Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025 16:02
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαδημούπολη: Στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα ψάχνουν αν είναι τα ενοίκια… «αμαρτία»

Η σιωπή του κομματικού και επικοινωνιακού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με κρότο
Απαντήσεις στην υπόθεση Παπαδημούλη ψάχνει (από τον ίδιο) το διαχρονικό αίτημα περί νόμιμου και ηθικού στην πολιτική ζωή, δύο εικοσιτετράωρα μετά την χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων του Πρώτου Θέματος της Κυριακής, σχετικά με τη συστηματική ενασχόληση του επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη στις εκμισθώσεις ακινήτων του σε πρόσφυγες και μετανάστες.





Μολονότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τα πρωτοκλασάτα στελέχη και σύσσωμος ο επικοινωνιακός μηχανισμός της Κουμουνδούρου μιλούν με τη σιωπή τους προς την πλευρά του Ευρωβουλευτή, ο τελευταίος επανήλθε χθες προς υπεράσπιση του εαυτού του, χρεώνοντας στα ΜΜΕ, την Νέα Δημοκρατία και την… τρύπα του όζοντος τα δεκάδες ακίνητα και ενοίκια, που εκμεταλλευόταν μέσω των ΜΚΟ, για να στεγαστούν «της γης οι κολασμένοι».

Παρότι η ηθική διάσταση της υπόθεσης, αν δηλαδή ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορεί να γίνεται ο ίδιος προσωπικά αποδέκτης ευρωπαϊκών πόρων για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών διά της τεθλασμένης οδού δεν έχει ακόμη απαντηθεί, απάντηση στην ερώτηση «γιατί είναι ανήθικο κάποια λεφτά δηλωμένα, φορολογημένα, νόμιμα της οικογένειας μου και δικά μου απολύτως εξηγημένα, να έρχονται από τράπεζα του εξωτερικού στην Ελλάδα και να επενδύονται στην ελληνική οικονομία, θα ήταν πιο ηθικό να αγόραζα -όπως κάνουν άλλοι πολιτικοί- ένα σπίτι στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες, στη Νέα Υόρκη ή να τα έκρυβα σε θυρίδες, ή πίσω από offshore και αχυρανθρώπους;» ζήτησε χθες σε συνέντευξή του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να συμπαρασύρει οπαδικά συντρόφους και τον κομματική δημοσιογραφία με το μέρος του.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο κ. Παπαδημούλης ισχυρίστηκε ότι «δεν είναι αμαρτία ένας άνθρωπος που είναι εύπορος να είναι αριστερός», θέτοντας ο ίδιος, μόνος του τη συζήτηση σε ηθική βάση. Αναζητώντας παράλληλα εθελοντές – «αναμάρτητους» συντρόφους του προς πολιτική του κάλυψη, μετά βίας εμφανίστηκαν να τον καλύπτουν σχεδόν αναγκαστικά χθες σε πάνελ και ραδιόφωνα οι πρώην υπουργοί, Νίκος Φίλης και Έφη Αχτσιόγλου, όταν κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα επί της «Παπαδημούπολης» στο πλαίσιο προγραμματισμένων συνεντεύξεών τους, από τα οποία προσπάθησαν να διαφύγουν στο τέλος με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

«Ο κ. Παπαδημούλης έχει δώσει πολύ πειστικές απαντήσεις», προσθέτοντας ότι «είχε καθαρό χρήμα, φορολογημένο» απάντησε ο πρώην υπουργός, Νίκος Φίλης χωρίς να υπεισέλθει σε επιμέρους λεπτομέρειες. Κληθείσα να σχολιάσει την υπόθεση, συμψηφισμό με την μορφή «αντιπερισπασμού» επιχείρησε η πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου δηλώνοντας πώς «προσπαθεί η ΝΔ να ρίξει λάσπη σε πρόσωπα, να προχωρά ουσιαστικά σε δολοφονίες χαρακτήρων». Αντίθετα, «ο κ. Παπαδημούλης είναι ένας απόλυτα ακέραιος άνθρωπος και πολιτικός, η πορεία του το έχει δείξει, δεν υπάρχει τίποτα το αδιαφανές στον τρόπο που έχει λειτουργήσει», ισχυρίστηκε η πρώην υπουργός χωρίς να μπαίνει στην πολιτική ουσία της υπόθεσης.

Πλην των δύο πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, η σιωπή της ηγεσίας, της Πολιτικής Γραμματείας (που συνεδριάζει και σήμερα λόγω διακοπής της χθεσινής συνεδρίασης), της κοινοβουλευτικής ομάδας και των υπόλοιπων Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με κρότο, καθώς η περίπτωση Παπαδημούλη ακουμπά από τις ΜΚΟ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, μέχρι την εσωκομματική μάχη για την προβολή ισχύος μεταξύ των στρατοπέδων των «προεδρικών» και των «αριστερόστροφων», με τον κ. Παπαδημούλη να έχει μετοικήσει μετά τις τελευταίες Ευρωεκλογές με τους τελευταίους.

Κυρίως, όμως, η «βιομηχανία» αγοραπωλησιών και εκμισθώσεων, η οποία οργανώθηκε με κάθε λεπτομέρεια και με ανθρωπιστικό περίβλημα από τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακουμπά στο ευαίσθητο για τα ελληνικά συμφέροντα ζήτημα της διαχείρισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, σε μια κρίση μάλιστα καμπή του. Πόσο μάλλον όταν η εντύπωση της εργαλειοποίησης της εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής, για να αποτιμηθεί με τη σειρά της σε ενοίκια και ευρώ, είναι παρούσα σε όλα σχεδόν από τα δεκάδες χιλιάδες σχόλια των Ελλήνων πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταφέρνοντας ένα συντριπτικό χτύπημα στην καρδιά του «πλεονεκτήματος της Αριστεράς» δια χειρός ενός διαπρύσιου μέχρι πρότινος ρήτορά της.

