Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025 22:47
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Παπαευαγγέλου: Εκατό παιδιά στα νοσοκομεία με κορωνοϊό






«Εχουμε καιρό ακόμα για να φτάσουμε σε μαγικά νούμερα και η απόφαση για την χαλάρωση των μέτρων θέλει μεγάλη σκέψη». Με αυτή τη φράση Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης έβαλαν προσωρινά «φρένο» στην συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Η κα Παπευαγγέλου σημείωσε μάλιστα ότι σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του κου Τσιόδρα στα τέλη Φεβρουαρίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς θα είναι περίπου 500. Τις επόμενες εβδομάδες οι σκληροί δείκτες θα πέσουν αλλά η διασπορά είναι ακόμα πολύ μεγάλη και η όποια χαλάρωση όταν αποφασισθεί θα αφορά αρχικά τους εμβολιασμένους σημείωσε.

Στα αξιοσημείωτα της σημερινής ενημέρωσης ήταν οι επισημάνσεις του κου Μαγιορκίνη ότι δεν υπάρχει κανέις αθώος ιός για του ηλικιωμένους αλλά και τα στοιχεία που έδωσε η κα Παπαευαγγέλου για τη νοσηρότητα στους νέους. Σύμφωνα με αυτά, περίπου εκατό παιδιά, στην πλειοψηφία τους κάτω των 11 ετών νοσηλεύονται με Cocid 19!

Τα νέα εμβόλια που φθάνουν στην Ελλάδα

Το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax έρχεται στις 21 Φεβρουαρίου και στην Ελλάδα και εκτιμάται ότι τον Μάρτιο θα έχουν παραδοθεί 474.000 δόσεις. Επίσης τον Απρίλιο φτάνει στη χώρα μας το εμβόλιο της εταιρείας Sanofi, ενώ τα φάρμακα που αφορούν την προφυλακτική αγωγή ξεκίνησαν από χθες να χορηγούνται, όπως είπε απόψε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα, στην καθιερωμένη ενημέρωση.

Όσον αφορά τα φάρμακα, έχουν ήδη εγκριθεί 300 αιτήσεις και παραδόθηκαν ή παραδίδονται αρκετά από αυτά, όπως τόνισε. Στις αρχές Μαρτίου θα παραδοθούν και χάπια άλλης εταιρείας στη χώρα μας κι άλλα φάρμακα που προσφέρουν προφύλαξη για τον κορονοϊό, προσέθεσε.

Όπως είπε η αν. υπουργός Υγείας, τα φάρμακα εγκρίνοντας σε 24 ώρες και σε 48 ώρες το αργότερο, παραδίδονται σε αυτούς που τα χρειάζονται, όσους δηλαδή βρίσκονται στην αρχή της λοίμωξης, στο σπίτι τους..

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για σταθεροποίηση της πανδημίας αλλά με υψηλό ακόμα τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων. Στην επικράτεια υπολογίζονται στις 140.000 τα ενεργά κρούσματα, ενώ αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται στη Θράκη, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Όπως είπε, η θετικότητα αυξήθηκε από 5,7 στο 7,3 αλλά μειώθηκε ο αριθμός των νοσηλευόμενων με κορονοϊό ασθενών στη χώρα, που πλέον υπολογίζονται γύρω στις 4.500 χιλιάδες.

Εκατό παιδιά νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με κορωνοϊό

Σχετικά μειωμένος ήταν την τελευταία εβδομάδα και ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία. Όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, είναι ξεκάθαρο ότι πλέον επικρατεί η παραλλαγή Ο και το 80% όσων νοσηλεύονται στο νοσοκομείο είναι άνω των 55 ετών. Το 30% των κρουσμάτων αφορά τα παιδιά, ενώ εννέα στα 10 παιδιά είναι ασυμπτωματικά -όπως τόνισε προσθέτοντας ότι είναι σταθερός ο αριθμός των νοσηλευόμενων παιδιά παιδιών κάτω από την ηλικία των 11 ετών. Σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά που νοσηλεύονται είναι γύρω στα 90 με 100.

Η ίδια σημείωσε πως ο εμβολιασμός των γονέων βοηθά τα παιδιά να μην μολυνθούν και νοσήσουν, όπως φάνηκε από διεθνείς μελέτες, και προέβλεψε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, τονίζοντας για ακόμη μία φορά ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Σύντομα οι σκληροί δείκτες θα βελτιωθούν, είπε χαρακτηριστικά.

