Κλείνει την προσεχή εβδομάδα η διαδικασία των Πανελλαδικών 2020 και χιλιάδες υποψήφιοι ετοιμάζονται ήδη για την επόμενη μέρα.
Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών 2020 αναμένεται να εκδοθούν περί τις 10 Ιουλίου. Τα δυο επόμενα βήματα είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων, για την οποία εξέδωσε οδηγίες το υπουργείο Παιδείας, και η ανακοίνωση των Βάσεων, τα… ύψη των οποίων θα εξαρτηθούν από τρεις βασικούς παράγοντες.
Υπενθυμίζεται ότι η τελική προθεσμία για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων είναι 17η Ιουλίου, ημέρα Παρασκευή. Σύμφωνα με αναλυτές, στις Πανελλαδικές 2020 το μάθημα – ρυθμιστής θα είναι η Νεοελληνική Γλώσσα, στο οποίο διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι όλων των επιστημονικών πεδίων.
Πανελλαδικές 2020: Τα κλειδιά στη συμπλήρωση των μηχανογραφικών
Ο μαθηματικός – σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης μίλησε στο iefimerida.gr για τη διαδικασία συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων. Οπως εξηγεί, «στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου το ερώτημα που απασχολεί χιλιάδες γονείς και υποψηφίους είναι: “Θα πάρω μετεγγραφή;”. Αυτό το ερώτημα από φέτος έχει πολλαπλές απαντήσεις, καθώς άλλαξαν τα πάντα στις μετεγγραφές.»
Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη, «στόχος των αλλαγών στις μετεγγραφές ήταν να περιοριστεί ο αριθμός των φοιτητών που έπαιρναν μετεγγραφή από την περιφέρεια προς το κέντρο, γιατί ο συνωστισμός στα τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στις σχολές, που αδυνατούν να εκπαιδεύσουν τόσους πολλούς φοιτητές. Δεύτερος στόχος να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά μορίων μεταξύ αυτών που έρχονται με μετεγγραφή σ’ ένα τμήμα και σ’ αυτούς που πέτυχαν κανονικά. Αν ένας φοιτητής που συγκέντρωσε 6.000 μόρια πάρει μετεγγραφή σε ένα τμήμα που έχει βάση 17.000 μόρια, τότε το πιο πιθανό είναι να μη μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματα, λόγω διαφοράς επιπέδου με τους υπόλοιπους φοιτητές.»
Η σημαντικότερη αλλαγή στα μηχανογραφικά
Γι’ αυτό, προσθέτει ο Στράτος Στρατηγάκης, «καθιερώθηκε η βάση μετεγγραφής. Αν ένα τμήμα έχει βάση τον Αύγουστο 17.000 μόρια, τότε για να έχει δικαίωμα μετεγγραφής ένας φοιτητής πρέπει να συγκεντρώνει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις τουλάχιστον 14.750 μόρια. Αν δεν συγκεντρώνει τουλάχιστον αυτά τα μόρια δεν έχει τη δυνατότητα να πάρει μετεγγραφή.»
Σύμφωνα με τον έμπειρο εκπαιδευτικό αναλυτή, «η σημαντικότερη, όμως, αλλαγή στις μετεγγραφές, που θα περιορίσει δραστικά τη δυνατότητα μετεγγραφής είναι η αλλαγή στις αντιστοιχίες των σχολών για μετεγγραφή. Τα τμήματα που δημιουργήθηκαν το 2018 και το 2019 με τους νόμους Γαβρόγλου, ορίστηκαν ως μη αντίστοιχα με τα παλαιότερα τμήματα. Ο διαχωρισμός αυτός υπήρχε και πέρυσι μόνο, όμως, για τις σχολές των Μηχανικών. Οι σχολές των πρώην ΤΕΙ δεν ήταν αντίστοιχες με τις Πολυτεχνικές Σχολές. Η μη αντιστοίχιση είχε την έννοια ότι δεν είχαν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα. Ίδια ονόματα, διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα δημιούργησαν πολλά λάθη στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού. Λογικό είναι να μπερδευτείς, όταν βλέπεις δύο τμήματα να έχουν όνομα Πολιτικών Μηχανικών (Πάτρα) και η διαφορά να είναι στο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, που είναι το Παν. Πατρών για το ένα και το Παν. Πελοποννήσου για το άλλο. Αυτό η… συνωνυμία δημιούργησε σωρεία λαθών και απελπισμένους φοιτητές» σημειώνει.