Δεδομένου ότι ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σταματά την εξιστόρηση της υπόθεσης πριν τις υπογραφές των συμβολαίων με τις ΜΚΟ, αλλά και την εκταμίευση περίπου 6.000 ευρώ μηνιαίως από τα ενοικιαστήρια, η απόφασή του, όπως αυτή ανακοινώθηκε την περασμένη Κυριακή, να παραχωρεί τα «καθαρά έσοδα» στο εξής σε κοινωνικές δράσεις, δεν απέφερε την κοινωνική εκτόνωση που ο ίδιος ίσως φανταζόταν, αφού στη συλλογική μνήμη έχει «φορτωθεί» πρόσφατα η εικόνα του να φορτώνει καρότσια στην καραντίνα, την οποία έσπασε για να σπεύσει στο σούπερ μάρκετ, να γεμίσει χωρίς αύριο, αυτά που σήμερα έλειπαν από πολλές ελληνικές οικογένειες.

Σφυρίζοντας αδιάφορα για το πλήγμα που κατάφερε στην έξωθεν καλή μαρτυρία του ΣΥΡΙΖΑ, «κακώς το συνεχίζει. Εκθέτει τον ίδιο και το κόμμα» μονολογούν οι συνάδελφοί τους στους κομματικούς διαδρόμους, ενώ μόνο ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου έσπασε την «ομερτά» των Βρυξελλών, δηλώνοντας ότι «δεν μπορούμε να λέμε ότι ο τάδε υπουργός της ΝΔ χρωστάει πάρα πολλά ή ότι το πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη δεν είναι καθαρό, δεν μπορούμε να πάμε στη λογική το μη χείρον βέλτιστον. Στην αριστερά, ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι αναγκαστικά και ηθικό», δοκιμάζοντας τα όρια των αντοχών μιας διαιρεμένης Ευρωομάδας. Χρειάστηκε καφές και… μασάζ στην Κουμουνδούρου, ένα τριήμερο καρέ καρέ στην Αίγινα, αλλά και το ενδεχόμενο νέων εσωκομματικών εκρήξεων, για να εξευμενίσει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας τα πνεύματα, όταν μάλιστα ακολουθεί στη λίστα των επιλαχόντων Ευρωβουλευτών ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Στην ηχηρή σιωπή που διατρέχει την αξιωματική αντιπολίτευση από την κορυφή ως τη βάση αντιπαρατέθηκαν χθες εκπρόσωποι άλλων πολιτικών φορέων, συναισθανόμενοι την πληγή στο κοινωνικό αποτύπωμα της υπόθεσης για τον πολιτικό βίο της χώρας συλλήβδην.

«Ο κύριος Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Εκφράζει μία ατζέντα ανοιχτών συνόρων, φιλομεταναστευτική, ανθρωπιστική και οτιδήποτε άλλο. Δεν είναι μόνο ότι ο Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου παίρνει χρήματα της Ευρώπης. Είναι και ότι ο άνθρωπος που πουλάει ανθρωπισμό, πάει και βγάζει λεφτά από τους μετανάστες, κέρδος δηλαδή» δήλωσε στην ΕΡΤ1 ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «αφού λοιπόν βγαίνεις και λες, θα δίνω τα καθαρά κέρδη από εδώ και μπρος σε κοινωνικές δράσεις, αποδέχεσαι ως Παπαδημούλης ότι το ότι έπαιρνες τόσα χρόνια καθαρά κέρδη από τους μετανάστες ήταν ηθικώς μεμπτό».

«Δολοφονία του χαρακτήρα του από τη ΝΔ καταγγέλει ο Παπαδημούλης με αφορμή τις επενδύσεις του στο real estate. Δύο παρατηρήσεις: Η ΝΔ δεν έχει σχέση με τύπου Τσαουσέσκου δολοφονίες χαρακτήρα του χώρου της.. ανανεωτικής Αριστεράς Στην περίπτωσή του έχουμε..αυτοκτονία χαρακτήρα» σχολίασε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος για να επανέλθει με δεύτερο tweet, αναφέροντας: «η φιλο-ΣΥΡΙΖΑ «Εφημερίδα των Συντακτών» θέτει στη στήλη Twitter το κρίσιμο ερώτημα για Παπαδημούλη: «Στα πόσα ακίνητα παύει να είναι επίθεση της ΝΔ;»

Δύο εικοσιτετράωρα μετά τις αποκαλύψεις, η μόνη πρόνοια για τον επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η διανομή της ανακοίνωσής του με τίτλο «Δήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη, επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Αντιπρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», χωρίς η Κουμουνδούρου να αφιερώσει ούτε μια διαρροή, ένα σχόλιο ή μια ανακοίνωση στη «δολοφονία χαρακτήρα» κατά τα άλλα του κορυφαίου στελέχους της.

Για τους καλά μυημένους η παραδοχή της «αμαρτίας», άλλωστε, ήρθε διά στόματος Παπαδημούλη, όταν ο ίδιος ανακοίνωσε ότι «το σύνολο των καθαρών εσόδων από όσα διαμερίσματα ενοικιάζω μέσω ΜΚΟ σε πρόσφυγες και μετανάστες, θα κατατίθενται μέχρι και το τελευταίο ευρώ, για τη στήριξη δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης υπέρ των Ελλήνων πολιτών που έχουν ανάγκη, αλλά και των προσφύγων και μεταναστών», επιβεβαιώνοντας και τα «τέσσερα πρωτοσέλιδα» του Πρώτου Θέματος, με μοναδική πλέον εκκρεμότητα την απάντηση στο ερώτημα «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;».