Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024 20:37
Τοπικά

Πανεπιστήμιο Θεσσαλία: Στεγαστικό επίδομα για 4.570 φοιτητές






Στους 4.570 ανέρχονται οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας οι οποίοι είναι δικαιούχοι του στεγαστικού επιδόματος. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του τοπικού Ακαδημαϊκού ιδρύματος ήδη έτρεξαν γρήγορα τις διαδικασίες για την έγκαιρη καταβολή των χρημάτων. Μάλιστα τα ποσά ήδη δίνονται στους δικαιούχους. 

Σημαντική «ανάσα» για γονείς των οποίων τα παιδιά σπουδάζουν αποτελεί το στεγαστικό επίδομα το οποίο καταβάλλεται από την πολιτεία. Σε μια περίοδο μάλιστα που θα μισθώματα για τη φοιτητική στέγη έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια ακόμη και 20-30% και δύσκολα μπορεί να βρει κανείς σπίτι κάτω από 250-300 ευρώ, το επίδομα που χορηγείται από το κράτος είναι μια μικρή μεν, κρίσιμη δε ανακούφιση για τους χιλιάδες γονείς που τα παιδιά παρακολουθούν σπουδές σε άλλες πόλεις από τους τόπους διαμονής τους.

Αυτό ισχύει φυσικά και για τους χιλιάδες Βολιώτες που σπουδάσουν εκτός Μαγνησίας και πρέπει να καταβάλλουν σημαντικά ποσά για τις σπουδές τους.

Σημειώνεται το ποσό του στεγαστικού επιδόματος ανέρχεται από φέτος για τα περιφερειακά ΑΕΙ, όπως το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στα 2.000 ευρώ για τον φοιτητή που μένει μόνος του στο σπίτι και στα 2.500 ευρώ για τον φοιτητή που συγκατοικεί.

Βέβαια η χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος εμπεριέχει διάφορες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η υποχρέωση του φοιτητή να έχει περάσει το 50% των μαθητών της περασμένης ακαδημαϊκής χρονιάς.

Μάλιστα αρμόδιοι παράγοντες τονίζουν πως αυτή η προϋπόθεση είναι και μια πίεση προς τους φοιτητές για να διαβάζουν, να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους και να μην εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας φέτος για την καταβολή του στεγαστικού επιδόματος υποβλήθηκαν 5.748 αιτήσεις και τελικά εγκρίθηκαν για πληρωμή οι 4.570. Μάλιστα οι υπηρεσίες του ιδρύματος δούλεψαν εντατικά και έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν στην συντριπτική πλειονότητα την αξιολόγηση των αιτήσεων.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τυπικά διαθέτει 45.000 φοιτητές. Ωστόσο αρκετοί από αυτούς εντάσσονται στην κατηγορία των «αιώνιων» φοιτητών. Επίσης υπάρχουν και πολλοί φοιτητές που σπουδάσουν στις πόλεις, ειδικά για τους Βολιώτες και τους Λαρισαίους που έχουν στις πόλεις τους αρκετά πανεπιστημιακά τμήματα, ενώ υπάρχουν και άλλοι που μετακινούνται μεταξύ των θεσσαλικών πόλεων και δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να νοικιάσουν.

Επίσης για κάποιους φοιτητές το οικογενειακό εισόδημα ξεπερνά το όριο που έχει θέσει το υπουργείο παιδείας.

Πρόκειται για μερικούς λόγους που απαντούν στο ερώτημα, πώς από τους 45.000 εγγεγραμμένους φοιτητές, λαμβάνουν το στεγαστικό επίδομα τελικά οι περίπου 4.500. 

Αξίζει να σημειωθεί πως 353 αιτήσεις που υποβλήθηκαν και εγκρίθηκαν για πληρωμή αφορούν φοιτητές που συγκατοικούν.

Κοντά στις 1.000 ήταν αυτές που απορρίφθηκαν, αφού δεν κάλυπταν τις προδιαγραφές.

ροι και προϋποθέσεις

Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην υπερβαίνει τα τριάντα  χιλιάδες (30.000) ευρώ προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε  εξαρτώμενο τέκνο, πέραν του ενός.

Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των τέκνων που τον βαρύνουν, από κάθε πηγή.

  1. Ο φοιτητής πρέπει να διαμένει σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών του σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του, στην οποία ο ίδιος ή οι γονείς του δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας. Η μίσθωση θα πρέπει να είναι σε ισχύ για τουλάχιστον έξι (6) μήνες εντός του ακαδημαϊκού έτους για το οποίο αιτείται το επίδομα. Ως μίσθωση θεωρείται και η διαμονή σε πανσιόν ή ξενοδοχείο, εξάμηνης τουλάχιστον διάρκειας.
  2. Οι γονείς του φοιτητή ή ο ίδιος να μην είναι κύριοι ή επικαρπωτές κατοικιών (ιδιοχρησιμοποιουμένων ή εκ- μισθωμένων) που υπερβαίνουν τα διακόσια (200) τ.μ. αθροιστικά, με εξαίρεση κατοικίες ή διαμερίσματα που βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό λιγότερο των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων, όπως οι οργανισμοί αυτοί τοπικής αυτοδιοίκησης προβλέπονταν πριν την ισχύ του ν. 2539/1997 (Α ́244).
  3. Ο φοιτητής να έχει εξεταστεί επιτυχώς στα μισά μαθήματα του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους για το οποίο αιτείται το επίδομα.

Συνολικός αριθμός μαθημάτων θεωρείται ο προβλεπόμενος στο ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών.

Πηγή: ΘΕΣΣΑΛΙΑ