Την εκδοχή αυτή εξετάζουν οι αρχές καθώς οι εργασίες στον ναό είχαν σταματήσει 1,5 ώρα πριν τη φωτιά – Οι τρεις ανελκυστήρες είχαν τοποθετηθεί για να διεκολύνουν τους τεχνίτες στα έργα στην Παναγία των Παρισίων
Τα ίχνη μιας πυρκαγιάς που θα μείνει στην ιστορία των Παρισίων αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης προσπαθούν να εντοπίσουν οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές στην πόλη του φωτός. Εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες της δικαστικής αστυνομίας στο Παρίσι έχουν αναλάβει να διαλευκάνουν τις αιτίες της πυρκαγιά της Παναγίας των Παρισίων, έχοντας προς το παρόν ανακρίνει περισσότερους από τριάντα πολίτες.
Σαράντα αξιωματικοί της δικαστικής αστυνομίας προσπαθούν να εντοπίσουν τους λόγους της ανυπολόγιστης καταστροφής ενός ιστορικού μνημείου της Ευρώπης, με τις πρώτες πληροφορίες από το Παρίσι να κάνουν λόγο για μια σειρά λαθών που είχαν ως αποτέλεσμα ο καθεδρικός ναός των Παρισίων με ιστορία άνω των 800 ετών,να παραδοθεί στις φλόγες.
Σύμφωνα με τις πρώτες καταθέσεις στις δικαστικές αρχές της χώρας, οι υπεύθυνοι ασφαλείας της Notre Dame, εντόπισαν καπνό, στην πλευρά του ναού που βρίσκεται προς τον ποταμό Σηκουάνα και ενημέρωσαν τις αρχές περίπου στις 18.05 ώρα Γαλλίας. Οι πρώτοι πυροσβέστες που έφθασαν λίγο αργότερα στο Ιλ ντε λα Σιτέ, συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε, καθώς η φωτιά είχε ήδη επεκταθεί εντός του ναού και ζήτησαν ενισχύσεις.
Πλέον, οι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν την αρχική εστία της φωτιάς, με τις πληροφορίες από το Παρίσι να κάνουν λόγο για πιθανό βραχυκύκλωμα, στους ανελκυστήρες που είχαν τοποθετηθεί για να διευκολύνουν τις εργασίες συντήρησης του ναού.
Στο πλαίσιο αυτών ακριβώς των εργασιών συντήρησης του ναού, είχαν τοποθετηθεί τρεις ανελκυστήρες, ώστε οι τεχνίτες να μπορούν να εργάζονται κάτω από ένα ικρίωμα εκατοντάδων τόνων. Καθώς η περίπτωση να προκλήθηκε σπινθήρας σε εργασίες συγκόλλησης έχει αποκλειστεί, οι αρχές ερευνούν τους τρεις αυτούς ανελκυστήρες.
Η αστυνομία των Παρισίων συλλέγει φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό από περαστικούς, τουρίστες αλλά και από κάμερες σε κοντινά καταστήματα,ώστε μέσω μιας ειδικής εφαρμογής να συνθέσει ένα τρισδιάστατο βίντεο που θα δείχνει τις στιγμές από τα πρώτα λεπτά που ξέσπασε η πυρκαγιά.
Η πυροσβεστική υπηρεσία αντιμετώπισε ανυπέρβλητα προβλήματα, καθώς οι φλόγες που ξεκίνησαν σε ύψος άνω των τριάντα μέτρων από το έδαφος, ξεπέρασαν κάποια στιγμή ακόμα και τα ογδόντα μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Γάλλοι πυροσβέστες (μια από τις καλύτερα εκπαιδευμένες πυροσβεστικές υπηρεσίες σε ολόκληρη την ΕΕ) όταν αντιμετωπίζουν περιπτώσεις πυρκαγιάς σε παλαιά κτήρια, επιλέγουν να δράσουν εντός του κτηρίου, ώστε να περιορίσουν την καταστροφή ιστορικών κειμηλίων και και να μην χρησιμοποιήσουν αντλίες μεγάλης πίεσης. Όπως ανέφεραν οι επικεφαλής των πυροσβεστικών υπηρεσιών, αν είχαν επικεντρωθεί στην κατάσβεση της πυρκαγιάς με αντλίες υψηλής πίεσης, υπήρχε περίπτωση η θερμοκρασία εντός του ναού να ξεπεράσει ακόμα και τους 800 βαθμούς.
Από πέντε έως είκοσι χρόνια η αποκατάσταση των ζημιών
Ένα από τα μεγαλύτερα πλέον ερωτήματα, μετά την αποφυγή της πλήρους καταστροφής του συμβόλου της χριστιανοσύνης, είναι το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την μερική έστω αποκατάσταση των ζημιών αλλά και το κόστος που θα απαιτηθεί για ένα τέτοιο τιτάνιο έργο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι δωρεές πιθανότατα θα καλύψουν το ποσό. “Αυτή τη φορά, δεν θα μας λείψουν τα χρήματα”, σχολίασε ο δημοσιογράφος Στεφάν Μπερν, γνωστός για τις πολιτιστικές εκπομπές του στη γαλλική τηλεόραση, αναφερόμενος στη δυσκολία να βρεθούν χρηματοδότες για άλλους πολιτιστικούς θησαυρούς που κινδυνεύουν.
