Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024 07:01
ΜαγνησίαΤοπικά

Παραλογισμός! Χαριστική βολή από την Κτηματική στην κατεστραμμένη από τις πλημμύρες Μαγνησία

Καταγγελίες, καταδρομικοί έλεγχοι από φυσικά πρόσωπα αλλά και με επιστράτευση drones που πέταξαν πάνω από παραλίες, μπιλιετάκια χιλιάδων ευρώ και τελεσίγραφα με 48ωρη προθεσμία για απόσυρση τραπεζοκαθισμάτων και ομπρελών, που ουσιαστικά συνεπάγεται λουκέτων… Χωρίς «φρένα» έτρεξε η Κτηματική Υπηρεσία στην καταστραμμένη, από τις διπλές πλημμύρες του προηγούμενου Σεπτεμβρίου, Μαγνησία για να εφαρμόσει τον «Νόμο της Μυκόνου», που έφερε μεσούσης της τουριστικής σεζόν το «κίνημα της πετσέτας».

Τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες, μετά τις καταστροφές από τις πλημμύρες, χρεώθηκαν μέχρι το λαιμό για να ξαναστηθούν, χωρίς μέχρι και σήμερα να έχουν λάβει αποζημιώσεις, που βίωσαν μία σεζόν «εφιάλτη» χωρίς κόσμο, μετά τη δυσφήμιση για τα νερά του Παγασητικού και την «ταφόπλακα» που μπήκε με το φαινόμενο των νεκρών ψαριών, δέχθηκαν το τελειωτικό «χτύπημα» από… ραβασάκια της Κτηματικής, η οποία έφθασε στο σημείο να σφραγίσει ακόμη και… άδεια παραλία!

Τα «χτυπήματα» της Κτηματικής απανωτά στον πολλαπλώς «πληγωμένο» νομό Μαγνησίας, που κατά τ’ άλλα βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Σε βέρτιγκο επαγγελματίες του τουρισμού και φορείς που ζητούν να μπει τέλος στην παράνοια, που συνεχίζουν να βιώνουν ακόμη και σήμερα τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες εξακολουθούν να παραλαμβάνουν πρόστιμα και να καλούνται να απομακρύνουν τον εξοπλισμό τους από πεζοδρόμια και αιγιαλό που δεν αποκαταστάθηκαν μετά τις πλημμύρες και ουσιαστικά να στερηθούν ένα τυπικό μεροκάματο που προσπαθούν να βγάλουν ενώ η σεζόν έχει λήξει….

Παραμιλούν… Οκτώβριο μήνα

Μέσα στην εβδομάδα, μήνα Οκτώβριο, ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων στη Μηλίνα άρχισαν να… παραμιλούν όταν παρέλαβαν μαζικά υπέρογκα πρόστιμα της Κτηματικής για… αυθαίρετη κατάληψη κατεστραμμένων από τις πλημμύρες του προηγούμενου Σεπτεμβρίου χώρων!

Συνολικά 19 επιχειρήσεις, σχεδόν όλο το χωριό, καλείται να πληρώσει ποσά μερικών χιλιάδων ευρώ και να απομακρύνει τραπεζοκαθίσματα εντός 48 ωρών για να αποφύγει το οριστικό λουκέτο!

Ένα ολόκληρο χωριό, που βίωσε την απόλυτη καταστροφή τον Σεπτέμβριο του 2023, βράζει… για τα μπιλιετάκια ύψους ακόμη και 7.000 ευρώ, που αφορούν ακόμη και σε επαγγελματία που πλήρωσε από την τσέπη του 1.500 ευρώ για να φτιάξει πεζοδρόμιο που είχε καταστραφεί και να μπορέσει να στήσει τραπεζοκαθίσματα. Πρόστιμα παράλαβαν επίσης επαγγελματίας που είχε κλειστή την επιχείρησή του αλλά και συνάδελφός του που μετακίνησε τραπέζι σε «απάγκιο» για να μην βρέχεται, ημέρα που είχε βροχή και χρεώθηκε με… ολόκληρη έκταση!

