«Από την Αποκατάσταση στην Ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας» ήταν ο τίτλος της ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στη Λάρισα παρουσία κυβερνητικών στελεχών με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από τη θεομηνία Ντάνιελ.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας παρουσίασε το αντιπλημμυρικό σχέδιο που θα θωρακίσει τη Θεσσαλία, ενώ αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει από την περιφέρεια τους τελευταίους μήνες σε 432 σημεία της Θεσσαλίας.
Αναλυτικότερα ο κ. Κουρέτας, με τη χρήση πινάκων και χαρτών αναφέρθηκε στα 432 σημεία στα οποία παρενέβη η Περιφέρεια με την υλοποίηση προσωρινών έργων αποκατάστασης, συνολικού προϋπολογισμού 75.704.711,26 ευρώ.
Στην ΠΕ Μαγνησίας υλοποιήθηκαν έργα σε 58 θέσεις επέμβασης, προϋπολογισμού 33.045.000 ευρώ. Αναλυτικά οι παρεμβάσεις αφορούσαν τον καθαρισμό κατά μήκος 4,5χλμ της κοίτης του ρέματος Ξηριά του Δήμου Βόλου, τον καθαρισμό κατά μήκος 3,4χλμ της κοίτης του ρέματος Κραυσίδωνα του Δήμου Βόλου, τον καθαρισμό κατά μήκος 1,8χλμ της κοίτης του ρέματος Μπελεγρίνου στα Καλά Νερά του Δήμου Ν. Πηλίου και τον καθαρισμό κατά μήκος 2,0χλμ της κοίτης του ρέματος Ξηριά στο Δ.Δ. Αλμυρού.
Τα αντιπλημμυρικά έργα που ξεκίνησαν από την 1η Σεπτεμβρίου και βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στους καθαρισμούς μεγάλων ποταμών, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ και σε παρεμβάσεις σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, προϋπολογισμού 27 εκατ ευρώ.
Στην Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, που ανήκει στο δεύτερη κατηγορία παρεμβάσεων, περιλαμβάνονται αντιπλημμυρικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 7 εκατ ευρώ.
Αναλυτικά τα έργα αφορούν τον καθαρισμό ρεμάτων Βρυχώνα, Φυτόκιου, Αγ. Παρασκευής, Ξηριά-Λουζίνικου στον Δήμο Βόλου, Πλατανιά, «Μελανής», Μηλίνας, Λεφόκαστρου, Χόρτου & Μεγάλης Πάου, Πάλτση, Λυρή στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, Ξηριά, «Σαλαμπριά», Χολορέματος στον Δήμο Αλμυρού, Χορευτού, Άγιου Ιωάννη και Άγιου Δημητρίου στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, Βελεστίνου. Στεφανοβικείου, Ριζόμυλου, Μικρού Περιβολακίου στον Δήμο Ρήγα Φεραίου.
Ακόμη περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης ρέματος Κραυσίδωνα Αηδονοφωλιές και τον καθαρισμό τεχνικών οδών και αποκατάστασης Εθνικής Οδού και διευθέτηση ρέματος Ποτιστικών Ξυνόβρυσης.
Ταυτόχρονα ο Περιφερειάρχης παρουσίασε τα θετικά αποτελέσματα από τη λειτουργία του Κέντρου Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας, το οποίο χάρη στον σωστό συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων για την πρόληψη και αντιμετώπιση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και περιστατικών πυρκαγιάς, αν και φέτος εκδηλώθηκαν περισσότερες φωτιές συγκριτικά με πέρσι (1.196 έναντι 1.147) τα στρέμματα καμένης γης ήταν κατά πολύ λιγότερα (3.353 το 2024-108.474 το 2023). Ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε ακόμη στην ετοιμότητα του επέδειξε ο υπηρεσιακός μηχανισμός της Περιφέρειας από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της πανώλης και στην διαμόρφωση των δύο ζωνών επιτήρησης, ενώ με την χρήση της τεχνολογίας μέσω του Κέντρου Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας ο έλεγχος υπήρξε αποτελεσματικός και σώθηκε το ζωικό κεφάλαιο της Θεσσαλίας. Η ίδια μέθοδος αναφορικά με την ενσωμάτωση και χρήση των νέων τεχνολογιών αξιοποιήθηκε και με το Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, με αποτέλεσμα η κατάσταση να εξελιχθεί ομαλά, παρά τις αντίθετες προβλέψεις.