Η χρονική διάρκεια: Οι γνώμες διχάζονται. Σύμφωνα με τον Μπερν, θα χρειαστούν “το ελάχιστο δέκα με είκοσι χρόνια”, ξεκινώντας από την εκτίμηση των ζημιών μέχρι την πρόσκληση για υποβολή προσφορών. Για τις προκαταρκτικές εργασίες, όπως το καθάρισμα και το στέγνωμα του κτιρίου θα χρειαστεί επίσης χρόνος. Οι ειδικοί σημειώνουν πάντως ότι αφού ολοκληρωθούν όλα αυτά, οι εταιρείες που έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία μπορούν να προχωρήσουν στην αποκατάσταση σχετικά γρήγορα.
Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Ζακ Λανγκ ωστόσο δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το έργο θα πρέπει να ολοκηρωθεί μέσα σε μια τριετία και να μην τραβήξει για 15-20 χρόνια.
Ασφάλιση: Όσον αφορά την καταβολή αποζημιώσεων και τη μελλοντική ασφάλιση του ναού, η συζήτηση αναμένεται μακρά. Ποιος ευθυνόταν και για ποιο πράγμα ακριβώς; Στα ερωτήματα αυτά προστίθεται και η δυσκολία να καθοριστεί το αίτιο της πυρκαγιάς.
Πότε θα ξανανοίξει για τους επισκέπτες: Το εσωτερικό του καθεδρικού ενδεχομένως θα ανοίξει σχετικά γρήγορα. Θα πρέπει ωστόσο αρχικά να γίνει έλεγχος στις αψίδες για να πιστοποιηθεί η σταθερότητά τους. Αυτό ακριβώς εύχονται οι αρχές, το υπουργείο Πολιτισμού και η επισκοπή, να λειτουργήσει ξανά η εκκλησία για τους πιστούς και τους τουρίστες, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε το βράδυ της Τρίτης σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι η Παναγία των Παρισίων θα αποκατασταθεί μέσα σε πέντε χρόνια.
Πάνω από 750 εκατ. ευρώ οι δωρεές για την ανακατασκευή
Από ιδιώτες εκατομμυριούχους μέχρι την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από χιλιάδες ανώνυμους πολίτες, οι δωρεές για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων ξεπέρασαν ήδη τα 750 εκατομμύρια ευρώ, σε μια πρωτοφανή ένδειξη αλληλεγγύης.
Πολλές εύπορες οικογένειες της Γαλλίας έβγαλαν τα καρνέ των επιταγών ήδη από τα ξημερώματα σήμερα: η οικογένεια Πινό, ιδιοκτήτρια του ομίλου Kering, υποσχέθηκε 100 εκατομμύρια ευρώ. Λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε το παράδειγμά της η οικογένεια Αρνό, του ομίλου LVMH, που ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει 200 εκατομμύρια. Άλλα τόσα δίνει και η οικογένεια Μπετανκούρ-Μεγέρ, οι κληρονόμοι του κολοσσού L’Oreal.
Ο επιχειρηματίας Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ της Fimalac θα συμμετάσχει στην προσπάθεια για την αποκατάσταση του βέλους του ναού με το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ, όσα και η οικογένεια Μπουίγκ, του ομώνυμου ομίλου τηλεπικοινωνιών. Τα διπλάσια, δηλαδή 20 εκατομμύρια, προσφέρει η οικογένεια Ντεκό, μέσω της JCDecaux Holding.
Από το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έναν πανεθνικό έρανο για την αποκατάσταση του γοτθικού ναού, μια προσπάθεια που εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολη και μακροχρόνια. Την ώρα που οι πυροσβέστες έδιναν ακόμη τη μάχη με τις φλόγες, εταιρείες και ανώνυμοι πολίτες άρχισαν να καταθέτουν δωρέες, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει ο ιστότοπος του Ιδρύματος Πολιτιστικής Κληρονομίας της Γαλλίας.
Μέσω αυτού του ιδιωτικού, μη κερδοσκοπικού ιδρύματος (Fondation Patrimoine), ξεκίνησε ο έρανος που ήδη έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Για να αντιμετωπιστεί η ζήτηση τέθηκε σε λειτουργία άλλος ένας ιστότοπος (rebatirnotredamedeparis.fr/) υπό την εποπτεία του Κέντρου Εθνικών Μνημείων.
Μεταξύ των δωρητών είναι πολλές ενώσεις, ιδρύματα και εταιρείες – και όχι μόνο από τη Γαλλία. Ο πετρελαϊκός όμιλος Total ανακοίνωσε ότι θα δώσει 100 εκατομμύρια ευρώ, η τράπεζα Credit Agricole, μέσω του ιδρύματός της, άλλα 5 εκατομμύρια, ενώ 10 εκατομμύρια δίνει η Societe Generale. Και το συνολικό ποσό αναμένεται ότι θα αυξηθεί κι άλλο, μετά την έκκληση που απηύθυνε στα μέλη της η γαλλική ομοσπονδία εργοδοτών. Έτσι, ο όμιλος λιανικού εμπορίου Casino (καταστήματα Franprix και Monoprix) θα στηρίξει επίσης ενώ ο όμιλος τηλεπικοινωνιών Cap Gemini χορήγησε 1 εκατομμύριο