Αν δεν μαζέψουν τον εξοπλισμό τους κινδυνεύουν με οριστικό λουκέτο, αν τον μαζέψουν χάνουν το μεροκάματο και θα πεινάσουν…

Το χρονικό της… ξέφρενης πορείας

  • Το… χρονικό της ξέφρενης πορείας ξεκίνησε μεσούσης της τουριστικής σεζόν. Ηταν μέσα Ιουλίου όταν την πρώτη «κρυάδα»… έφαγαν ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου.

Τότε, άρον – άρον επαγγελματίες άρχισαν να μαζεύουν ομπρέλες, ξαπλώστρες και τραπεζοκαθίσματα από την παραλία της Ν. Αγχιάλου, για να μην δουν να μπαίνει στις επιχειρήσεις τους οριστικό λουκέτο, με την εφαρμογή του… «νόμου της Μυκόνου» που έφερε μεσούσης της θερινής σεζόν το «κίνημα της πετσέτας». Προηγήθηκε έλεγχος της Κτηματικής μετά από καταγγελίες στην πλατφόρμα «My Coast», πέταξαν μέχρι και drones και στα μέσα Ιουλίου παρέλαβαν τσουχτερά πρόστιμα και τελεσίγραφα να… αδειάσουν τις παραλίες για να μη χάσουν και τις άδειες λειτουργίας τους.

Μεσάνυκτα μάζευαν τον εξοπλισμό τους επαγγελματίες, επιστρατεύοντας φορτηγά και αναζητώντας αποθήκες για να μεταφέρουν καθίσματα, τραπέζια και ομπρέλες. Μαζικές και οι απολύσεις προσωπικού, που μετά την εκκένωση παραλιών δεν είχαν αντικείμενο δουλειάς.

Με παρέμβασή του, ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος είχε μιλήσει για απίστευτο μπάχαλο «με τις χιλιάδες των ανώνυμων που «ρουφιανεύουν» κατά το δοκούν και την φολκλορική, τραγελαφική, εικόνα των ελεγκτών που πραγματοποιούν επιδρομές κραδαίνοντας απειλητικά τις… μεζούρες φέρνοντας σε απόγνωση τους επιχειρηματίες και προκαλώντας τη θυμηδία των λουομένων, καταμετρώντας εκατοστά.

Πρακτικά το μόνο που επιτυγχάνεται, και όσοι ζουν μέσα στην κοινωνία το συνειδητοποιούν, είναι να καταστρέφονται οικονομικά εκατοντάδες επιχειρηματίες, να χάνονται θέσεις εργασίας και να δυσφημείται ο ελληνικός τουρισμός με τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες. Και όλα αυτά γιατί κατά τρόπο αδιανόητο δεν υπάρχει μια Νομοθεσία βασισμένη στη λογική με την ικανοποίηση όλων των πλευρών, με τους περισσότερους Νόμους να μην είναι γεννήματα της κοινωνικής ανάγκης και του δημοσίου συμφέροντος, αλλά της επικοινωνίας και των εντυπώσεων».

  • Σε… τσουνάμι «λουκέτων» σε τουριστικές επιχειρήσεις κατά μήκος της ακτογραμμής της Μαγνησίας εξελίχθηκε η υπόθεση με τα πρόστιμα και τα «τελεσίγραφα» της Κτηματικής Υπηρεσίας για άμεση εκκένωση των ακτών, σε εφαρμογή του νέου Νόμου για τον αιγιαλό και τις παραλίες και μετά από καταγγελίες που έγιναν στην πλατφόρμα «My Coast».

Μετά τη Ν. Αγχίαλο, σειρά είχαν τουριστικές επιχειρήσεις στις Αλυκές και έπεται… συνέχεια. Τα νέα φιρμάνια είχαν παραλάβει γνωστές επιχειρήσεις στην παραλία των Αλυκών, που βρέθηκαν αντιμέτωπος με λουκέτο, ενώ ο κλάδος του τουρισμού θύμισε καζάνι που βράζει, έτοιμο να εκραγεί, στα μέσα μιας τουριστικής σεζόν, που άνοιξε με δυσφήμιση για την ποιότητα των νερών του Παγασητικού και συνεχίστηκε με επί της ουσίας «λουκέτα» σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ακτές και παραλίες.