Eχουν αποτραπεί τουλάχιστον 20.000 θάνατοι στη χώρα μας λόγω του εμβολιασμού

Όπως εξήγησε, είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η Οmicron προκαλεί μόνο ήπια νόσο και εκτίμησε ότι η λιγότερο σοβαρή νόσηση συμβαίνει -όπως υποστηρίζουν και κορυφαίοι επιστήμονες από το εξωτερικό- επειδή ήδη πολλοί άνθρωποι έχουν νοσήσει από προηγούμενους τύπους του ιού αλλά και διότι πολλοί έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Η κυρία Παπαευαγγέλου, για ακόμη μία φορά ζήτησε την προσοχή των ανθρώπων μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί, τονίζοντας παράλληλα ότι και τα τελευταία στοιχεία ελληνικής μελέτης έδειξαν ότι έχουν αποτραπεί τουλάχιστον 20.000 θάνατοι στη χώρα μας λόγω του εμβολιασμού.

Να κάνουμε αυτά που πρέπει μέχρι η Οmicron γίνει σαν ένα κοινό κρυολόγημα, προσέθεσε και επανέλαβε πως είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η παραλλαγή αυτή δεν μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο.

Σε ερώτηση για το αν η επιτροπή έχει μπει σε συζήτηση για ελάφρυνση των μέτρων που ήδη ισχύουν, είπε ότι «η επιτροπή έχει κάνει μια πρώτη κουβέντα», αλλά απέφυγε να πει ότι είναι έτοιμη να εισηγηθεί κάποια χαλάρωση καθώς -όπως είπε- «υπάρχει αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ αλλά εξακολουθούμε να έχουμε πολύ ψηλά ενεργά κρούσματα που μεταδίδουν τον ιό». Μάλιστα, προέβλεψε ότι σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα που παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην επιτροπή, οι διασωληνωμένοι δεν θα ξεπεράσουν τους 500 μέσα στον Φεβρουάριο.

Καμία παραλλαγή δεν είναι αθώα για τους ηλικιωμένους

Κάλεσμα τους ηλικιωμένους να ακολουθούν απαρέγκλιτα το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της covid-19 με όλες τις ενισχυτικές δόσεις απηύθυνε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. ‘Οπως είπε, πάνω από 70% των ασθενών που καταλήγουν με covid είναι ανεμβολίαστοι ηλικίας άνω των 70 ετών. “Καμία παραλλαγή του ιού δεν είναι τελείως αθώα, ιδιαίτερα για την ομάδα πληθυσμού άνω των 70 ετών. Ακόμα και αν περάσουν την ίωση μία φορά αυτό δεν πρέπει να τους δίνει εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η επόμενη συνάντησή τους με τον ιό, η οποία είναι σχεδόν σίγουρη πλέον, θα είναι απλή. Το πιο πιθανό μία από τις συναντήσεις με τον ιό θα είναι θανατηφόρα”, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αναφερόμενος στην διασπορά της παραλλαγής ‘Ομικρον του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, είπε ότι έχει σταθεροποιηθεί σε υψηλό πλατό, ωστόσο υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα σχετικά με την διάρκεια του πλατό στην Ελλάδα, αλλά κυρίως πότε θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση της διασποράς του ιού σε παγκόσμια κλίμακα.

Το πιο πιθανό σενάριο δείχνει ότι θα ακολουθήσει μία αποκλιμάκωση στο σύστημα υγείας εντός των επόμενων εβδομάδων.

Σχετικά με την χαλάρωση των μέτρων είπε ότι στις προτεραιότητες είναι η χαλάρωση στους εμβολιασμένους και η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο επικεντρώνεται στο να μην χρειάζεται τεστ για την μετακίνηση τους.

Η πορεία της πανδημίας

Ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε μικρή αύξηση της τάξης του 10%, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή επιδείνωση της τάξης του 10%. Υψηλή παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ, με σχετική σταθεροποίηση στις εισαγωγές και σημεία αποσυμπίεσης στους σκληρούς δείκτες.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έδειξε σημαντική υποχώρηση της τάξης του 9% με 10%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid δείχνει σταθεροποίηση.

Στοιχεία για τα self test

Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με τα αντιγονικά self test, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 104 εκατ. συσκευές σε περίπου 7,8 εκατ. πολίτες. Οι δηλώσεις που έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι 78 εκατ. και το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί από επαγγελματία υγείας είναι 452.000. Περίπου μία στις 4 με 5 διαγνώσεις προέρχεται από θετικό self test.

Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 385 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 5,7 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν κατά 10% εντός της τελευταίας εβδομάδας και καταγράφηκαν περίπου 3,3 εκατ. διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά.

Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση 14% και καταγράφηκαν περίπου 9.900 θάνατοι ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη η επιδημία δείχνει σημεία σταθεροποίησης, σχετικά με την διασπορά, καθώς παρατηρήθηκε μόλις 2% αύξηση στο ρυθμό των νέων διαγνώσεων, ωστόσο οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 4%. Καταγράφηκαν 10,4 εκατ. διαγνώσεις και 21.000 θάνατοι εντός της τελευταίας εβδομάδας.