Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, 2025 22:51
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλαδικές 2021 – Βάσεις: Άνοδος στις περιζήτητες σχολές – «Κατώφλι» τα 8.000 μόρια – Πού πάνε τα «ρετιρέ»






Kατακόρυφη αύξηση των βάσεων εισαγωγής στις περιζήτητες σχολές, λόγω του χαμηλού βαθμού δυσκολίας των θεμάτων και των επιδόσεων των μαθητών στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, σε συνδυασμό με την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και τη μείωση του αριθμού εισακτέων σε κεντρικά ΑΕΙ.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία από βαθμολογικά κέντρα, υπάρχουν και πολύ χαμηλές βαθμολογίες που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο οι βάσεις να είναι «διπλής κατεύθυνσης», δηλαδή τα «ρετιρέ» να έχουν κατακόρυφη άνοδο, ενώ οι μεσαίες σχολές να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, κυρίως στο 1ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

«Κατώφλι» σε κάθε περίπτωση, λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, θα είναι βαθμολογίες κοντά στα 8.000 μόρια. Τα βαθμολογικά στοιχεία αναμένεται να γνωστοποιηθούν έως την ερχόμενη Παρασκευή, καθώς το υπουργείο Παιδείας ζητεί από τους διευθυντές των Διευθύνσεων στις 9 Ιουλίου το πρωί να παραδώσουν στους διευθυντές των Γενικών Λυκείων της περιοχής ευθύνης τους τα δέματα που θα περιέχουν τα αποκόμματα των τετραδίων και τις δύο εκτυπώσεις καταστάσεων, ενώ έχει ζητήσει από τα βαθμολογικά κέντρα να ολοκληρώσουν έως την ερχόμενη Τρίτη τις διαδικασίες.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των φετινών εξετάσεων είναι ότι οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για πρώτη φορά με SMS στο κινητό τους για τους βαθμούς τους, οι οποίοι μπαίνουν κατά χιλιάδες από την πρώτη στιγμή στο σύστημα δείχνοντας το ενδιαφέρον τους.

Eνα ακόμα στοιχείο της χρονιάς αυτής είναι ότι ένα ποσοστό της τάξης του 15% δεν θα μπορέσει να καταθέσει μηχανογραφικό δελτίο, καθώς αναμένεται να μην πιάσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Αναμένονται πάντως οι βαθμολογίες και των ειδικών μαθημάτων περί τα τέλη του μήνα, προκειμένου οι υποψήφιοι να καταθέσουν μηχανογραφικό. Ακόμα μία φετινή ιδιαιτερότητα είναι ότι οι υποψήφιοι μπορούν να καταθέσουν δύο μηχανογραφικά, καθώς δίνεται η δυνατότητα να δηλώσουν και τμήματα των ΙΕΚ σε περίπτωση που το επιθυμούν.

Τα στοιχεία από τη βαθμολόγηση των υποψηφίων σε συνάρτηση με τη σχετικά μικρή δυσκολία των θεμάτων δείχνουν ανοδική τάση των βάσεων και παράλληλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι χιλιάδες θέσεις σε περιφερειακά πανεπιστήμια -κυρίως σε σχολές χαμηλής ζήτησης- θα παραμείνουν φέτος κενές επειδή για να εισέλθει ένας υποψήφιος θα απαιτείται να έχει γράψει τουλάχιστον 8, δηλαδή να συγκεντρώνει περίπου 8.000 μόρια, όταν μέχρι πέρυσι αρκούσε να μπει ακόμα και με βαθμολογίες 2 και 3.

Βασικά συμπεράσματα από μία ιδιαίτερη χρονιά

1. Ανοδος των βάσεων στις περιζήτητες Νομικές, Ιατρικές και Πολυτεχνικές Σχολές. Οι Ιατρικές αναμένεται να κινηθούν στα 18.000 μόρια και άνω, ενώ άνοδος αναμένεται και στη Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα στο 1ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο. Στο 1ο το «κατώφλι» αναμένεται ότι θα είναι κοντά στο 8, ενώ στο 2ο πεδίο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για βαθμολογία κοντά στο 9,5. Στο 3ο δεν αποκλείεται η βάση να κινηθεί στα όρια του 10, ενώ στο 4ο θα είναι λίγο πιο πάνω από το 8, ενώ πέρυσι κινήθηκε γύρω στο 7.

2. Οι αποκαλούμενες «μεσαίες σχολές» θα έχουν βάση πάνω από 12 και με το 0,8 της ΕΒΕ θα βγει γύρω στο 10, οπότε αναμένεται συσσώρευση υποψηφίων, καθώς μέχρι το 10 έγραψε η πλειονότητα, ενώ αρκετοί φαίνεται ότι έχουν πιάσει βαθμολογίες γύρω στο 13-14.

3. Περισσότερες από 100 σχολές αναμένεται να μην πιάσουν τη βάση εισαγωγής, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών κενών θέσεων σε σχολές, ακόμα και περισσότερες από 10.000, καθώς ακόμα και αν ο υποψήφιος συγκεντρώσει 7.000 μόρια, λόγω ΕΒΕ δεν θα αποκτήσει τη φοιτητική ιδιότητα, όπως πέρυσι.

4. Οι βαθμολογίες 2, 3, 4 πρέπει να γίνουν 7, 8 και 9 για να εξασφαλίσουν μια θέση εισαγωγής σε κάποια σχολή καθώς τα παλιά 3.000 μόρια πρέπει να είναι φέτος 8.000. Οσοι έχουν, πάντως, βαθμολογίες πάνω από 13-14, δεν έχουν κανένα θέμα με την ΕΒΕ.

5. Τα θέματα στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, όπως τα Μαθηματικά και τα Αρχαία Ελληνικά, ήταν βατά αλλά κλιμακούμενης δυσκολίας προκειμένου να ξεχωρίσουν οι άριστοι και οι πολύ καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι.

Εως το 15-16 χρειαζόταν, όπως φαίνεται, μεγαλύτερη προσπάθεια, ωστόσο τα θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας που επιλέχθηκαν εξασφάλισαν ότι και οι άριστοι μπορούν να γράψουν υψηλές βαθμολογίες και οι λιγότερα προετοιμασμένοι μαθητές να καταφέρουν να συγκεντρώσουν μόρια εισαγωγής για τα ΑΕΙ. Αστάθμητοι παράγοντες είναι η ζήτηση που θα διαμορφωθεί στο μηχανογραφικό δελτίο, κυρίως για τις σχολές στην Περιφέρεια και την οικονομική δυνατότητα των οικογενειών να σπουδάσουν τα παιδιά τους μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Μεγάλη συμμετοχή παρά τον κορωνοϊό

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των υποψηφίων από τα Γενικά Λύκεια στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Σύμφωνα με τους αρμόδιους του υπουργείου Παιδείας, η συμμετοχή κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, εκτός από τα ΕΠΑΛ, όπου οι υποψήφιοι είχαν λίγο χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής, αλλά αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι είναι ενήλικες και συνήθως εμφανίζουν χαμηλότερο ποσοστό από τους συμμαθητές τους στα ΓΕΛ.

 

 

Πηγή: protothema.gr