  • Οι… καταδρομικές επιχειρήσεις με… μεζούρες στα παράλια της Μαγνησίας για τον έλεγχο καταγγελιών που γίνονται στην πλατφόρμα «My Coast» για την εφαρμογή του νέου Νόμου που αφορά στον αιγιαλό και τις παραλίες, συνεχίστηκαν και στην περιοχή του Δήμου Αλμυρού.

Ενας ακόμη έλεγχος της Κτηματικής Υπηρεσίας μετά από καταγγελίες και σε εφαρμογή του Νόμου, έγινε στην περιοχή του Πτελεού. Beach bar μπήκε στο στόχαστρο ανώνυμων καταγγελιών και προσέλκυσε τον έλεγχο κλιμακίου της Κτηματικής, που επιστράτευσε μεζούρες για να μετρήσει ακτή και χώρο κατάληψης αιγιαλού.

  • Απόβαση έγινε και στη Σκιάθο με… μεζούρες από κλιμάκιο της Κτηματικής Υπηρεσίας για ελέγχους για την τήρηση των ορίων ανάπτυξης ομπρελοκαθισμάτων στον αιγιαλό, στα τέλη Ιουλίου.

Χιλιάδες ευρώ πρόστιμα επιβλήθηκαν σε βάρος επιχειρήσεων της Ν. Αγχιάλου, των Αλυκών Βόλου, του Καντήραγα, του Αλμυρού και της Ζαγοράς, που κλήθηκαν επίσης να απομακρύνουν ομπρέλες και τραπεζοκαθίσματα.

Τροπολογία – ανάσα δεν έδωσε καμία… ανάσα

Στα τέλη Ιουλίου, μετά το τσουνάμι των προστίμων και ουσιαστικών λουκέτων αλλά και των αντιδράσεων που υπήρξαν όχι μόνο από επαγγελματίες αλλά και από Δήμους, Επιμελητήριο Μαγνησίας, Συλλόγους και με πίεση βουλευτών ψηφίστηκε τροπολογία – ανάσα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με την οποία δόθηκε μία τελευταία ευκαιρία στους δήμους για την τακτοποίηση έως την 1η Ιανουαρίου κατασκευών σε αιγιαλό και παραλίες και άνοιγε τον δρόμο της επιστροφής των ομπρελών από τα σημεία από τα οποία απομακρύνθηκαν.

Η τροπολογία είχε ως αποτέλεσμα την επιστροφή ομπρελοκαθισμάτων στις παραλίες, αλλά… ανάσα δεν έδωσε ή περίοδο χάριτος σε δήμους και επιειρήσεις.

Η Κτηματική συνέχισε απτόητη το έργο της…

Καταδρομικές στην αυλαία της σεζόν μετά τα νεκρά ψάρια

Ο Αύγουστος αποτέλεσε μόνο ένα διάλειμμα για τους επαγγελματίες του τουρισμού, στο μέτωπο του Παγασητικού που είδαν τη σεζόν να τερματίζεται πρόωρα τον Σεπτέμβριο με την εμφάνιση των νεκρών ψαριών από τις παρακάρλιες περιοχές. Μόλις κατάφεραν να ξεπεράσουν το νέο χτύπημα, κλήθηκαν να… αποκρούσουν νέες επιθέσεις.

Υπάλληλοι της Κτηματικής με μεζούρες στα χέρια πήραν… σβάρνα παραλίες, μετρούσαν τετραγωνικά και συγκέντρωναν στοιχεία. Ενας από τους ελέγχους έγινε μπροστά στα μάτια του δημάρχου Νοτίου Πηλίου, Μιχάλη Μιτζικού που σε δηλώσεις του μίλησε για τραγελαφικές καταστάσεις στον πληγωμένο από τις πλημμύρες δήμο του. «Είναι τραγικό να κάνουν ελέγχους σε άδειες παραλίες», είχε πει ο κ. Μιτζικός ζητώντας να μπει τέλος στον παραλογισμό.

