει στον Βόλο σύγχρονη και ελκυστική Μαρίνα.
Θα συντονίσουμε τους φορείς που ασχολούνται με τον τουρισμό, ώστε να δημιουργήσουν «πακέτα εμπειρίας» για τους επισκέπτες. Να υπάρχουν επιλογές για όσους και όσες μας επισκέπτονται με κρουαζιερόπλοια ή με πούλμαν για λίγες ώρες, αλλά και για όσους έρχονται για long weekend/ city break.
Θα αναπτύξουμε τον «Προσβάσιμο Τουρισμό»: Τα Silver κοινά και τα ΑμεΑ είναι τακτικοί επισκέπτες, μένουν για πολλές ημέρες και ξοδεύουν τα διπλάσια χρήματα σε ημερήσια βάση σε σχέση με τα υπόλοιπα κοινά.
Συστράτευση με τους Φορείς του Νομού Μαγνησίας για κοινή πορεία στις προκλήσεις του αύριο.
Προϋπόθεση είναι να ομονοήσουμε οι φορείς για το ποια πρέπει να είναι η ανάπτυξη της περιοχής.
Η Μαγνησία σήμερα δεν έχει «ταυτότητα», «αναπτυξιακό όραμα», «πυξίδα». Πρέπει να γίνουμε σαφείς στην περιγραφή του «ποιοι είμαστε σήμερα» και στο «πού θέλουμε να πάμε».
Στη συνέχεια, να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς τη συναίνεσή τους για τις επιλογές μας, την ένταξή τους στον εθνικό και ευρωπαϊκό σχεδιασμό και τη στήριξή τους και να την πετύχουμε.
Εντός του πρώτου έτους της θητείας μας, θα συγγραφεί το «αναπτυξιακό όραμα» της Μαγνησίας. Θα δημιουργήσουμε την πυξίδα της οικονομίας μας. Το Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιό μας, θα διαβουλευτεί με όλους.
Καινοτομία, έρευνα και συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα
Η σύνδεση με την πανεπιστημιακή κοινότητα αποτελεί διαχρονικό στόχο σχεδόν όλων των φορέων, που δυστυχώς δεν έχει υλοποιηθεί παρά σε ελάχιστο βαθμό. Χωρίς να υποβαθμίζεται η οικονομική ανάσα που προσφέρει στην περιοχή η παρουσία του Πανεπιστημίου (ενίσχυση κατανάλωσης, στεγαστική αγορά, ανθρώπινο δυναμικό, δημιουργία θέσεων απασχόλησης κ.ά.), αυτή είναι ένα μικρό μέρος της δυναμικής που μπορεί να δώσει ειδικά στα πεδία της έρευνας και της καινοτομίας.
Πιο συγκεκριμένα, το Επιμελητήριο θα αναπτύξει θεσμούς, προγράμματα και πρωτοβουλίες που συνδέουν τις ανάγκες των επιχειρηματιών με το Πανεπιστήμιο και με τη σειρά τους θα προσπαθούν να αναπτύξουν λύσεις που θα υιοθετεί άμεσα η αγορά. Παράλληλα, όσες επιχειρήσεις στη Μαγνησία διαθέτουν τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης, πρέπει να ενθαρρύνονται συστηματικά να συνεργαστούν με πανεπιστημιακά τμήματα που μπορούν να λειτουργήσουν ως εταίροι σε κοινά ευρωπαϊκά ή εθνικά προγράμματα (π.χ. Ερευνώ-Καινοτομώ κ.ά).
Επιπλέον, η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα συμβάλει στην ενίσχυση της αντιστοίχισης των δεξιοτήτων και των θέσεων εργασίας.
Θα εργαστούμε ώστε οι δράσεις έρευνας και καινοτομίας στην περιοχή να ωφελήσουν και τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν πρέπει να είναι μόνο «πάροχοι» (πρακτική άσκηση, βιομηχανικά διδακτορικά κ.λπ.) αλλά και «δέκτες» οφέλους (να δημιουργηθούν μεταπτυχιακά ή 6/12μηνιαίοι κύκλοι που θα παράγουν εξειδικευμένους επαγγελματίες που δυσκολεύονται να βρουν οι τοπικές επιχειρήσεις).