«Συνώνυμα, αλλά όχι ισοδύναμα»
Ο Στράτος Στρατηγάκης κρούει το δικό του «καμπανάκι»:
«Φέτος η λογική των συνώνυμων αλλά όχι ισοδύναμων επεκτάθηκε σε όλα τα νέα τμήματα. Αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα σε κάποιες περιπτώσεις, όπως τα τμήματα Φυσικοθεραπείας, για παράδειγμα, που θεωρούνται όλα νέα και μεταξύ τους αντίστοιχα. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, όμως, φοβάμαι, ότι θα δημιουργήσει μεγάλη σύγχυση και πολλά λάθη στο Μηχανογραφικό. Στον πίνακα (σ.σ. δείτε παρακάτω) βλέπουμε ότι όλα τα τμήματα έχουν τίτλο Φυσικής. Τα τμήματα της Λαμίας και της Καβάλας δεν είναι, από φέτος, αντίστοιχα με τα υπόλοιπα παρά μόνο μεταξύ τους.
»Αυτό έχει τη συνέπεια να μη μπορεί ένας φοιτητής του τμήματος της Λαμίας να πάρει μετεγγραφή για το τμήμα του Ηρακλείου, παρά μόνο για την Καβάλα. Ίδιο όνομα και μη αντίστοιχα. Φοβάμαι ότι θα υπάρξουν πολλά λάθη στο Μηχανογραφικό. Υποψήφιοι θα δηλώσουν το τμήμα της Λαμίας ελπίζοντας σε μετεγγραφή και μετά θα μάθουν ότι δεν έχουν το δικαίωμα μετεγγραφής παρά μόνο στην Καβάλα. Τα συνώνυμα αλλά όχι ισοδύναμα τμήματα είναι πάνω από 80, σε όλα τα πεδία.
»Αντιλαμβανόμαστε πόσο προσεκτική πρέπει να είναι η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, για να αποφευχθούν λάθη. Φυσικά έχει ευθύνη και το Υπουργείο Παιδείας γιατί με αυτή την απόφαση δημιουργεί συνωνυμίες που δεν αντιστοιχούν σε ισοδύναμα τμήματα.»
Καταλήγοντας, ο κ. Στρατηγάκης αναφέρει:
«Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα είναι ότι αν τα τμήματα δεν είναι αντίστοιχα, τότε δεν είναι και ισότιμα τα πτυχία που χορηγούν. Στα τμήματα των Μηχανικών, που πέρυσι ήταν διαχωρισμένα, αυτό είναι ξεκάθαρο. Το ίδιο, λογικά, μπορούμε να συμπεράνουμε και για τα τμήματα που φέτος διαχωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες (παλιά και νέα) και είναι δεκάδες. Τι επαγγελματικά δικαιώματα θα έχουν οι απόφοιτοί τους; Σύμφωνα με τα περσινά δεδομένα ήταν ισότιμα με τα υπόλοιπα. Σύμφωνα με τα φετινά δεδομένα, μάλλον όχι. Οι φοιτητές που εισήχθησαν πέρυσι πιστεύοντας ότι έχουν εισαχθεί σε ισότιμες σχολές αιφνιδιάζονται. Είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσει άμεσα το θέμα και οριστικά. Χωρίς μπρος πίσω.»
Πηγή: iefimerida.gr