Λίγες ημέρες αργότερα στη «δύση» της σεζόν ήρθαν και τα πρόστιμα. Τουλάχιστον πέντε επαγγελματίες εστίασης των Καλών Νερών, έλαβαν «ραβασάκια» της Κτηματικής με υπέρογκα πρόστιμα που ξεκινούσαν από 5.000 έως 6.000 ευρώ και έφθαναν και τις 14.000 ευρώ. Τα «ραβασάκια» συνοδεύονταν και από «τελεσίγραφα» εκκένωσης των παραλιών από τραπεζοκαθίσματα, ομπρέλες και κάθε είδους κατασκευές από την παραλία, εντός 48 ωρών.

Μάλιστα, με έγγραφό της η Κτηματική καλούσε τον Δήμο Νοτίου Πηλίου να προχωρήσει άμεσα σε αυτοψία για να διαπιστώσει αν οι επαγγελματίες συμμορφώθηκαν στην εντολή εκκένωσης της παραλίας.

Ο Δήμος πέρασε απόφαση για τη νομική υποστήριξη των επαγγελματιών προκειμένου να προσβάλλουν στη δικαιοσύνη αποφάσεις σε βάρος τους, που θέτουν σε κίνδυνο και την ίδια την επαγγελματική τους υπόσταση.

Πανελλαδική πρωτοτυπία: Σφραγίστηκε άδεια παραλία!

Στη Μαγνησία οι τουριστικές επιχειρήσεις πίστευαν ότι τα έχουν δει όλα… Λογάριασαν όμως χωρίς την Κτηματική με εντολή της οποίας έγινε απόβαση κλιμακίου στην παραλία Ράμνος στο Πήλιο και συνοδεία αστυνομικών, προχώρησαν στην «εφαρμογή του γράμματος του Νόμου», σφραγίζοντας… άδεια παραλία!

Η εντολή σφράγισης που δόθηκε από την Κτηματική Υπηρεσία Μαγνησίας εφαρμόστηκε στο ακέραιο, με το κλιμάκιο να… φροντίζει για την τήρηση όλου του τυπικού της διαδικασίας, δένοντας την απαγορευτική κορδέλα από αλμυρίκι σε αλμυρίκι πάνω στην παραλία, περικυκλώνοντας στην ουσία άμμο και βότσαλα!

Είχε προηγηθεί και επίδοση υψηλού διοικητικού προστίμου στον ιδιοκτήτη της τουριστικής επιχείρησης που γειτνιάζει με το συγκεκριμένο τμήμα της παραλίας, ύψους 8.400 ευρώ για αυθαίρετη χρήση (!) αιγιαλού με ομπρελοκαθίσματα που ουδέποτε, στη διάρκεια του καλοκαιριού, τοποθέτησε!

Θα μπορέσουν να δουλέψουν την επόμενη σεζόν;

Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο από τα υπέρογκα πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εστίασης της Μαγνησίας, Στέφανο Στεφάνου, «ο Νόμος της Μυκόνου έχει καταστρέψει τη Μαγνησία».

«Η Μαγνησία είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτό που γίνεται από την Κτηματική σε βάρος επιχειρήσεων που και οι ίδιες επλήγησαν και οι περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούνται», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι το πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες είναι βαθύτερο. «Οι συνάδελφοι στους οποίους έχουν επιβληθεί πρόστιμα δεν θα μπορέσουν να εκδώσουν άδειες εκμετάλλευσης αιγιαλού για την επόμενη πενταετία. Οπότε τι γίνεται; Κλείνουν τα μαγαζιά τους; Οδηγούνται στο λουκέτο;», ξεσπά και ο ίδιος με αγανάκτηση για όσα συμβαίνουν φέτος στο τουριστικό τμήμα του νομού.

ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

    /Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