Νέα υπονοούμενα για επιμίσθια ιδρυματικών προγραμμάτων εξαιτίας των οποίων κάποιοι «γαντζώνονται» από τις θέσεις τους και παροτρύνσεις να αναζητηθούν στοιχεία στο «Διαύγεια», έρχονται να τραυματίσουν εκ νέου το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με φόντο τη διαδικασία – παρωδία για την εκλογή των πέντε εξωτερικών μελών που θα συμπληρώσουν το Συμβούλιο Διοίκησης, μέσα από το οποίο θα προκύψει και ο νέος πρύτανης.
Προχθές, πρόταση για την εκ νέου προκήρυξη υποψηφιοτήτων για εξωτερικά μέλη, μετά το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει τα έξι εσωτερικά μέλη, φαίνεται να συνάντησε ισχυρές αντιδράσεις και οι εκλογές στο Π.Θ. εξακολουθούν να βρίσκονται σε σημείο μηδέν, «πληγώνοντας» την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Οπως είναι γνωστό, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τα εσωτερικά μέλη είναι χωρισμένα σε δύο «στρατόπεδα». Το ένα με επικεφαλής τον Χαράλαμπο Μπιλλίνη που είναι ο πλειοψηφών και διεκδικεί τη θέση του πρύτανη και το δεύτερο του απερχόμενου πρύτανη, Ζήση Μαμούρη. Κάθε «στρατόπεδο» έχει τρία μέλη, με αποτέλεσμα οι αλλεπάλληλες ψηφοφορίες για την εκλογή των πέντε εξωτερικών μελών να βγαίνουν ισόπαλες.
Απόπειρα ανατροπής των ισορροπιών που έγινε με την προσέγγιση του κ. Νίκου Δαναλάτου από το «στρατόπεδο» των κ.κ. Ι. Θεοδωράκη, Ευρ. Μυστακίδη και Παντ. Μπάγκο, στον οποίο πρότειναν να διεκδικήσει τη θέση του πρύτανη, κόντρα στον κ. Μπιλλίνη, δεν απέφερε ουσιαστικούς καρπούς. Το μόνο που κατορθώθηκε ήταν να εκλεγεί μόνο ένα από τα πέντε εξωτερικά μέλη, που είναι ο Βολιώτης αστροφυσικός Ν. Πράντζος.
Ο κ. Δαναλάτος φαίνεται να δέχεται στενό «μαρκάρισμα» και από τη δική του ομάδα, η οποία θέλει να εκλέξει τα «δικά» της εξωτερικά μέλη, προκειμένου να αναδείξει και πρύτανη.
Στην προχθεσινή συνεδρίαση η ομάδα του κ. Μπιλλίνη φέρεται να πρότεινε επαναπροκήρυξη υποψηφιοτήτων για εξωτερικά μέλη, από τη στιγμή που οι έξι δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε πρόσωπα κοινής αποδοχής. Την επαναπροκήρυξη προβλέπει άλλωστε και εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για τις εκλογές με βάση τον νέο Νόμο.
Ωστόσο, απέναντι στην πρόταση υπήρξαν ισχυρές αντιδράσεις από το αντίπαλο στρατόπεδο, που μάλιστα με μήνυμά του στην πλατφόρμα επικοινωνίας των ακαδημαϊκών (alldep) τάσσονταν κατά της συγκεκριμένης λύσης.
Η διαδικασία έχει τραυματίσει την ακαδημαϊκή κοινότητα. Κι αυτό γιατί έχουν διαρρεύσει καταγγελίες περί «πραξικοπήματος» από τη μία πλευρά, «εκβιασμών και bullying» από την άλλη, ενεπλάκη ακόμη και η νομική υπηρεσία που εγκαλείται για την τήρηση του Νόμου και η οποία με τη σειρά της προειδοποιεί για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ενώ ηχηρή είναι και η παρέμβαση ακαδημαϊκών που μιλούν για πλήρες χάος εξαιτίας του Νόμου.
Χθες, νέα υπονοούμενα με ανοιχτή επιστολή μέλους της ακαδημαϊκής κοινότητας στο alldep ήρθαν να ανοίξουν νέες πληγές. Καθηγητής υποστηρίζει ότι η διαφωνία των εσωτερικών μελών δεν αφορά στα εξωτερικά μέλη που θα εκλεγούν. Αφήνει αιχμές ότι το «διακύβευμα» είναι τα επιμίσθια ιδρυματικών προγραμμάτων που κινδυνεύουν να χαθούν αν εκλεγεί πρύτανης από συγκεκριμένη ομάδα και καλεί τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να αναζητήσουν στοιχεία στη Διαύγεια.
Το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει διοικητικά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι πλέον οριστικό και δεν αποκλείεται τη λύση να κληθεί να δώσει η ίδια η Σύγκλητος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να ζητηθεί από τη Σύγκλητο να οριστεί συγκεκριμένος αριθμός συνεδριάσεων για την εκλογή εξωτερικών μελών και σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί εκλογή, να γίνει επαναπροκήρυξη υποψηφιοτήτων για εξωτερικά μέλη.
ΠΗΓΗ:ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ/ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