Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024 00:31
Θεσσαλία

Πανώλη: Θανατώθηκαν ήδη 9.000 αμνοερίφια στη Θεσσαλία – Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για όσα θάφτηκαν ζωντανά






Συνεχίζονται οι έλεγχοι για πιθανό εντοπισμό κρουσμάτων πανώλης στα αιγοπρόβατα στη Θεσσαλία, με τα δείγματα που εξετάστηκαν χτες, Πέμπτη, να βγαίνουν αρνητικά, εν μέσω των σοβαρών καταγγελιών για άρρωστα ζώα που θάφτηκαν ζωντανά στο Καστράκι Καλαμπάκας.

Όπως έχει γίνει γνωστό, μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί πάνω από 130.000 αμνοερίφια και έχουν θανατωθεί περίπου 9.000 από αυτά.

Μέχρι την Τετάρτη συνεχίζονται οι έλεγχοι στα ζώα

Τα κλιμάκια, που έχουν συγκροτηθεί για τους ελέγχους, θα συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η μεγαλύτερη ανάλογη επιχείρηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα στη χώρα, αναφέρει η ΕΡΤ.

Την ίδια ώρα, μετά την καρατόμηση του προϊσταμένου της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Τρικάλων για το θέμα των αμνοεριφίων που θάφτηκαν ζωντανά, ο περιφερειάρχης είπε ότι δεν θα υπάρξει καμία συγκάλυψη. Ο Δημήτρης Κουρέτας διαμήνυσε πως θα δεν γίνει επιτρεπτό τέτοιες ενέργειες να αμαυρώσουν την μεγάλη επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετές ημέρες σε ολόκληρη την περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου να σταματήσει η μετάδοση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει διαταχθεί πειθαρχική και διοικητική έρευνα, ενώ ο περιφερειάρχης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, μετά τις σοκαριστικές εικόνες με τα ζώα να θάβονται ζωντανά.

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου ζητά η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Την ίδια ώρα, με επιστολή η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία ζητά την παρέμβαση του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου για την προστασία των ζώων κ. Μασούρα.

Στην επιστολή αναφέρουν:

Αξιότιμη κ Εισαγγελέα,

Με βάση καταγγελίες που δημοσιεύθηκαν σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ τα οποία επισυνάπτουμε, 350 αιγοπρόβατα θάφτηκαν ζωντανά αφού χτυπήθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα.

Η θανάτωση των αιγοπροβάτων έγινε για να περιοριστεί η μετάδοση πανώλης που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Επειδή,

  • η κατά συρροή ασφυκτική θανάτωση,  όσο και ο βασανισμός που προηγήθηκε αποτελούν κακουργηματικές πράξεις ιδιαίτερης βαρύτητας που προβλέπονται και τιμωρούνται από το άρθρο 24 παράγραφος 1 περίπτωση β του Νόμου 4830/2021″
  • είναι πιθανό τέτοια φαινόμενα να επαναληφθούν στα πλαίσια της μαζικής θανάτωσης αιγοπροβάτων,

αιτούμεθα

α.να διερευνηθούν και να αποδοθούν ευθύνες στους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος

β. να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην επαναλαμβάνονται παρόμοιες αποτρόπαιες πράξεις.