Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024 09:46
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 80 δισ. τα δηλωθέντα εισοδήματα φέτος μετά μία 10ετία






Εντυπωσιακή αύξηση στα εισοδήματα από μερίσματα που εκτινάχθηκαν πέρυσι στα 6,1 δισ. ευρώ, από 2,6 δισ. ευρώ το 2020 αποτύπωσε η επεξεργασία των περυσινών φορολογικών δηλώσεων. Παρά την πανδημία οι δηλώσεις του 2021 δεν κατέγραψαν μείωση στα δηλωθέντα εισοδήματα, ενώ οι φετινές δηλώσεις αναμένεται να επαναφέρουν τα συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα πάνω από τα 80 δισ. ευρώ, επίπεδο που είχε να καταγραφεί από το 2012.

«Αρωγός» στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, καλύπτοντας τις αυξημένες ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού, θα είναι και φέτος ο φόρος εισοδήματος. Τόσο από την πορεία εκκαθάρισης των φετινών φορολογικών δηλώσεων όσο και από τις εισπράξεις από την παρακράτηση που γίνεται στους μισθούς και τις συντάξεις, προκύπτουν ενθαρρυντικά νέα για το οικονομικό επιτελείο.

Υστερα από τουλάχιστον μια 10ετία, τα δηλωθέντα εισοδήματα των φυσικών προσώπων είναι πιθανό ότι θα ξεπεράσουν φέτος τα 80 δισ. ευρώ, κάτι που έχει να καταγράψει η ΑΑΔΕ από το μακρινό 2012. Η εμφάνιση μεγαλύτερων εισοδημάτων –κάτι που αποδίδεται στην ανάπτυξη, στην άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, αλλά και στον πληθωρισμό–, αλλά και η μη τιμαριθμική αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας αναμένεται να ανεβάσουν το τελικό ποσό του φόρου εισοδήματος που θα συγκεντρωθεί μέσα στο 2022 αρκετά πάνω από τον στόχο των 10,4 δισ. ευρώ που έχει αποτυπωθεί στον φετινό προϋπολογισμό. Ηδη στο 5μηνο καταγράφεται υπέρβαση 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, ενώ τα στοιχεία του Ιουνίου που θα δημοσιευτούν μέσα στο επόμενο 10ήμερο αναμένεται να διευρύνουν ακόμη περισσότερο το ποσό της υπέρβασης.

Η υπεραπόδοση προκύπτει εξαιτίας δύο διαφορετικών λόγων. Πρώτον, αυξάνεται μήνα με τον μήνα η φορολογητέα ύλη –δηλαδή τα δηλωθέντα εισοδήματα– και δεύτερον αυξάνεται σε αρκετές περιπτώσεις ο συντελεστής υπολογισμού του φόρου σε αυτό το πρόσθετο εισόδημα. Ηδη από αυτόν τον μήνα αρχίζει να καταβάλλεται στο δημόσιο ταμείο η παρακράτηση φόρου που επιβλήθηκε για τον Μάιο στους δικαιούχους του κατώτατου μισθού. Η αύξηση κατά 7% οδήγησε τους μισθούς εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων πάνω από το αφορολόγητο, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η παρακράτηση φόρου. Σταδιακά η αύξηση της παρακράτησης φόρου θα εμφανίζεται σε ολοένα και περισσότερα εκκαθαριστικά μισθοδοσίας, καθώς όσο θα επιμένει ο πληθωρισμός, τόσο θα δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για αυξήσεις και στις ονομαστικές αποδοχές μέσα από την υπογραφή ατομικών, επιχειρησιακών ή και συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Πάνω από 80 δισ. τα δηλωθέντα εισοδήματα φέτος μετά μία 10ετία-1

Η αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων στα φυσικά πρόσωπα έχει ξεκινήσει από πέρυσι. Ηδη, στις φετινές φορολογικές δηλώσεις αναμένεται να αποτυπωθεί… αναρρίχηση των δηλωθέντων εισοδημάτων στα προ πανδημίας επίπεδα. Το 2019 δηλώθηκαν 78,4 δισ. ευρώ και στις φετινές φορολογικές δηλώσεις είναι πιθανό να ξεπεράσουμε τα 80 δισ. ευρώ, ποσό που είχε να δηλωθεί σε φορολογικές δηλώσεις από το 2012 (80,12 δισ. ευρώ).

Σε λίγες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η στατιστική των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν πέρυσι. Οι δηλώσεις του 2021 αποτύπωσαν τις συνέπειες της πανδημίας. Το τελικό αποτέλεσμα όμως που θα ανακοινωθεί θα επιφυλάσσει, σύμφωνα με πληροφορίες, μια μεγάλη έκπληξη: παρά το «λουκέτο» στην οικονομία, τις αναστολές συμβάσεων εργασίας και τα «κουρέματα» των ενοικίων, το συνολικό εισόδημα που δηλώθηκε τελικώς δεν είχε μείωση σε σχέση με το 2019. Διαμορφώθηκε περίπου στα 79 δισ. ευρώ έναντι 78,4 δισ. ευρώ το 2019. Ο λόγος; Εκτοξεύτηκαν τα εισοδήματα από μερίσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έφτασαν στα 6,1 δισ. ευρώ έναντι 2,6 δισ. ευρώ το 2019, κάτι που οφείλεται ξεκάθαρα στη διανομή μερισμάτων παρελθόντων ετών. Οι εταιρείες βρήκαν την ευκαιρία εξαιτίας του «παγώματος» της εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων να προχωρήσουν στην διανομή επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ. Ο δεύτερος λόγος συγκράτησης των εισοδημάτων ήταν τα αναδρομικά των συνταξιούχων που έφτασαν τα 1,5 δισ. ευρώ, συγκρατώντας τα συνολικά εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις στα 60,5 δισ. ευρώ. Για το 2021, που έχουν φύγει από τη μέση οι πολλές αναστολές συμβάσεων εργασίας αλλά και τα προσωρινά «λουκέτα» των επαγγελματιών, τα δηλωθέντα εισοδήματα αναμένεται να ξεπεράσουν ακόμη και τα 80 δισ. ευρώ. Η αύξηση έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται στα εκκαθαριστικά.

Στα πρώτα 4,4 εκατομμύρια εκκαθαριστικά που έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα, έχουν προκύψει 1,45 εκατομμύρια χρεωστικά και έχει βεβαιωθεί φόρος 1,453 δισ. ευρώ. Δηλαδή αντιστοιχούν 1.000 ευρώ ανά εκκαθαριστικό, ποσό μεγαλύτερο σε σχέση με πέρυσι (σ.σ. το 2021 έκλεισε με μέση επιβάρυνση ανά χρεωστικό εκκαθαριστικό στα 952 ευρώ). Μάλιστα, όσο θα περνούν οι ημέρες και θα αυξάνεται ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θα αυξάνεται και ο μέσος φόρος ανά εκκαθαριστικό, καθώς παραδοσιακά αυτοί που έχουν να πληρώσουν πολλά είναι αυτοί που υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση την τελευταία στιγμή.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